E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας

Δημοσίευση 20/11/2015 | 12:41

Απειλείται η ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων στην Ευρώπη

Σήμερα αποφασίζεται η τύχη της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, όσον αφορά τη συνθήκη Σένγκεν.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στο Λουξεμβούργο, για να συζητήσουν τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι και ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υπουργοί συνέρχονται σε επείγουσα σύνοδο σήμερα για να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τζιχαντιστική απειλή, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, που ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του οργανωτή των επιθέσεων, που ταξίδευε ανενόχλητος τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στη Συρία και την Ευρώπη.

Η Γαλλία θα πιέσει τους Ευρωπαίους εταίρους της για τη λήψη επειγόντων μέτρων στον τομέα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Η τροποποίηση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν και η επείγουσα θέσπιση αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για τη λήψη μέτρων.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν για την αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters, ωστόσο στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που προκαλούν σοκ για την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο συμπεράσματος, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν «να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, περιλαμβανομένων και σε άτομα που χαίρουν του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης».

Το έγγραφο αντανακλά τα αιτήματα της Γαλλίας για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της περιοχής Σένγκεν, ωστόσο η Ολλανδία φέρεται να έχει συζητήσει με άλλες χώρες ένα σχέδιο για την εφαρμογή ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα αρκετών χωρών της δυτικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εισροή μεταναστών και προσφύγων.

Η ιδέα για μια «μίνι Σένγκεν» εντός της περιοχής Σένγκεν, πάντως, παραβιάζει τη Συνθήκη, η οποία προβλέπει ελεύθερη μετακίνηση εντός των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν, διά της εκπροσώπου της, δήλωσε πάντως πως δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση αναφορικά με τη δημιουργία μιας «μίνι Σένγκεν», ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση υπάρχει.

Η εφημερίδα «De Telegraaf» σε δημοσίευμά της γράφει πως η «μίνι Σένγκεν» θα περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και θα αφορά τη δημιουργία κέντρων διέλευσης για μετανάστες εκτός των συνόρων αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για τη δημιουργία μίας «μίνι Σένγκεν» εντός της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας στις πληροφορίες που θέλουν την Ολλανδία να έχει προτείνει μια τέτοια ιδέα.

«Δεν έχουμε λάβει επίσημες προτάσεις γι' αυτό», σημείωσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει την ιδέα αυτή.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για την ιδέα αυτή και είπε ότι το Βερολίνο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την πρόταση.

Η ολλανδική πρόταση διαφέρει από το γαλλικό σχέδιο για την εισαγωγή συστηματικών συνοριακών ελέγχων εντός του χώρου Σένγκεν, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κούντερς, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, όμως σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα.

«Η Ολλανδία και άλλες χώρες συζητούν πολλές διαφορετικές λύσεις,» είπε χαρακτηριστικά η Τζάνετ Τάκενς, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η μεταναστευτική πολιτική. «Συζητούμε τακτικά με χώρες που έχουν παρόμοιες απόψεις», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, εκτίμησε την Πέμπτη ότι το σύστημα Σένγκεν μπορεί «να τεθεί υπό αμφισβήτηση», εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, εν μέσω του διαλόγου για τις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία και αντιστρόφως.

Ο Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, τόνισε ότι «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία», αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Εξάλλου, ο Βαλς υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να παρεισφρήσουν στη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας

Αλί Χαμενεΐ: Βίντεο δείχνει το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που υπέστη το καταφύγιο του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σητεία: Αγνοείται η 55χρονη Βασιλική Γκάγκα – Εξαφανίστηκε εδώ και δύο εβδομάδες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές αναζητούν την 55χρονη Βασιλική Γκάγκα, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από τη Σητεία από τα τέλη Ιουνίου

Μουντιάλ 2026: Δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στη συνέντευξη του Μπραχίμ Ντίαθ

Αθλητικά Νέα Χτες
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Μπραχίμ Ντίαθ, ενόψει του αγώνα Γαλλία - Μαρόκο στα προημιτελικά του Μουντιάλ, δύο δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση.

Μαίνεται η φωτιά σε βιοτεχνία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο

Ελλάδα Χτες
Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής

Μυστήριο με την εξαφάνιση 48χρονης μητέρας στον Αλιμο: Αφαντο και το όχημά της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια 48χρονη μητέρα αγνοείται εδώ και τέσσερις μέρες σύμφωνα με τις αρχές. Αφαντο παραμένει και το αυτοκίνητό της.

Μακάβριο λάθος στις Σέρρες: Πήγαν να παραλάβουν τον νεκρό πατέρα τους και τους παρέδωσαν άλλη σορό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικηγόρος της οικογένειας θα ζητήσει από τον εισαγγελέα άδεια εκταφής νεκρού που κηδεύτηκε στην Ξάνθη, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τον οποίο η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος

Θρίλερ σε βενζινάδικο στη Βρετανία: Αστυνομικός όρμησε σε άντρα που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί

Κόσμος Χτες
Έπεσε πάνω σε άνδρα που κρατούσε αναπτήρα μέσα σε βενζινάδικο  -  Προτάθηκε για τα Εθνικά Βραβεία Ανδρείας