E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια ήταν η χειρότερη γενοκτονία στην ανθρώπινη ιστορία;

Στην παγκόσμια ιστορία ένας σημαντικός αριθμός μαζικών δολοφονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας έχουν λάβει χώρα

Δημοσίευση 10/5/2024 | 00:02

Ποια ήταν η χειρότερη γενοκτονία στην ανθρώπινη ιστορία;
Unsplash

Η γενοκτονία είναι μια από τις πιο φρικτές πράξεις βίας που μπορεί να διαπραχθεί. Περιλαμβάνει τη συστηματική καταστροφή μιας συγκεκριμένης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Γενοκτονία του Μπαγκλαντές
Ημερομηνία: 26 Μαρτίου 1971
Τοποθεσία: Ανατολικό Πακιστάν
Εκτιμώμενος αριθμός θανάτων: 200.000 έως 3.000.000 άτομα

Η γενοκτονία του Μπαγκλαντές ήταν μια μαζική δολοφονία που σημειώθηκε στις 26 Μαρτίου 1971, μετά την έναρξη της «Επιχείρησης Προβολής» από το Δυτικό Πακιστάν. Υπηρετώντας ως «στρατιωτική καταστολή» κατά της ανατολικής πτέρυγας της χώρας (τώρα γνωστή ως Μπαγκλαντές), οι Μπενγκαλέζοι βιάστηκαν συστηματικά, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν τόσο από τον πακιστανικό στρατό όσο και από ισλαμικές εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές λόγω της επιθυμίας τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.

Ουκρανικός λιμός του 1932 (Χολοντόμορ)
Ημερομηνία: 1932 έως 1933
Τοποθεσία: Ουκρανία
Εκτιμώμενος αριθμός θανάτων: 3,5 έως 10 εκατομμύρια άνθρωποι

Ο ουκρανικός λιμός του 1932 (αναφέρεται επίσης ως "Holodomor", "Great Famine" ή "Tεrror Famine") αναφέρεται σε έναν ανθρωπογενή λιμό που επινόησε η Σοβιετική Ένωση εναντίον της Ουκρανίας μεταξύ 1932 και 1933. Σε μια προσπάθεια εξάλειψης του ουκρανικού εθνικισμού (και της δυνατότητας για ένα κίνημα ανεξαρτησίας στη χώρα), ο Ιωσήφ Στάλιν και τα στελέχη του οδήγησαν σε ένα τεράστιο πρόγραμμα κολεκτιβοποίησης που αφαίρεσε τους αγρότες της περιοχής από σχεδόν το 100% των σιτηρών και της τροφής τους για να επιτύχουν ένα υπερβολικά φιλόδοξο «Πενταετές Σχέδιο» για τη σοβιετική οικονομία. Χρησιμοποιώντας ταξιαρχίες κολεκτιβοποίησης για να εφαρμόσουν την νέα πολιτική τους, χιλιάδες κυβερνητικές δυνάμεις ξεχύθηκαν στην ουκρανική ύπαιθρο, χτυπώντας και σκοτώνοντας όποιον αντιτάχθηκε στην κατάσχεσή τους. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μαζική πείνα και η έντονη φτώχεια, που οδήγησε σε αμέτρητους θανάτους τον επόμενο χρόνο, καθώς δεν παρείχε τροφή (ή βοήθεια) η κυβέρνηση για να συντηρήσει τους ντόπιους αγρότες.

Το Ολοκαύτωμα
Ημερομηνία: 1941 έως 1945
Τοποθεσία: Γερμανικό Ράιχ και Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη
Εκτιμώμενος αριθμός θανάτων: 7 έως 11 εκατομμύρια άνθρωποι

Το Ολοκαύτωμα (γνωστό και ως «Σόα») αναφέρεται σε μια φρικτή γενοκτονία που διεξήχθη κατά των Ευρωπαίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία. Ξεκινώντας από τον ριζοσπαστικό αντισημιτισμό που παρουσίασε ο Αδόλφος Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα, οι διώξεις των Εβραίων και των λεγόμενων «ανεπιθύμητων» στοιχείων της Γερμανίας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930 μετά την άνοδο του Χίτλερ σε θέση εξουσίας. Τα επόμενα δώδεκα χρόνια που ακολούθησαν, Εβραίοι και άλλες μειονοτικές ομάδες φυλακίστηκαν συστηματικά είτε σε στρατόπεδα εργασίας είτε σε στρατόπεδα θανάτου, όπου ξυλοκοπήθηκαν, στερήθηκαν τροφή, ταπεινώθηκαν και τελικά σκοτώθηκαν από τους απαγωγείς τους.

Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός
Ημερομηνία: 1958 έως 1862
Τοποθεσία: Κομμουνιστική Κίνα
Εκτιμώμενος αριθμός θανάτων: 55 έως 60 εκατομμύρια άνθρωποι

Το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός (μερικές φορές αναφέρεται ως το «Δεύτερο Πενταετές Σχέδιο») αναφέρεται σε ένα οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο που πραγματοποιήθηκε από τον Μάο Τσε Τουνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μεταξύ 1958 και 1962. Η εκστρατεία, η οποία είχε στόχο την ανασυγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας της χώρας σε μια βιομηχανοποιημένη κομμουνιστική κοινωνία (μέσω του σχηματισμού των «λαϊκών κομμούνων») θεωρήθηκε αργότερα ως μια από τις πιο φρικτές γενοκτονίες της ανθρώπινης ιστορίας. Μέσω υπερβολικών πολιτικών συλλογής σιτηρών που άφηναν τους Κινέζους αγρότες χωρίς τίποτα να φάνε (παρόμοιο με το Holodomor στην Ουκρανία), γρήγορα ακολούθησε λιμοκτονία σε όλη την ύπαιθρο που οδήγησε σε συνθήκες λιμού (αργότερα γνωστός ως «Μεγάλος Κινεζικός Λιμός»). Αν και ο Μάο και το Κομμουνιστικό Κόμμα θα ισχυρίστηκαν αργότερα ότι ο λιμός ήταν αποτέλεσμα κακών καιρικών συνθηκών, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού και περιττών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που έθεσαν τις πολιτικές φιλοδοξίες πάνω από την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής.

Μογγολικές εισβολές και κατακτήσεις
Ημερομηνία: 13ος αιώνας
Τοποθεσία: Ασία και Ανατολική Ευρώπη (Ευρασία)
Εκτιμώμενος αριθμός θανάτων: 60 έως 100+ εκατομμύρια άνθρωποι

Οι επιδρομές των Μογγόλων (κοινώς γνωστές ως «Μογγολικές Κατακτήσεις») αναφέρονται σε μια σειρά εκτεταμένου τρόμου και καταστροφής που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα. Διαιωνισμένη από τον μογγολικό στρατό, η μαζική εισβολή στην Ευρασία που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα την πιο θανατηφόρα πράξη μαζικής δολοφονίας στην ανθρώπινη ιστορία. Μέχρι σήμερα, καμία άλλη γενοκτονία δεν έχει ξεπεράσει τη βαρβαρότητα και την κτηνωδία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η βόμβα υδρογόνου είναι πολύ πιο καταστροφική από μια ατομική βόμβα

Stories 20.05.2024
Η καλύτερη προσπάθεια της ανθρωπότητας να αναδημιουργήσει τον ήλιο στη Γη

Jane Goodall, η ανθρωπολόγος που έγινε φίλη με τους χιμπατζήδες

Πρόσωπα 20.05.2024
«Πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα και να τους συμπεριφερόμαστε, όπως τους αρμόζει»

Από πού πήραν τα ονόματά τους οι πιο γνωστοί δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ιστορικά 20.05.2024
Ένας δρόμος, μια οδός, μια ιστορία διαφορετική

Νέα Εποχή: Oι τεχνολογικές εξελίξεις του 2024 μας φέρνουν στο μέλλον

Νέα Εποχή Χτες
Kαινοτομίες που φέρνουν επανάσταση στον τρόπο ζωής, εργασίας και αλληλεπίδρασης γενικότερα

Γιατί η πριγκίπισσα Σοφία παντρεύτηκε 3 φορές τον Δον Χουάν Κάρλος

Ιστορικά Χτες
Σπάνια στιγμιότυπα από την τελετή

3 παράξενες θεωρίες συνωμοσίας για την Taylor Swift

Stories Χτες
Η μια πιο παράξενη από την άλλη

O Bασιλιάς που έβαζε τους σκλάβους του να αλειφτούν με μέλι

Ιστορικά Χτες
Ήταν 6 ετών όταν έκατσε στο θρόνο

Το πρώτο εστιατόριο της Ελλάδας

Stories Χτες
Οι πελάτες του είχαν να κάνουν με ένα παράξενο τελετουργικό στο σερβίρισμα.

Φτηνά, χωρίς απαιτήσεις, πειθήνια: Tα νέα είδωλα της μουσικής είναι ΑΙ

Νέα Εποχή Χτες
Ζώντας στην εποχή των ΑΙ καλλιτεχνών

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά Προχτές
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο