Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων
Η κρυφή πλευρά του delivery που αποκαλύπτεται τώρα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/2/2026 | 00:01

Η ιστορία που ξετυλίγεται γύρω από την Glovo και την ιταλική της θυγατρική Foodinho μοιάζει με μία από αυτές τις μεγάλες αλλαγές της εποχής μας — όπου η τεχνολογία και η καθημερινότητα συγκρούονται με την πραγματικότητα των εργαζομένων.
Τις τελευταίες ημέρες, η εισαγγελία του Μιλάνου αποφάσισε να θέσει την Foodinho υπό δικαστική επίβλεψη με στόχο να διερευνηθεί ένα σύστημα που, σύμφωνα με τις κατηγορίες, βασίζεται στην εκμετάλλευση εργαζομένων σε βάρος των ανθρώπων που μεταφέρουν κατ’ οίκον φαγητό στην Ιταλία.
Τα πράγματα δεν είναι απλώς μία τυπική νομική υπόθεση. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα και δημοσιογραφικές πηγές, οι διανομείς — χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά περνούν ώρες στο δρόμο με κίτρινα σακίδια και συνεχείς παραδόσεις — λάμβαναν αμοιβές που, στη χειρότερη περίπτωση, ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε πολλές περιπτώσεις οι διανομές πληρώνονταν με περίπου 2,50 € ανά παραγγελία, και το συνολικό εισόδημα ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα θεωρούνταν σύμφωνα με συλλογικές συμβάσεις ή στοιχειώδεις νόρμες διαβίωσης.
Μέσα σε αυτές τις εικόνες ανθρώπων να εργάζονται 12ωρα ή να προσπαθούν να καλύψουν το κόστος ζωής σε μεγάλες ιταλικές πόλεις, οι εισαγγελικές αρχές μίλησαν για “πραγματική εκμετάλλευση”. Γι’ αυτό και δεν αρκέστηκαν σε απλές έρευνες ή πρόστιμα· ζήτησαν και έλαβαν δικαστικό έλεγχο για την εταιρία — πράγμα που σημαίνει ότι διορίστηκε δικαστικός διαχειριστής για να εποπτεύει τη λειτουργία της Foodinho και να διασφαλίσει ότι οι νόμιμες εργασιακές σχέσεις και οι κανόνες θα τηρούνται, όσο εξελίσσεται η έρευνα.
Το πιο σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση είναι η κατηγορία για ψευδή αυτοαπασχόληση: επίσημα οι riders εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι συνεργάτες, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούν υπό τον έλεγχο μιας ψηφιακής πλατφόρμας που καθορίζει πρακτικά πώς, πότε και με ποιον τρόπο πρέπει να δουλέψουν — κάτι που, σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, πλησιάζει περισσότερο την ιδιότητα του εργαζόμενου παρά του αυτοαπασχολούμενου.
Αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο την Foodinho ή τη Glovo. Είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης στην Ευρώπη όπου οι δικαστές και οι αρχές επανεξετάζουν τις πρακτικές των πλατφορμών και απαιτούν να τηρούνται τα εργασιακά δικαιώματα. Σε μια εποχή όπου οι εφαρμογές delivery θεωρούνται αυτονόητο κομμάτι της καθημερινότητας, η περίπτωση της Foodinho θέτει σε πρώτη γραμμή ένα ερώτημα που απασχολεί εκατομμύρια εργαζόμενους: μπορεί ένα ψηφιακό μοντέλο να λειτουργεί πάνω από νόμους που προστατεύουν την αξιοπρεπή εργασία; Η απάντηση δεν θα δοθεί μέσα σε μια μέρα — αλλά η ίδια η ιταλική απόφαση δείχνει ότι οι δικαστές και οι κοινωνίες είναι έτοιμοι να απαιτήσουν απαντήσεις.
Finisce sotto controllo giudiziario per caporalato Foodinho, società di delivery del gruppo #Glovo. Per i pm di Milano, le paghe dei 40 mila rider sarebbero sotto la soglia di povertà.#Tg1 Silvia Balducci pic.twitter.com/ro9AjvDRKe
— Tg1 (@Tg1Rai) February 9, 2026
Τo AI‑Scam του 2026: Η φωνή που σε παγιδεύει
Η πλατφόρμα φαγητού που έκλεψε τους μισθούς των εργαζομένων
Πως ο Τραμπ κατάφερε να δώσει προβάδισμα 55 τρισ. δολαρίων στην Κίνα
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






