E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέσσερις Έλληνες κάτω των 30 ετών στη λίστα του Forbes

Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes κάτω των 30 ετών για το 2021

Δημοσίευση 13/4/2021 | 13:43

Τέσσερις Έλληνες κάτω των 30 ετών στη λίστα του Forbes

Τέσσερις Έλληνες επιστήμονες περιλαμβάνονται φέτος στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός ή η τεχνολογία, η υγεία.

Γιάννης Ασσαέλ

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2008 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια και στη συνέχεια σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σήμερα είναι Senior Research Scientist στην Google DeepMind, όπου χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

«Προσπαθώ να ασχοληθώ με προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε στην Καθημερινή. Το 2013, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ με πλήρεις υποτροφίες συνέχισε για MSc in Computer Science στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του, και για MRes in Machine Learning στο Imperial College London.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του στην Οξφόρδη, ο Ασσαέλ μαζί με άλλους Βρετανούς επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο ανάγνωσης χειλιών, το LipNet. Πρόκειται για ένα σύστημα που παρακολουθεί βίντεο χωρίς ήχο με έναν άνθρωπο να μιλάει και μπορεί να μαντέψει τι λέει με ακρίβεια 93%, παρακολουθώντας την κίνηση του στόματος του ομιλητή. Επίσης, είναι συν-εφευρέτης σε τέσσερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στο τελευταίο του πρότζεκτ χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αποκαταστήσει τμήματα αρχαίων ελληνικών κειμένων που λείπουν.

Μαριάννα Καψετάκη

Η Μαριάννα Καψετάκη γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

«Μαθαίνεις για όλα τα ιατρικά προβλήματα που έχουν όσοι ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες», εξηγεί.

Η 29χρονη ερευνήτρια αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Performing Arts Medicine στο University College London όπου και πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής. H Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου

Στην κατηγορία Επιστήμη διακρίθηκε και η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller. H 28χρονη απόφοιτη από το Αρσάκειο Ψυχικού ολοκλήρωσε το 2014 τις σπουδές της στη Γλωσσολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Γλώσσα και τη Γνωσιακή Επιστήμη). Μετά από ένα διάστημα στην Ισπανία η Κ. Θεοφανοπούλου μετακόμισε στην Αμερική για ένα χρόνο, πρώτα στην Βόρεια Καρολίνα και μετά στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια με καταγωγή από την Τρίπολη σήμερα ζει και πάλι στις ΗΠΑ διεξάγοντας έρευνες βιοπληροφορικής. Τα πεδία της έρευνάς της είναι η Νευροβιολογία της γλώσσας, αλλά και η Εξελικτική Γενετική. Συμμετέχει σε πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Rockefeller με επικεφαλής τον δρα Ερικ Τζάρβις για την κατανόηση του ρόλου των γονιδίων ως προς την ανθεκτικότητα ή την ευπάθεια ενός οργανισμού απέναντι στην COVID-19.

Γιώργος Καλλίγερος

Ο Έλληνας στην κατηγορία της λίστας Βιομηχανία, Γιώργος Καλλίγερος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο 27χρονος σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μ. Βρετανία ως Engine Design Engineer στην Bentley Motors, ενώ αργότερα βρέθηκε στην Tesla όπου εργάστηκε ως Design Engineer. Το 2015 πήγε στην Καλιφόρνια στο τμήμα του vehicle engineering.

Όταν επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ για το μεταπτυχιακό του ασχολήθηκε με τη μελέτη του ποδηλάτου ως μοντέρνου μέσου αστικής μεταφοράς. Στη συνέχεια μαζί με τον Dan Keene, ίδρυσαν την Pushme, μια εταιρεία που ανέπτυξε μια υποδομή φόρτισης για προϊόντα που έχουν κάποιου είδους μικρής κίνησης όπως είναι τα ηλεκτρικά σκούτερ. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την ΤIER (ευρωπαϊκή startup ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών) στις αρχές του 2020 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης του δικτύου της σε 4.500 τοποθεσίες σε 85 διαφορετικές πόλεις. Σήμερα ο επιχειρηματίας ζει στο Λονδίνο και έχει τη θέση του διευθυντή Hardware στην TIER Mobility.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα 31.01.2026
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός 31.01.2026
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα 31.01.2026
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία

Μυστήριο με το νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων στα Ψαχνά Ευβοίας: Βρέθηκε δοχείο με καύσιμο κοντά στις σορούς τους

Ελλάδα 31.01.2026
Οι Αρχές αναζητούν απαντήσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του νεκρού ηλικιωμένου ζευγαριού στα Ψαχνά Ευβοίας

Οι επιστήμονες χτυπούν το «καμπανάκι» – Δύο νέοι ιοί η επόμενη μεγάλη απειλή

Tech + Science 31.01.2026
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ιοί με ζωική προέλευση μπορούν να μεταλλαχθούν

«Παγώνουν» οι κλήσεις από τις οκτώ AI κάμερες στην Αττική – Ο λόγος

Ελλάδα 31.01.2026
Γιατί δεν είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη βεβαίωση και αποστολή προστίμων μέσω ψηφιακών ειδοποιήσεων από τις κάμερες AI

Νέο δημοσίευμα για την υγεία του Τραμπ: Γιατροί λένε ότι `είναι στα πρώτα στάδια άνοιας`

Κόσμος 31.01.2026
Ο Τραμπ `έχει πάθει εγκεφαλικό, κρατά το δεξί του χέρι με το αριστερό`

Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη φονική έκρηξη, οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Ελλάδα 31.01.2026
Στο επίκεντρο οι δεξαμενές προπανίου και οι καταγγελίες για οσμή αερίου πριν το δυστύχημα

Πέθανε η Κάθριν Ο’Χάρα, η μητέρα του Κέβιν από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι»

Κόσμος Χτες
Έφυγε σε ηλικία 71 ετών έχοντας αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Βιολάντα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Δύο εκρήξεις μέσα σε 6 δευτερόλεπτα

Ελλάδα Χτες
Nέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως σοβαρές παραλείψεις, αλλά και καταγγελίες για αδιαφορία απέναντι σε προειδοποιητικά σημάδια που –όπως φαίνεται– είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν από τη φονική έκρηξη.