E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλειδί η Ντόρα ‑ Αδωνις και Βορίδης στηρίζουν Κυριάκο

Στις συμμαχίες το ενδιαφέρον

Δημοσίευση 21/12/2015 | 13:59

Κλειδί η Ντόρα ‑ Αδωνις και Βορίδης στηρίζουν Κυριάκο

Στις συμμαχίες μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων στρέφεται το ενδιαφέρον στη ΝΔ ενόψει του δεύτερου γύρου στις 10 Ιανουαρίου μεταξύ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 40%, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται μεταξύ του 29 και 30%, ο κ. Τζιτζικώστας 20% και ο Α. Γεωργιάδης στο 12%.

Με βάση τα παραπάνω όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει «ρεύμα» υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Γεωργιάδης διατηρεί μαζί του άριστες σχέσεις -είναι κάτι που δεν το έκρυψε το προηγούμενο διάστημα- και σήμερα το απόγευμα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται να ανακοινώσει και δημόσια τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση του κ. Τζιτζικώστα. Αν και η χθεσινοβραδινή δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας άφηνε να εννοηθεί ότι θα κρατούσε μια ουδέτερη στάση -υπέρ της διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης- σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις από στελέχη που τον στήριξαν, όπως ο κ. Βορίδης, να προβεί σε δημόσια δήλωση στήριξης του κ. Μητσοτάκη.

Μεταξύ των στελεχών αυτών είναι και οι Α. Μ. Ασημακοπούλου καιΝ. Μηταράκης. Με δεδομένες και τις «εχθρικές» σχέσεις του κ. Τζιτζικώστα με τον κ, Μεϊμαράκη και τα θερμά επεισόδια του τελευταίου με τον Α. Παπαμιμίκο, ουδείς πρέπει να αποκλείει μέχρι το απόγευμα από τον κ. Τζιτζικώστα μια δημόσια δήλωση στήριξης του κ. Μητσοτάκη. Πάντως, σε σύναξη που είχε χθες γύρω στα μεσάνυκτα στο ξενοδοχείο Κάραβελ, με μικρή ομάδα βουλευτών, του εισηγήθηκαν, με κεντρικό πρόσωπο τον Μάκη Βορίδη, να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Από χθες το βράδυ ασκούνται, από την οικογένεια Μητσοτάκη, πιέσεις στη Ντόρα Μπακογιάννη να στηρίξει τόσο με τον μηχανισμό που διαθέτει όσο και δημόσια τον αδερφό της.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από χθες το βράδυ ασκούνται, από την οικογένεια Μητσοτάκη, πιέσεις στη Ντόρα Μπακογιάννη να στηρίξει τόσο με τον μηχανισμό που διαθέτει όσο και δημόσια τον αδερφό της. Όσοι εισηγούνται την αλλαγή στάσης της κας Μακογιάννη σημειώνουν ότι ήταν άλλο πράγμα ο πρώτος γύρος, όπου στήριξε τον κ. Μείμαράκη, και άλλο ο δεύτερος γύρος από τη στιγμή μάλιστα που σε αυτόν πέρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αναμφίβολα όμως, το γεγονός ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τον Κυρ. Μητσοτάκη παρόντα σημαίνει πολλά για τον πρώην υπουργό που πλέον, ακόμα και να ηττηθεί στις 10 Ιανουαρίου, η πολιτική μετοχή του είναι ιδιαίτερης και σημαντικής αξίας, καθώς αυτός θα είναι ο κεντρικός παίκτης της επόμενης μέρας στο εσωκομματικό πεδίο και μάλιστα χωρίς να τον έχει στηρίξει ούτε ένας βουλευτής, εκτός από δυο ευρωβουλευτές, τον Γιώργο Κύρτσο και τη Μαρία Σπυράκη.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης έχει την στήριξη των καραμανλικών, τους οποίους και ευχαρίστησε χθες τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του και με αναφορές όπως «Ο Κώστας Καραμανλής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξης». Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει και την έκπληξη και ο Κυρ. Μητσοτάκης να κόψει το νήμα, αν και το κόμμα είναι «καραμανλικό» κάτι που φάνηκε και χθες, αν και το 60% περίπου πήγε κόντρα στην επιλογή του Κώστα Καραμανλή που ήταν ο Βαγγ. Μεϊμαράκης.

Μεγάλος χαμένος από τη χθεσινή ψηφοφορία είναι ο κ. Σαμαράς, λόγω της αποτυχίας του κ. Τζιτζικώστα να περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά και του κ. Γεωργιάδη. Και μπορεί δημόσια ο κ. Σαμαράς να ομνύει στην ενότητα της ΝΔ ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ επιθυμεί το come back στην κεντρική πολιτική σκηνή κάτι που εξαρτάται και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Αν για παράδειγμα είτε η πλευρά Μεϊμαράκη είτε η πλευρά Μητσοτάκη επιδιώξει την εθνική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση θα παίξουν ρόλο και οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε σχέση πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον κ. Βενιζέλο.

Προς το παρόν υπάρχει, όπως είναι λογικό και αναστολή των όποιων σεναρίων περί διάσπασης, ενώ ο Γ. Πλακιωτάκης ζήτησε ψυχραιμία, ενωτικό κλίμα και σύνεση, καθώς κανείς δεν αποκλείει εντάσεις, εν μέσω εορτών.

Σε κάθε περίπτωση η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου έχει μια αύρα από τα παλαιά, όπου ένας Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί με έναν καραμανλικό, με τον πρώτο να έρχεται ευθέως κόντρα με σημαντικές επιλογές του καραμανλισμού τα τελευταία χρόνια με κορυφαία την άρνησή του να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Κόσμος 25.04.2024
Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Νέο ξέσπασμα Καλλιάνου: Ο Γιαννάκης το καλό παιδί τελείωσε – Δεν σκαμπάζω από γλυκανάλατες ανακοινώσεις του «Αττικόν»

Ελλάδα Χτες
Οργισμένος και δακρυσμένος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντά στην ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ευρωεκλογές: Αυτά είναι τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Πολιτική Χτες
Κόπηκαν 15 κόμματα, μεταξύ των οποίων οι «Σπαρτιάτες»

Φλώρος: «Μου έβρισε τη μητέρα, έκανε χειρονομίες. Δεν μετανιώνω»

Πολιτική Χτες
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, έδωσε την δική του εκδοχή