E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/10/2020 | 09:33

Στην τσιμπίδα της εφορίας 100.000 φορολογούμενοι

Μια δυσάρεστη έκπληξη θα έχουν περίπου 100.000 φορολογούμενοι που φαίνεται να απέκρυψαν εισοδήματα, καθώς σύντομα θα λάβουν ειδοποίηση από την εφορία... για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες.

Ήδη όλες οι ΔΟΥ της χώρας έχουν εντολές να προχωρήσουν στον προσδιορισμό και καταλογισμό των αναλογούντων φόρων με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει κάθε εφορία στη διάθεσή της.

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογουμένων που βρέθηκαν να μην έχουν δηλώσει αναδρομικά ποσά συντάξεων, συντάξεις από το εξωτερικό και εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb). Οσοι δεν δικαιολογήσουν τα εισοδήματα που εντόπισε η ΑΑΔΕ θα λάβουν μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet.

Από τις 100.000 οι 40.000 είναι συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έλαβαν αναδρομικά ποσά το 2014, ωστόσο «ξέχασαν» να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία τα σχετικά ποσά, ενώ 43.000 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν εισοδήματα της χρήσης 2014 και οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση ή ακόμη και εμπρόθεσμη αρχική για να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά. Δέκα χιλιάδες εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από το εξωτερικό και οι υπόλοιποι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου θα εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση διαθέτει στοιχεία βάσει των οποίων προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.), που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και, κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου μπορούν να γίνουν και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Από πού αντλούν στοιχεία

Οι πηγές πληροφοριών για τον προσδιορισμού του φόρου προέρχονται μεταξύ άλλων από:

  • Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
  • Ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα).
  • Αποδοχές που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
  • Τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών, εμβάσματα, αποσβέσεις δανείων, αγορές με πιστωτικές κάρτες, επενδύσεις σε ομόλογα, χαρτοφυλάκια κινητών αξιών κ.ά.
  • Δαπάνες για υγειονομική και ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Πληρωμές για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Εξοδα για τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό κ.ά.
  • Ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, ατυχημάτων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

SOS για καύσωνα: Ο Λυκαβηττός «φλέγεται» στους 50°C – Πού αλλού χτυπάει κόκκινο

Κόσμος Χτες
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 26-28°C στα αστικά κέντρα ενώ την ίδια στιγμή, η σχετική υγρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Ανατριχίλα στη Φωκίδα: Το καμπαναριό που ακούγεται σε 100 χλμ. σήμανε ξανά!

Ελλάδα Χτες
Όταν χτυπάει συνολικά το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, ακούγεται έως την Πάτρα

Σάλος στη Λίβερπουλ: Η κίνηση του Λουίς Ντίας που θεωρήθηκε ασέβεια στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Λουίς Ντίας εξόργισε τους φίλους της Λίβερπουλ, καθώς το θεώρησαν ασέβεια προς τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Τέξας: Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρο σπίτι – Συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Η στιγμή που ο χείμαρρος σαρώνει ολόκληρο σπίτι στο πέρασμά του

Τραγωδία στο Αγρίνιο: 46χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του

Ελλάδα Χτες
O άτυχος 46χρονος εντοπίστηκε από οικεία πρόσωπα στην αυλή του σπιτιού του

Αγρίνιο: Τρόμος σε σχολείο ‑ Πυροβολούσε με αεροβόλο πάνω από τα κεφάλια παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 65χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο 65χρονος

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καπάνι ‑ Ζημιές σε τρία μαγαζιά, στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τρία καταστήματα υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά - Τέσσερις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Χιόνισε στην έρημο Ατακάμα ‑ Σε «κατάσταση επιβίωσης» το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Στην περιοχή βρίσκεται μία από τις κορυφαίες συστοιχίες τηλεσκοπίων στον κόσμο

Ζέττα Μακρή: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίασε τη βουλευτή

Ελλάδα Χτες
Ο γνωστός δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Εισαγγελέως Βόλου - Δικάζεται αύριο στο Αυτόφωρο

Μίλτος Τεντόγλου: Νικητής στα «Δρόμεια 2025» στο τελευταίο του άλμα ‑ «Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Τη νίκη μέσα από τα… χέρια του Νικόλα Σταματονικολού «έκλειψε» στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου στα «Δρόμεια 2025»

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Καπάνι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας