E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια είναι η σωστή μεθοδολογία για τις Πτυχιακές Εργασίες

Δημοσίευση 9/11/2021 | 11:40

Ποια είναι η σωστή μεθοδολογία για τις Πτυχιακές Εργασίες

Από όλες τις κρίσιμες ενότητες μιας πτυχιακής εργασίας, η μεθοδολογία είναι ίσως η πιο σημαντική. Είτε πρόκειται για ποιοτική ανάλυση είτε για εμπειρική μελέτη, η κύρια εστίαση της εργασίας είναι προφανώς τα βασικά ευρήματα και γι' αυτό η ενότητα της μεθοδολογίας αποκτά σημασία.

Μπορεί να θέσετε τα θεμέλια για την άσκησή σας με μια λεπτομερή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και θέτοντας μια κατάλληλη υπόθεση στη μελέτη σας, θα είναι πραγματικά αυτό έχει σημασία. Η σύνταξη μιας κατάλληλης ενότητας μεθοδολογίας είναι επομένως πολύ σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να γράψετε μια σωστή ενότητα μεθοδολογίας. Μέθοδος και μεθοδολογία

Πρώτα από όλα, πρέπει να κατανοήσετε τη διάκριση μεταξύ μεθόδου και μεθοδολογίας. Η μεθοδολογία αφορά την υποκείμενη θεωρία και ανάλυση της άσκησης που αναλαμβάνετε. Είναι το σύνολο των αρχών πίσω από τον σχεδιασμό της ερευνητικής μελέτης. Οι μέθοδοι από την άλλη πλευρά αναφέρονται στις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για τη μελέτη. Για παράδειγμα, η μεθοδολογία σας σε κάθε φοιτητική εργασία μπορεί να περιλαμβάνει μια δειγματοληπτική έρευνα, ενώ η μέθοδός σας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντλείτε αυτά τα δείγματα.

Ένα κατάλληλο τμήμα μεθοδολογίας πρέπει να αναφέρει και τα δύο, σε σωστή δομή, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δύο. Δώστε μια επισκόπηση της μεθοδολογίας που ακολουθείτε στη διατριβή σας και στη συνέχεια αναφέρετε τις μεθόδους που υιοθετήθηκαν για την εκτέλεσή της.

Προσδιορίστε τη μεθοδολογία σας

Στην αρχή, πρέπει να διευκρινίσετε το είδος της μεθοδολογίας που έχετε υιοθετήσει. Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι μεθοδολογίας που βασίζονται σε δύο τύπους μεθόδων. Εμπειρικές μέθοδοι όπως πρωτογενείς έρευνες ή πειραματισμοί που χρησιμοποιούνται καλύτερα για τη μέτρηση ή τον ποσοτικό προσδιορισμό ορισμένων μεταβλητών και ποιοτικές μέθοδοι όπως οι συνεντεύξεις για τη δημιουργία συμφραζομένων ή την απόκτηση εις βάθος γνώσεων για ορισμένα ζητήματα. Μπορείτε επίσης να έχετε μικτές μεθόδους, συνδυάζοντας και τις δύο μορφές εισόδων.

Όλες αυτές οι μέθοδοι εμπίπτουν στη μεγαλύτερη ομπρέλα της μεθοδολογίας της πτυχιακής εργασίας σας, όπου προσδιορίζετε ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε και πώς.

Αιτιολογήστε τη μεθοδολογία σας

Πρέπει να αιτιολογήσετε γιατί η μεθοδολογία που υιοθετήσατε ταιριάζει καλύτερα. Αυτό προκύπτει από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, τα κενά που έχετε εντοπίσει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, την υπόθεση που διερευνάτε και διάφορους άλλους παράγοντες. Ενώ προσαρμόζετε την εργασία σας για να την τεκμηριώσετε, πρέπει επίσης να αιτιολογήσετε τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε για αξιοπιστία. Αυτό περιλαμβάνει μια συζήτηση για τα δυνατά και αδύνατα σημεία της άσκησής σας, την αξιοπιστία και τους περιορισμούς των μεθόδων σας. Οι πτυχιακές εργασίες δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά με την σωστή καθοδήγηση θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου

Θα πρέπει να παραθέσετε ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου που έχετε χρησιμοποιήσει για τον έλεγχο της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων σας. Πρέπει επίσης να διευκρινίσετε τα παρατηρούμενα αποτελέσματα και πώς ερμηνεύετε αυτά τα αποτελέσματα για να εξαγάγετε ποιοτικά συμπεράσματα.

Σχήματα

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξετε σχηματικά σχήματα της μεθοδολογίας σας για ευκολία κατανόησης. Για παράδειγμα, τα απλά διαγράμματα ροής βοηθούν στην αποσαφήνιση των θεμάτων σε μεγάλο βαθμό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σύνθετα γραφήματα αν σας βοηθήσουν.

Τα γραφήματα, τα διαγράμματα ροής και τα διαγράμματα είναι μερικά εργαλεία που πρέπει να εξερευνήσετε εκ των προτέρων, καθώς είναι συχνά υποχρεωτικά για ορισμένους τύπους μεθοδολογίας. Μια καλά ανεπτυγμένη μεθοδολογία είναι ένα πλεονέκτημα για την πτυχιακή εργασία και σας βοηθά να αυξήσετε την εκτίμησή της σε μεγάλο βαθμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!