LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελευσίνα: H φαντασμαγορική τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Τα δύο «πρόσωπα» της Ελευσίνας η οποία αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2023 | 20:20

Ελευσίνα: H φαντασμαγορική τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Στον ρυθμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2023 βρίσκεται πλέον η πόλη της Ελευσίνας.

Τα δύο «πρόσωπά» της, εκείνο των αρχαίων χρόνων με το έντονο πολιτιστικό στοιχείο και τους αρχαιολογικούς χώρους και αυτό της σύγχρονης εποχής, με τις βιομηχανίες και το εργατικό δυναμικό που έφτανε εδώ από όλα τα σημεία της χώρας, ενώνονται μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δρώμενων στην Τελετή Έναρξης, η οποία αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης.

Τα Μυστήρια Μετάβασης είναι στην ουσία μια επίκληση στο σπουδαίο παρελθόν αυτής της πόλης. Επίκεντρο του προγράμματος και της δράσης το παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας, εκεί όπου έφτασαν οι τρεις πομπές της τελετής, με τελική κατάληξη το ιστορικό Ελαιουργείο της πόλης.

Πρώτη πομπή αυτή των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας. Το Ελευσίνιο Κίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, άρχισε να καταφτάνει κατά ομάδες στην παραλία, από διαφορετικά σημεία της πόλης, πλημμυρίζοντας τους δρόμους με παραδοσιακές μουσικές και χορούς από τους διαφορετικούς τόπους καταγωγής αυτών των συλλόγων.

Με τις παραδοσιακές στολές του τόπου τους, με τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς, πέτυχαν τη διασύνδεση με τις ρίζες. Από την Κέρκυρα και τη Χίο, από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, από την Κρήτη και τον Πόντο, οι πρόγονοί τους είχαν φτάσει κάποτε στην Ελευσίνα, καθώς η πόλη αυτή αποτέλεσε προορισμό εσωτερικής μετανάστευσης. 'Ανθρωποι από όλα τα σημεία της χώρας έφταναν εδώ για να δουλέψουν στις βιομηχανίες της περιοχής και στο ναυπηγείο.

Οι εθνοτοπικοί σύλλογοι σαν ποτάμια μέσα στο τοπίο της πόλης και σαν αρτηρίες στο αστικό σώμα, ενώθηκαν στην παραλία για να συνθέσουν στη συνέχεια ένα πολυμορφικό σώμα.

eleusina__4_

Αμέσως μετά εισήλθε στο Ελαιουργείο η πομπή των Ημεροδρόμων. Περιπατητές από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν το μεσημέρι από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και βάδισαν τα 21χλμ. της Ιεράς Οδού, σε μια διασύνδεση της Αθήνας με την Ελευσίνα.

Κατά τη διάρκεια της άφιξης των πομπών Νύμφες εμφανίζονταν αναπάντεχα, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη.

eleusina__1__2

eleusina__3__2eleusina__8_eleusina__9_eleusina__7_

Η τρίτη πομπή ήρθε από την Ευρώπη. Η καλλιτεχνική ομάδα της Αμβέρσας TimeCircus, μαζί με το πλοίο ξηράς Landship, διένυσε πεζή 3.000 χλμ. σε 9 μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Μαζί τους και τα τρία σκυλάκια της ομάδας, που συντρόφευσαν τους καλλιτέχνες σε όλη τη διαδρομή και σε όλες τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στα διάφορα σημεία αυτής της ευρωπαϊκής διαδρομής.

Στο τέλος, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αποτέλεσαν μία ακόμη άτυπη πομπή. Ο κόσμος έχει κατακλύσει την παραλία, ζώντας κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας και διατηρώντας αμείωτο τον ενθουσιασμό του, καθώς η πόλη των αρχαίων Μυστηρίων για την «έλευση» της Περσεφόνης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Δύση προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία

Σήμερα
Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ

Μπορεί πραγματικά να συλληφθεί ο Πούτιν;

Σήμερα
Τι ισχύει με την απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ξύπνησε από την καταστολή η 25χρονη Ανυσία στο Παπανικολάου

Σήμερα
To μεγαλύτερο μέρος της μέρας η νεαρή κοπέλα αναπνέει μόνη της

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης

Σήμερα
Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Τροχαίο στη Μεσογείων: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε πεζό

Σήμερα
Θανατηφόρα παράσυρση πεζού στη Λεωφόρο Μεσογείων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «διέταξε» δημόσια υπουργό του να αλλάξει την υπογραφή του

Σήμερα
Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, πάγωσε και άρχισε να κοιτά αμήχανα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η στιγμή που διαδηλωτής βγάζει νοκ άουτ αστυνομικό

Σήμερα
«Καζάνι που βράζει» το Παρίσι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

Πόσα έχασαν τα «βαριά πορτοφόλια» της Credit Suisse

Σήμερα
Κάηκαν περιουσίες δισ. από επενδυτές σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Νορβηγία
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.