Η συγκλονιστική ιστορία της εφημερίδας La Prensa που μόλις κέρδισε βραβείο UNESCO
Αντιμετώπισαν φυλακή, εξορία και καταστολή – Τώρα παίρνουν το πιο σημαντικό βραβείο Τύπου στον κόσμο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/5/2025 | 00:06

Μια ιστορική νίκη για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία: η εφημερίδα La Prensa, η παλαιότερη και πλέον εμβληματική αντιπολιτευόμενη φωνή της Νικαράγουας, απέσπασε φέτος το Παγκόσμιο Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου της UNESCO.
Ιδρυμένη το 1926, η "La Prensa" υπήρξε διαχρονικός αντίπαλος των αυταρχικών καθεστώτων της χώρας, από τη δικτατορία του Σομόσα έως τη σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και της συζύγου του Ροσάριο Μουρίγιο. Το 2021, ύστερα από διαρκείς διώξεις από το καθεστώς, η έντυπη έκδοση της εφημερίδας ανεστάλη.
Η συντακτική της ομάδα εξαναγκάστηκε σε εξορία, ωστόσο συνέχισε τη δημοσιογραφική της αποστολή διαδικτυακά, από το εξωτερικό.Ο γενικός διευθυντής της, Χουάν Λορέντσο Χόλμαν, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί το 2021 με προσχηματικές κατηγορίες για ξέπλυμα χρημάτων – μια μοίρα που μοιράστηκαν αρκετοί επικριτές της κυβέρνησης. Το 2023 απελευθερώθηκε και απελάθηκε στις ΗΠΑ μαζί με άλλους 221 πολιτικούς κρατούμενους.
Το κτήριο της La Prensa στη Μανάγουα κατασχέθηκε και μετατράπηκε σε «πολιτιστικό κέντρο» από το καθεστώς, σε μια συμβολική κίνηση φίμωσης του Τύπου.«Το βραβείο αυτό μάς γεμίζει συγκίνηση. Είναι αναγνώριση όχι μόνο της "La Prensa" αλλά και όλων των δημοσιογράφων στη Νικαράγουα και στο εξωτερικό που συνεχίζουν, παρά τις πιέσεις, να λένε την αλήθεια», δήλωσε ο Χόλμαν στο AFP.
«Στη χώρα μας, το να είσαι δημοσιογράφος δεν είναι πια επάγγελμα. Είναι πράξη πίστης και αντίστασης».
Ο πρόεδρος της επιτροπής της UNESCO, Γιασουόμι Σάουα, υπογράμμισε το θάρρος της εφημερίδας να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης και την ενημέρωση των πολιτών απέναντι σε ένα απολυταρχικό καθεστώς.
Η απονομή του βραβείου έγινε στις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.