E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Market Pass: Νωρίτερα οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ισχύει για τα αναδρομικά έως 1.200 ευρώ

Μετά το Fuel Pass

Δημοσίευση 9/4/2026 | 09:34

Market Pass: Νωρίτερα οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ισχύει για τα αναδρομικά έως 1.200 ευρώ

Μετά το Fuel Pass, έρχεται το νέο Market Pass, η κρατική ενίσχυση που στοχεύει στη στήριξη χιλιάδων νοικοκυριών για αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Το μέτρο επιστρέφει με ανανεωμένη μορφή και διευρυμένες δυνατότητες χρήσης για τους δικαιούχους.

Αν και οι αρχικές προβλέψεις τοποθετούσαν τις πρώτες πληρωμές τον Σεπτέμβριο, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η καταβολή των ποσών ενδέχεται να ξεκινήσει νωρίτερα, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι.

Πώς θα λειτουργεί το νέο Market Pass

Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα παρέχεται σε μορφή voucher, το οποίο οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν απευθείας στο κινητό τους ή στο email τους.

Το voucher θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ψηφιακά είτε εκτυπωμένο, για αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης. Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου έχει τονίσει ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους δικαιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιούν το επίδομα όποτε και όπου επιθυμούν.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το νέο Market Pass αφορά:

Δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Περίπου 210.000 νοικοκυριά
Αγορές τροφίμων και βασικών ειδών (εξαιρούνται καπνικά και τυχερά παιχνίδια)

Πόσα χρήματα θα λάβουν
Η βασική ενίσχυση ξεκινά από 40 ευρώ τον μήνα και αυξάνεται ανάλογα με τη σύνθεση κάθε νοικοκυριού. Παράλληλα, προβλέπεται καταβολή αναδρομικών ποσών, γεγονός που αυξάνει το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας.

Ενδεικτικά:

240 ευρώ για 6 μήνες
480 ευρώ για 12 μήνες
720 ευρώ για 18 μήνες
960 ευρώ για 24 μήνες
έως 1.200 ευρώ για 30 μήνες

Ο πρώτος μήνας καταβολής θα είναι αυξημένος, καθώς θα περιλαμβάνει και τα αναδρομικά. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, με τις πληρωμές να πραγματοποιούνται αυτόματα σε μηνιαία βάση.

Η οριστικοποίηση των ποσών και του χρονοδιαγράμματος θα γίνει μέσω της σχετικής ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Το νέο Market Pass φιλοδοξεί να ενισχύσει ουσιαστικά τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, προσφέροντας τη δυνατότητα κάλυψης βασικών αναγκών σε τρόφιμα με μεγαλύτερη ευκολία.

Με την προσθήκη των αναδρομικών και την ευελιξία στη χρήση, το μέτρο αναμένεται να αποτελέσει σημαντική «ανάσα» για χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόβλημα πάλι στο Μετρό Θεσσαλονίκης από ακινητοποίηση συρμού

Ελλάδα 09.04.2026
Χρειάστηκε να κατέβουν και να περπατήσουν σχεδόν μισό χιλιόμετρο μέσα στη σήραγγα μέχρι τον σταθμό

Μαρούσι: Ανδρας μαχαίρωσε 17χρονο για να τον ληστέψει

Ελλάδα 09.04.2026
Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ

Εορταστικό ωράριο: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα καταστήματα

Ελλάδα 09.04.2026
Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα

Προσοχή: Νέα απάτη με SMS για δήθεν Fuel Pass ‑ Μην πατήσετε το link

Ελλάδα 09.04.2026
Οι δράστες αποστέλλουν μηνύματα που δήθεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών

Σε μία εβδομάδα η ΑΑΔΕ θα πατήσει το κουμπί ...για σένα ‑ Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων

Οικονομία 09.04.2026
Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ

Σήμερα …πληρώνει: Ποιοι θα δουν το Fuel Pass στην κάρτα τους ή στην τράπεζα

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και η προθεσμία

Τραμπ: Αν δεν τηρηθεί η «πραγματική συμφωνία» για εκεχειρία, «θα αρχίσει το πιστολίδι»

Κόσμος 09.04.2026
Όλα τα πλοία, αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα παραμείνουν γύρω από το Ιράν, τονίζει

Μετρό Αθήνας: Αλλα τρία καλοκαίρια χωρίς κλιματισμό ‑ Αναβαθμίζονται μόνο 12 από τους 28 συρμούς

Ελλάδα 09.04.2026
Εντός του Μαίου ο διαγωνισμός για τον κλιματισμό στους συρμούς με τριετή διάρκεια

WSJ: Η Ελλάδα στις χώρες του ΝΑΤΟ που θα ανταμείψει ο Τραμπ – Ποιες θα υποστούν κυρώσεις

Κόσμος 09.04.2026
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη Συμμαχία και στις δράσεις της για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή.