E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα σημάδια στα νύχια που μαρτυρούν ότι έχετε περάσει κορωνοϊό

Δύο βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού που εμφανίζονται στα νύχια εντόπισαν οι επιστήμονες

Δημοσίευση 9/6/2021 | 20:09

Τα σημάδια στα νύχια που μαρτυρούν ότι έχετε περάσει κορωνοϊό
Φωτογραφία από τον χρήστη energepic.com στο Pexels

Δύο βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού που εμφανίζονται στα νύχια λίγες ημέρες μετά τη λοίμωξη αναδεικνύουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη, παρέχοντας ακόμα μία ένδειξη στους ασθενείς ώστε να αντιληφθούν ότι έχουν νοσήσει

Όπως έχει γραφτεί πολλάκις, τα βασικά σημάδια λοίμωξης από COVID-19 είναι ο πυρετός, ο βήχας, η κόπωση και η απώλεια γεύσης και όσφρησης, ενώ παρατηρούνται και κάποια δερματικά συμπτώματα. Υπάρχει, όμως και ένα άλλο σημείο του σώματος στο οποίο φαίνεται να επιδρά ο κορωνοϊός: τα νύχια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες Βασίλειος Βασιλείου, λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής και οι ερευνητές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αγγλίας Nikhil Aggarwal και Subothini Sara Selvendran σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με λοίμωξη COVID-19, τα νύχια των χεριών εμφανίζονται αποχρωματισμένα ή παραμορφωμένα λίγες εβδομάδες αργότερα -φαινόμενο που αποκαλείται συχνά «νύχια COVID».

Ένα σύμπτωμα είναι ένα μοτίβο κόκκινου μισοφέγγαρου που σχηματίζει μια καμπύλη πάνω από τη λευκή περιοχή στη βάση των νυχιών. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως υπάρχει πριν από άλλα συμπτώματα της COVID-19, με τους ασθενείς να το παρατηρούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους.

«Τέτοια μοτίβα είναι σε γενικές γραμμές σπάνια και μέχρι τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο κοντά στη βάση των νυχιών, οπότε η εμφάνιση ενός τέτοιου μοτίβου θα μπορούσε να αποτελεί αποκλειστική ένδειξη της λοίμωξης από κορωνοϊό», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο μηχανισμός πίσω από αυτό το μοτίβο μισοφέγγαρου παραμένει, ωστόσο, ασαφής. Μια πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζεται με τον ίδιο τον ιό. Εναλλακτικά, μπορεί να 0φείλεται στην υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί μικρούς θρόμβους αίματος και αποχρωματισμό. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα σημάδια δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικά, καθώς οι ασθενείς είναι κατά τα άλλα ασυμπτωματικοί -παρόλο που δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνουν έτσι, με τα μέχρι τώρα περιστατικά να αναφέρουν από μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Σημάδια σωματικού στρες

Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς έχουν παρατηρήσει νέες οριζόντιες ραβδώσεις στη βάση των νυχιών των χεριών και των ποδιών τους, γνωστές ως γραμμές Beau, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται τέσσερις ή και περισσότερες εβδομάδες μετά την λοίμωξη από COVID-19.

Οι γραμμές Beau συμβαίνουν όταν υπάρχει μια προσωρινή διαταραχή στην ανάπτυξη των νυχιών λόγω σωματικού στρες, όπως μια λοίμωξη, ο υποσιτισμός ή παρενέργειες θεραπευτικών αγωγών όπως η χημειοθεραπεία. «Παρόλο που είναι πιθανό να προκαλούνται από την COVID-19, σίγουρα δεν είναι αποκλειστικό σύμπτωμά της», τονίζουν οι επιστήμονες.

Καθώς τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 2-5mm κάθε μήνα, οι γραμμές Beau τείνουν να γίνονται ορατές τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την εκδήλωση του σωματικού στρες -καθώς τα νύχια μεγαλώνουν, η ράβδωση αποκαλύπτεται. Ο χρόνος ενός στρεσογόνου συμβάντος μπορεί λοιπόν να εκτιμηθεί εξετάζοντας πόσο έχουν απομακρυνθεί οι γραμμές Beau από τη βάση των νυχιών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και τελικά να φεύγουν από μόνες τους, όταν η υποκείμενη πάθηση θεραπεύεται.

Άλλα ασυνήθιστα ευρήματα

Τα δύο παραπάνω είναι τα πιο συχνά σημάδια στα νύχια που σχετίζονται με την COVID-19. Οι ερευνητές, όμως, έχουν καταγράψει και κάποια άλλα ασυνήθιστα στοιχεία.

Για παράδειγμα, τα νύχια μίας ασθενούς χαλάρωσαν και τελικά έπεσαν τρεις μήνες μετά τη λοίμωξή της από τον ιό. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως ονυχομαδίαση, θεωρείται ότι συμβαίνει για παρόμοιους λόγους με την εμφάνιση των γραμμών Beau. Η ασθενής δεν έλαβε θεραπεία για αυτές τις αλλαγές, καθώς τα υγιή νύχια εμφανίζονταν σιγά σιγά από κάτω, υποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα θα λυνόταν από μόνο του.

