E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» μέτρα από το συρτάρι

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι

Δημοσίευση 30/11/2021 | 08:14

Μετάλλαξη Όμικρον: Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» μέτρα από το συρτάρι

Κορυφώνεται η ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς μπορεί στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, να μην έχει κάνει την εμφάνιση της, ωστόσο η πολιτεία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρο της νέας Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και μέλη της Επιτροπής των Επιστημόνων. Την ίδια ώρα η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε Στέλλα Κυριακίδου στην έκτακτη Σύνοδο των G7, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει… “φρένο έκτακτης ανάγκης” εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Το τι θα περιλαμβάνει το “φρένο” αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής που προσανατολίζονται να συγκαλέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή.

Αναζητείται κοινός συντονισμός και δράσεις, πέραν των περιορισμών που έχει επιβάλλει ήδη η Ευρώπη στα ταξίδια από συγκεκριμένες χώρες της Νότιας Αφρικής.

Αναμένοντας την αποκωδικοποίηση της «Όμικρον»

Η Επιτροπής των Επιστημόνων η οποία συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να συζητήσει τα έως τώρα δεδομένα για τη μετάλλαξη “Όμικρον”.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα γνωστά για τη μεταδοτικότητα, της νοσηρότητα και το πόσο την καλύπτουν τα εμβόλια, θέτει την κυβέρνηση σε στάση αναμονής.

Πληρέστερη εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε 10-15 ημέρες. Ως τότε, και εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση προχωρά στη στρατηγική που έχει χαράξει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, παρότι ρωτήθηκε επίμονα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο νέων μέτρων, απέφυγε να απαντήσει. Περιορίστηκε να πει ότι η χώρα δεν θα πάει σε lockdown και ότι όλη η προσοχή στρέφεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ και στους ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται.

«Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους. Δεν σκεφτόμαστε μέτρα, τα οποία, σε καμία περίπτωση, θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη στρατηγική, που ταυτόχρονα κρατά την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία ανοιχτή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Τα «κλειδωμένα» μέτρα στο συρτάρι

Σήμερα στην Επιτροπή των Επιστημόνων και αύριο στην Ολομέλεια, θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Πολλοί επιστήμονες ήδη, δημόσια, έχουν ταχθεί υπέρ της λήψης άμεσα, νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, υπό τον φόβο να πιεστεί ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο “συρτάρι” του Μαξίμου, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή.

Συγκεκριμένα έχει συζητηθεί, εφόσον χρειαστεί, η επαναφορά της μάσκας παντού (και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους), περισσότερα rapid test για τους ανεμβολίαστους (3 εβδομαδιαίως από 2 σήμερα), ακόμη και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά ως τις γιορτές, που θα απαιτήσει “σκληρά μέτρα”, συζητείται και η χορήγηση δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες -ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους – προκειμένου τα ρεβεγιόν να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Στα ύψη οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας – Άνοδος στους εμβολιασμούς

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας πάντως παραμένουν εξαιρετικά ανησυχητικοί. Χτες οι θάνατοι έφτασαν τους 104, ενώ οι διασωληνωμένοι τους 657.

Στα θετικά νέα το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε κατά 4 μονάδες το ποσοστό των ατόμων άνω των 12 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έκλεισαν ραντεβού. ‘Έτσι το ποσοστό εμβολισμού από το 71% έφτασε στο 75%.

Ωστόσο η ανησυχία κορυφώνεται σε σχέση με τους άνω των 60 ετών. Είναι η πιο ευάλωτη ηλιακή ομάδα στην covid-19, με τις περισσότερες νοσηλείες και θανάτους.

Τις τελευταίες 16 ημέρες οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έφτασε το 82,2%, καθώς “πείστηκαν” να κλείσουν ραντεβού 46.953 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, όμως απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

Αθλητικά Νέα 24.06.2026
Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Κατέληξε 36χρονη γιατρός μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγική είδηση σκόρπισε τη θλίψη στο νησί

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Έφταιγαν τα μπαλάκια στον Τσιτσιπά: Η έκρηξη του Έλληνα τενίστα στην πρεμιέρα του στη Μαγιόρκα, βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Περουβιανό, Ιγνάσιο Μπούσε με 2-0 σετ στο τουρνουά της Μαγιόρκα

Τι κάνουν στην Κύπρο με τους τόνους λαγοκέφαλου που πιάνουν κάθε χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση τεράστιων πληθυσμών λαγοκέφαλου από τις κυπριακές θάλασσες

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Ουγγαρία: Συνελήφθη 30χρονος νοσοκόμος, ο οποίος συνέλεγε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο και νεκροταφεία

Κόσμος Χτες
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του - Δείτε βίντεο

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

E-Daily 3.Left Χτες
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

E-Daily 3.Left Χτες
Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος