E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος τα... ΜΑΤ από φθινόπωρο

Νέο δόγμα ΕΛ.ΑΣ., εν όψει θερμού –λόγω Μνημονίου– φθινοπώρου

Δημοσίευση 11/8/2015 | 11:42

Τέλος τα... ΜΑΤ από φθινόπωρο

Σημαντικές αλλαγές στη δομή των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούν πορείες και συγκεντρώσεις ετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενόψει του φθινοπώρου που αναμένεται «θερμό» λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου.

Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ., υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού κ. Γιάννη Πανούση, θα ολοκληρώσουν το Σεπτέμβριο τη μελέτη που «καταργεί» τα ΜΑΤ με τη μορφή που τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Στόχος της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας είναι να περιοριστεί η δράση των «σκληρών» μονάδων με τη δημιουργία πιο «ήπιων» ομάδων που θα είναι περισσότερο φιλικές προς τους πολίτες και θα έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρίνουν ότι το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι έτοιμο πριν τις επερχόμενες πορείες και συγκεντρώσεις του φθινοπώρου, οι οποίες αναμένονται μαζικές λόγω των επικείμενων σκληρών μέτρων αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στο σημειολογικό χαρακτήρα των αλλαγών σε σχέση με τη διαχείριση των διαδηλωτών. Για το λόγο αυτό βέβαιη θεωρείται η μετονομασία σχεδόν όλων των σχετικών μονάδων.

Πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι θα υπάρχουν τρεις ομάδες επέμβασης με διαφορετικό ρόλο και εξοπλισμό:

  1. Η πρώτη θα έχει διαμεσολαβητικό χαρακτήρα και θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να αποτρέψει την επέμβαση των Μονάδων Επέμβασης Εκτάκτων Αναγκών. Οι αστυνομικοί που θα επανδρώνουν την «ομάδα διαμεσολάβησης» θα φορούν πηλήκιο (όχι κράνος), θα έχουν πάνω τους γκλομπ, ελαφρύ αλεξίσφαιρο και θα φορούν μπλε στολή. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν οι αστυνομικοί θα φέρουν όπλο ή αν θα εφαρμοστεί διαταγή του 1995 που προβλέπει ο αστυνομικός που έρχεται σε επαφή σώμα με σώμα με τον διαδηλωτή να μη φέρει οπλισμό. (η ίδια διαταγή διευκρινίζει ότι αυτό δεν αφορά στα ΜΑΤ). Η «ομάδα διαμεσολάβησης» αποτελούσε έναν από τους πρώτους στόχους του κ. Γιάννη Πανούση, του οποίου ο σκοπός ήταν ο περιορισμός της παρουσίας των ΜΑΤ.
  2. Όταν σε μία πορεία ή σε μία συγκέντρωση αποτύχει η πρώτη ομάδα και ξεσπάσουν επεισόδια τότε θα αναλαμβάνει η «μονάδα διαχείρισης κρίσης», η οποία θα μοιάζει με τα σημερινά ΥΜΕΤ (τις «ήπιες» διμοιρίες με τη μπλε στολή που χρησιμοποιούνται στις συγκεντρώσεις χαμηλού κινδύνου). Θα είναι μία καλύτερα εξοπλισμένη ομάδα, ελαφρώς πιο «σκληρή» από την πρώτη και με καλύτερο εξοπλισμό. Αποστολή της θα είναι να καταστείλει μικροεπεισόδια πριν αυτά πάρουν έκταση και χρειαστεί επέμβαση Μονάδας Ειδικών Καταστάσεων (στο πρότυπο των ΜΑΤ). Οι αστυνομικοί που θα την επανδρώνουν θα φέρουν όπλο αλλά όχι χημικά.
  3. Σε περίπτωση που η «μονάδα διαχείρισης κρίσης» δεν καταφέρει το σκοπό της τότε θα επεμβαίνει η Μονάδα ¶μεσης Επέμβασης που θα έχει το ρόλο και τον εξοπλισμό που έχουν τα σημερινά ΜΑΤ. Αυτό που αλλάζει στο σχεδιασμό είναι ότι η στολή τους δεν θα είναι χακί (για να μην παραπέμπει στα χρώματα του Στρατού) και ότι θα επεμβαίνουν μόνο όταν γίνονται εκτεταμένα επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη θεωρείται για σημειολογικούς λόγους και η αλλαγή του ονόματός τους.