Ένας άλλος ασθενής, 122 ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19, παρατήρησε πορτοκαλί αποχρωματισμό στις άκρες των νυχιών. Ούτε σε αυτή την περίπτωση δόθηκε κάποια θεραπεία, αλλά ο αποχρωματισμός δεν είχε φύγει μετά από ένα μήνα, με τον υποκείμενο μηχανισμό αυτής της κατάστασης να παραμένει άγνωστος.

Σε μία τρίτη περίπτωση, ένας ασθενής είχε οριζόντιες λευκές γραμμές στα νύχια του, οι οποίες δεν εξαφανίζονταν με την πίεση και οι οποίες είναι γνωστές ως «γραμμές Mees» ή «λευκονυχία». Εμφανίστηκαν 45 ημέρες μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού, αλλά τείνουν να φεύγουν μόνες τους με το μεγάλωμα των νυχιών, γι’αυτό και δεν απαιτούν θεραπεία. Οι γραμμές Mees θεωρείται ότι προκαλούνται από μη φυσιολογική παραγωγή πρωτεϊνών στα νύχια, λόγω συστημικών διαταραχών.

Προς το παρόν το μυστήριο παραμένει

«Παρόλο που η λοίμωξη από COVID-19 προηγείται και των τριών αυτών καταστάσεων, έχουμε μόνο λίγους ασθενείς να εξετάσουμε σε κάθε περίπτωση και άρα δεν είναι δυνατό να πούμε ακόμα αν πράγματι προκαλούνται από τη νόσο», αναφέρουν οι επιστήμονες και προσθέτουν:

«Ακόμα και στην περίπτωση των γραμμών Beau και του μοτίβου του κόκκινου μισοφέγγαρου, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να επιβεβαιώσουμε μια οριστική σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές και την COVID-19 καθώς και τους μηχανισμούς πίσω από αυτές. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, πολλά περισσότερα περιστατικά πριν μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όντως υπάρχει σύνδεση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τελικά υπάρχει μια αιτιώδης σύνδεση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν εμφανίζουν όλοι οι πάσχοντες από COVID-19 τέτοια συμπτώματα στα νύχια και ότι τέτοιες ανωμαλίες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι κάποιος νοσεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξώδικο–φωτιά για τα Τέμπη: Ρούτσι & Καρυστιανού σε μάχη για την εκταφή θυμάτων

Ελλάδα 16.09.2025
Το παρασκήνιο πίσω από το εξώδικο Ρούτσι και Καρυστιανού για τις εκταφές

Αιτωλοακαρνανία: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας– Γρονθοκόπησε τη γυναίκα και την κόρη του

Ελλάδα 16.09.2025
Ο δράστης πέρασε αυτόφωρο και στη συνέχεια εξετάστηκε και από ψυχίατρους

Τραγωδία στη Βρετανία: Λάθος σύλληψη άνδρα οδήγησε τη σύντροφό του σε αυτοκτονία ‑ Μετά πέθανε κι εκείνος

Κόσμος 16.09.2025
Η έφοδος ενόπλων αστυνομικών και η σύλληψη του άνδρα προκάλεσε ισχυρό σοκ στη σύντροφό του - Ήταν μαζί από 13 ετών, λένε οι δικοί τους

Σουηδία: Συμμορίες στρατολογούν ανήλικα κορίτσια ως δολοφόνους ‑ «Διψούν για αίμα»

Ελλάδα 16.09.2025
Ανήλικα κορίτσια, στην εφηβεία, από 14 έως 17 ετών στρατολογούνται στην Δουηδία ως πληρωμένες δολοφόνοι

Ο 32χρονος που συνελήφθη για τις επιθέσεις στο Αιγάλεω είναι ο εμπρηστής του Υμηττού

Ελλάδα 16.09.2025
Μπροστά σε μία έκπληξη έφτασαν οι αστυνομικές αρχές

Τα 49 δευτερόλεπτα του τρόμου: Το βίντεο με την αρκούδα που τράβηξε ο ορειβάτης στη Δράμα πριν σκοτωθεί στη χαράδρα

Ελλάδα 16.09.2025
Η εμφάνιση και η επίθεση της αρκούδας πριν πέσει από τη χαράδρα

Ιδρύεται Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών ‑ Συνάντηση Μητσοτάκη με αντιπρόεδρο της BlackRock

Οικονομία 16.09.2025
Κατά τη διάρκεια του Athens International Investors Summit, που διοργανώνεται από το Υπερταμείο και τη BlackRock, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας & Υποδομών

Επίθεση του Ισραήλ και στην Υεμένη

Κόσμος 16.09.2025
Ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα - Βίντεο

Marian Izaguirre: Η 23χρονη influencer βρέθηκε νεκρή

Κόσμος 16.09.2025
H αινιγματική τελευταία ανάρτηση στο TikTok

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε ηλικία 89 ετών

Κόσμος 16.09.2025
Η 7η τέχνη θρηνεί την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους σταρ, του σπουδαίου ηθοποιού Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Πρωταθλητές οι Έλληνες στη δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα

Πολιτική 16.09.2025
Έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center