E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ετοιμάζεται το «πακέτο» για τη ΔΕΘ

Η αυξημένη είσπραξη φόρων φέρνει νέα μέτρα

Δημοσίευση 4/8/2022 | 08:20

Ετοιμάζεται το «πακέτο» για τη ΔΕΘ

Σημαντική ανταπόκριση στην εξόφληση και μάλιστα πρόωρα, των φόρων δείχνουν οι φορολογούμενοι εκπλήσσοντας θετικά την κυβέρνηση, αλλά και παράλληλα λύνοντας τα χέρια για νέες παρεμβάσεις από το Φθινόπωρο και μετά που με βάση τα σημερινά δεδομένα κρίνονται και των ων ουκ άνευ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα, η εισπραξιμότητα φόρων έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφορικά με φόρους και υποχρεώσεις (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα κ.λπ.).

Όπως είναι φυσικό η εξέλιξη αυτή προκαλεί χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπουν μέσα στην γενικότερη εικόνα της οικονομίας, να δημιουργούνται παράθυρα αισιοδοξίας και κυρίως εργαλεία για νέες παρεμβάσεις.

Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα για την προπαρασκευή του πακέτου ΔΕΘ που θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών έχουν εισπραχθεί πάνω από 250 εκατ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή με περισσότερους από 203.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να πληρώνουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας έκπτωση 15% χιλιάδες.

Παράλληλα έχει εισπραχθεί πάνω από τον μισό ΕΝΦΙΑ, ενώ και το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, έχει πληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό φέρνουν και οι υψηλές ταχύτητες που καταγράφουν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Νεο πακέτο μέτρων εν’ όψει ΔΕΘ

Όπως είναι φυσικό η καλή αυτή εικόνα των φορολογικών εισπράξεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου τον οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες οι οριστικές αποφάσεις για τις νέες παρεμβάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ας δούμε τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία των εσόδων και τις εισπράξεις:

Φόρος Εισοδήματος: Σχεδόν το 50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει εισπράξει το κράτος. Από 2,258 δις ευρώ που βεβαιώθηκαν μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει 1,046 δις. ευρώ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης. Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, από το φόρο εισοδήματος ύψους 2,1 δις ευρώ που έχει βεβαιωθεί, έχουν πληρωθεί ήδη τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στα κρατικά ταμεία έχουν καταλήξει ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει ήδη πάνω από τον μισό φόρο ακινήτων στην ουσία μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής της επιστρεπτέας προκαταβολής που έληξε στις 29 Ιουλίου, 203.235 ΑΦΜ προχώρησαν σε ολική εξόφληση για να έχουν έκπτωση 15% . Από αυτούς:

156.000 κατέβαλαν ποσά έως 500 ευρώ

52.000 πλήρωσαν ποσά 500-1.000 ευρώ

8 εξόφλησαν ποσά από 200.000 – 300.000 ευρώ

Τέλος να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται μήνα με το μήνα και εκτιμάται ότι φέτος θα σπάσουν νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 60 δις ευρώ από τα 53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και τα 44 δισ. ευρώ το 2019.

Μόνο τον Ιούνιο οι συναλλαγές ήταν αυξημένες κατά 36% με την αξία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους να ξεπερνάει ήδη τα 30 δις. ευρώ. Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα σταθεροποιούνται στην περιοχή του 30% – 40%. Τον Ιανουάριο οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα διαμορφώθηκαν στο 17,6% τον Ιανουάριο, στο 30% τον Φεβρουάριο, 39% τον Μάρτιο, 32% τον Απρίλιο και 36,5% τον Μάιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο πετρέλαιο κίνησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ωθεί τις τιμές καυσίμων ανοδικά, με την Ελλάδα να καταγράφει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις πανευρωπαϊκά στο πετρέλαιο κίνησης

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη για σαρκοφάγο βακτήριο στα νερά του Long Island – Μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε 48 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ειδικοί συνδέουν την εξάπλωση του Vibrio vulnificus με την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών και τη ρύπανση με άζωτο

Φυλάκιση 19 ετών στον Μολδαβό ολιγάρχη Βλαντ Πλαχότνιουκ για την υπεξαίρεση 850 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε συλληφθεί πέρυσι στην Αθήνα ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει για το Ντουμπάι

Ελευθερία Γιακουμάκη: Την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι – Τι αναφέρει ιατροδικαστής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε μία σφαίρα από πιστόλι εννέα χιλιοστών εξ επαφής στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν καθιστή στη θέση του οδηγού

Αγιος Παντελεήμονας: Κακοποιούσε και απειλούσε τη γυναίκα του με όπλο ενώ κατέγραφε το περιστατικό

Ελλάδα Χτες
Η άμεση παρέμβαση αστυνομικών μετά από έκκληση γυναίκας για βοήθεια στον Αγιο Παντελεήμονα οδήγησε στη σύλληψη 35χρονου, ο οποίος φέρεται να την κακοποίησε και να την απείλησε με πυροβόλο όπλο, καταγράφοντας μάλιστα τη στιγμή της επίθεσης

Αγρια κόντρα Πλεύρη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα… πτυχία τους: «Να τα συγκρίνουμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρωταγωνίστησε σε ακόμη ένα επεισόδιο στη Βουλή, αυτήν τη φορά με τον Θάνο Πλεύρη

Κρήτη: Σε κοντινή απόσταση βρέθηκαν νεκροί η Ελευθερία και ο 43χρονος πρώην σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν νεκροί η 43χρονη Ελευθερία και ο 38χρονος πρώην σύντροφός της

Μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν γιατί οι πιλότοι… έβγαζαν φωτογραφίες

Κόσμος Χτες
Νέα έκθεση των Αρχών της Νότιας Κορέας αναφέρει πως δύο μαχητικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν το 2021 γιατί οι πιλότοι έβγαζαν φωτογραφίες και βίντεο.

Κρήτη: «Η μητέρα μου δεν είχε παραπονεθεί για τον 43χρονο, τον γνωρίζαμε», λέει ο γιος της 43χρονης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα καταβληθει

Οικονομία Χτες
Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση σε οικογένειες με παιδιά, ύψους 150 ευρώ για κάθε παιδί

Γκιλφόιλ: Όταν οι Αμερικανοί και οι Έλληνες στέκονται μαζί, δεν υπάρχει όριο σε αυτό που μπορούμε να πετύχουμε

Ελλάδα Χτες
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα εστίασε ιδιαίτερα στα ταχύτατα βήματα προόδου στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Ελευθερία Γιακουμάκη: Νεκρή από πυροβόλο όπλο

Ελλάδα Χτες
Η σορός ήταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της