«Έχουμε ανάγκη από μονάδες ειδικών καταστάσεων, οι οποίες θα φέρουν όπλα. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αστυνόμευση. Αυτό που προτείνω είναι να επανασχεδιαστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν όνομα για σημειολογικούς λόγους», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Πανούσης.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» έδειξε ότι θα επιχειρήσει να εφαρμόσει το νέο δόγμα στις διαδηλώσεις το συντομότερο δυνατό: «Αν όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο θα αλλάξω πλήρως τη δομή των αστυνομικών μονάδων. Δεν θα υπάρχουν πια ΜΑΤ. Όχι όμως ότι δεν θα υπάρχουν μονάδες επέμβασης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσεχία – Νότια Αφρική 1‑1: Και οι δύο χαμένοι, και οι δύο ζωντανοί!

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τον βαθμό της ισοπαλίας και παραμένουν στη μάχη της πρόκρισης - όλα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική.

Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του θρύλου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 83χρονος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Ρίο ντε Τζανέιρο με μηχανική υποστήριξη αναπνοής λόγω πνευμονικής λοίμωξης.

Νεκρή για πάνω από 20 ημέρες η 83χρονη στο σπίτι της στη Νικήτη Χαλκιδικής ‑ Καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η 83χρονη, υπήκοος Γερμανίας με μόνιμη κατοικία στη Νικήτη, βρέθηκε από την κόρη της όταν εκείνη επισκέφθηκε το σπίτι

Μουντιάλ 2026: Οριστικά εκτός με Αϊτή ο Νεϊμάρ – Πότε θα είναι έτοιμος να επιστρέψει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Νεϊμάρ θα παραμείνει στο προπονητικό κέντρο στο Νιού Τζέρσεϊ

Γονείς καταγγέλλουν αστυνομική έφοδο σε σχολική γιορτή στα βόρεια προάστια ‑ Τι πραγματικά έγινε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έφτασαν 6 μηχανές της Ομάδας ΔΙΑΣ μαζί με 2 περιπολικά

Αρση ναυτικού αποκλεισμού στο Ιράν – Ουάσινγκτον και Τεχεράνη ανοίγουν τους θαλάσσιους διαδρόμους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με εντολή Τραμπ ο ναυτικός αποκλεισμός στα ιρανικά λιμάνια ανήκει επίσημα στο παρελθόν

Ιταλία: 11χρονος ποδηλάτης σκοτώθηκε από απορριματοφόρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγόρι μόλις είχε βγει από το δημοτικό σχολείο

Εφιάλτης στη Βρετανία: Σύζυγος νάρκωνε και εξέδιδε τη γυναίκα του σε σκηνικό «υπόθεσης Πελικό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα εκτιμά ότι ο αριθμός των εμπλεκομένων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, ενδεχομένως ακόμη και εκατοντάδες άτομα

Μυστήριο στο αεροδρόμιο Gatwick: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στις ρόδες αεροσκάφους μετά την προσγείωση

Κόσμος Χτες
Πώς βρέθηκε σορός στο σύστημα προσγείωσης πτήσης από Ταγγέρη - οι Αρχές ερευνούν το περιστατικό

Αποτροπιασμός στη Βρετανία: 30χρονος πέταξε τρίχρονο νήπιο στους κροκόδειλους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Addenbrooke’s στο Κέιμπριτζ φέροντας σοβαρά τραύματα, με τους θεράποντες ιατρούς να περιγράφουν την κατάστασή του ως κρίσιμη αλλά σταθερή

Ιταλία: Μητέρα σέρνει στα δικαστήρια Facebook και TikTok για το θάνατο της 12χρονης κόρης της

Κόσμος Χτες
Υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες της ζωής της εκτιθόταν συνεχώς σε περιεχόμενο σχετικό με την κατάθλιψη