Μερικές φορές, οι επιθεωρητές δεν καταφέρνουν να πιάσουν ένα φορτηγό με μαρούλι μολυσμένο με E. coli ή ένας μάγειρας ξεχνάει να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά σκεύη για τον χειρισμό ωμών πουλερικών. Αυτά τα λάθη μπορούν ακούσια να μεταδώσουν τροφικές ασθένειες.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι πάντα προφανή. Πώς λοιπόν μπορείτε να το γνωρίζετε με βεβαιότητα; Ποιες είναι οι αιτίες; Τι γίνεται με τη θεραπεία; Πόσο θα διαρκέσει;
Επειδή ο έμετος, η διάρροια, ο πυρετός και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις σχετίζονται με μια σειρά από ασθένειες εκτός από την τροφική δηλητηρίαση, βοηθάει να εξετάσετε το χρονοδιάγραμμα και τι έχετε φάει την τελευταία μέρα ή δύο ημέρες για να δείτε αν ένα συγκεκριμένο γεύμα μπορεί να ήταν ο ένοχος. «Οι λεπτομέρειες είναι το κλειδί για να προσδιορίσουμε αν κάποιος έχει τροφική δηλητηρίαση», λέει η Δρ. Jennifer Katz, θεράπων ιατρός στο τμήμα γαστρεντερολογίας στο Montefiore Health System στη Νέα Υόρκη. «Ποια τροφή καταναλώθηκε, η χρονική περίοδος μεταξύ της κατάποσης και της έναρξης των συμπτωμάτων, ο αριθμός των ατόμων που έφαγαν την τροφή και πόσοι αρρώστησαν, καθώς και τα μέσα προετοιμασίας και αποθήκευσης της ύποπτης τροφής είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία».
Μικρόβια όπως ο νοροϊός, η σαλμονέλα, το Clostridium perfringens και το Campylobacter μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους λόγω ακατάλληλου πλυσίματος των χεριών, τροφής που δεν έχει θερμανθεί καλά για να σκοτωθούν τα βακτήρια, τροφής που δεν αποθηκεύτηκε σωστά ή ανθυγιεινών επιφανειών στη φάση της προετοιμασίας. Εάν κάνετε εμετό, έχετε συχνές κενώσεις, κράμπες ή νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη, πιθανότατα προέρχεται από κάτι που έχετε καταναλώσει την τελευταία μία ώρα έως τρεις ημέρες. Τα μη καλά μαγειρεμένα πουλερικά, το βοδινό κρέας, τα οστρακοειδή, τα αυγά, το αλεύρι και τα ωμά λαχανικά είναι συνηθισμένοι ένοχοι, αν και μπορείτε να καταναλώσετε βακτήρια που προκαλούν ασθένειες με διάφορους άλλους τρόπους: από παιδιά, από ταξίδια, από περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης ή από μολυσμένες επιφάνειες. Αν δεν προέρχεται από τρόφιμα, όμως, δεν είναι τροφική δηλητηρίαση.
Πόσο καιρό διαρκούν λοιπόν; «Οι περισσότερες τροφιμογενείς ασθένειες είναι αυτοπεριοριζόμενες», λέει ο Katz. Το σώμα σας συνήθως θα κερδίσει τη μάχη με τα βακτήρια σε λίγες ώρες έως λίγες ημέρες, οπότε πιθανότατα θα υποφέρετε απλώς από κάποια υπολειμματική κόπωση και απώλεια όρεξης.
Το πόσιμο νερό είναι η καλύτερη θεραπεία. Αποφύγετε τα αντιεμετικά ή τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα - στην πραγματικότητα θα επιβραδύνουν τη μέθοδο καθαρισμού του σώματος για την απαλλαγή από τα μικρόβια, ενδεχομένως παρατείνοντας τα συμπτώματά σας. Αλλά αν δεν υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες, μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός γιατρού. «Κάποιος μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει ιατρική βοήθεια εάν είναι ανοσοκατεσταλμένος, έχει πυρετό, αιματηρή διάρροια, αιματηρό εμετό ή δεν μπορεί να ανεχθεί τροφή ή νερό», λέει ο Katz. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να αφυδατωθούν κατά τον εμετό και θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Μετά από μια περίοδο τροφικής δηλητηρίασης, ο Katz λέει ότι ίσως είναι καλύτερα να τρώτε γεύματα χαμηλών λιπαρών για να μην κουράζεστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια δεν θα προκαλέσει παρατεταμένες επιπτώσεις, εκτός από μια αποστροφή προς ό,τι σας έκανε να αρρωστήσετε εξαρχής.
Με λίγα λόγια; Αν δεν αισθάνεστε καλά και υποψιάζεστε ότι ένα γεύμα που φάγατε τις τελευταίες μία ή τρεις ημέρες δεν ήταν σωστά προετοιμασμένο ή αποθηκευμένο, πιθανότατα η αιτία είναι τροφική δηλητηρίαση. Ξεκουραστείτε, ενυδατωθείτε και θα επιστρέψετε στην κανονικότητα σε χρόνο μηδέν.