E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» μέτρα από το συρτάρι

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι

Δημοσίευση 30/11/2021 | 08:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» μέτρα από το συρτάρι

Κορυφώνεται η ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς μπορεί στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, να μην έχει κάνει την εμφάνιση της, ωστόσο η πολιτεία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρο της νέας Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και μέλη της Επιτροπής των Επιστημόνων. Την ίδια ώρα η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου στην έκτακτη Σύνοδο των G7, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει… “φρένο έκτακτης ανάγκης” εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Το τι θα περιλαμβάνει το “φρένο” αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής που προσανατολίζονται να συγκαλέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή.

Αναζητείται κοινός συντονισμός και δράσεις, πέραν των περιορισμών που έχει επιβάλλει ήδη η Ευρώπη στα ταξίδια από συγκεκριμένες χώρες της Νότιας Αφρικής.

Αναμένοντας την αποκωδικοποίηση της «Όμικρον»

Η Επιτροπής των Επιστημόνων η οποία συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να συζητήσει τα έως τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη “Όμικρον”.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα γνωστά για τη μεταδοτικότητα, της νοσηρότητα και το πόσο την καλύπτουν τα εμβόλια, θέτει την κυβέρνηση σε στάση αναμονής.

Πληρέστερη εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε 10-15 ημέρες. Ως τότε, και εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση προχωρά στη στρατηγική που έχει χαράξει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρότι ρωτήθηκε επίμονα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, απέφυγε να απαντήσει. Περιορίστηκε να πει ότι η χώρα δεν θα πάει σε lockdown και ότι όλη η προσοχή στρέφεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ και στους ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.

«Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι

Σήμερα στην Επιτροπή των Επιστημόνων και αύριο στην Ολομέλεια, θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Πολλοί επιστήμονες ήδη, δημόσια, έχουν ταχθεί υπέρ της λήψης άμεσα, νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, υπό τον φόβο να πιεστεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο “συρτάρι” του Μαξίμου, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Συγκεκριμένα έχει συζητηθεί, εφόσον χρειαστεί, η επαναφορά της μάσκας παντού (και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους), περισσότερα rapid test για τους ανεμβολίαστους (3 εβδομαδιαίως από 2 σήμερα), ακόμη και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά ως τις γιορτές, που θα απαιτήσει “σκληρά μέτρα”, συζητείται και η χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους – προκειμένου τα ρεβεγιόν να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Στα ύψη οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας – Άνοδος στους εμβολιασμούς

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας πάντως παραμένουν εξαιρετικά ανησυχητικοί. Χτες οι θάνατοι έφτασαν τους 104, ενώ οι διασωληνωμένοι τους 657.

Στα θετικά νέα το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε κατά 4 μονάδες το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έκλεισαν ραντεβού. ‘Έτσι το ποσοστό εμβολισμού από το 71% έφτασε στο 75%.

Ωστόσο η ανησυχία κορυφώνεται σε σχέση με τους άνω των 60 ετών. Είναι η πιο ευάλωτη ηλιακή ομάδα στην covid-19, με τις περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Τις τελευταίες 16 ημέρες οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έφτασε το 82,2%, καθώς “πείστηκαν” να κλείσουν ραντεβού 46.953 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, όμως απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπή στον καιρό μέχρι το Πάσχα: Ανοδος της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια

Καιρός 03.04.2026
Μεγάλη Εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες

Η Κούβα δίνει χάρη σε 2.010 φυλακισμένους ενόψει Πάσχα

Κόσμος 03.04.2026
Πρόκειται για «ανθρωπιστική χειρονομία»

Γιάννης Μπρούζος: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο συγγραφέας του βιβλίου «24 γράμματα στον γιο μου»

Πολιτισμός 03.04.2026
Πώς είχε περιγράψει ο Γιάννης Μπρούζος τη μάχη που έδινε

Βέροια: Κατέληξε ο 7χρονος που τραυματίστηκε παίζοντας σε πάρκο

Ελλάδα 03.04.2026
Την ώρα εκείνη η μητέρα του βρισκόταν στην εκκλησία

Τι ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Allwyn στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οικονομία 03.04.2026
Η Allwyn ξεκινά διαπραγμάτευση νέων μετοχών στο ΧΑ μετά τη συνένωση με τον ΟΠΑΠ, με κεφαλαιοποίηση περίπου €11 δισ.

Τσίπρας για τα capital controls: «Έπρεπε εμείς να κλείσουμε τις τράπεζες την επομένη των εκλογών»

Πολιτική 03.04.2026
Το τρίτο μνημόνιο και τα οικονομικά στοιχεία

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές σε Αττική και πολλές περιοχές της χώρας ‑ Πότε αναμένεται βελτίωση

Καιρός 03.04.2026
Έντονα φαινόμενα και αφρικανική σκόνη επηρέασαν μεγάλο μέρος της Ελλάδας

Κακοκαιρία Erminio: Πάνω από 1.100 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
752 κλήσεις για την Περιφέρεια Αττικής

Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα χαμένα βίντεο των Τεμπών, αναβάλλεται επ` αόριστον η εκδίκαση

Ελλάδα Χτες
H εξέλιξη αυτή αυτή έρχεται έπειτα από 19 συνεδριάσεις του και στο δικαστήριο είχαν καταθέσει οι πρώτοι τρεις μάρτυρες.

Κόρινθος: Χαροπαλεύει στο «Γεννηματάς» η 38χρονη που κακοποίησε ο πρώην της

Ελλάδα Χτες
Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Πόλεμος Μέση Ανατολή: Ξεπέρασε τα 200 ευρώ το βαρέλι το ντίζελ στην Ευρώπη

Οικονομία Χτες
Για πρώτη φορά μετά το 2022 - Το διάγγελμα Τραμπ δεν αποκλιμάκωσε τις αγορές

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του

Ελλάδα Χτες
«Είχα πιει, ποτέ δεν τις άγγιξα»