E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσιόδρας: Στους 83 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού

«Παραμένουμε στη φάση του μετριασμού»

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/4/2020 | 17:38

Τσιόδρας: Στους 83 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού

Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, δύο ακόμη άνθρωποι κατέληξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 83, επιβεβαιώθηκαν 52 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φθάνει πλέον στα 1.884.

Όπως έκανε γνωστό ο κ.Τσιόδρας, 14 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά και τα στοιχεία από την Εντατική του Ευαγγελισμού, όπου από τους 39 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εκτός ΜΕΘ βρίσκονται οι 17, εκ των οποίων οι 4 πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η μέση ηλικία των 84 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, είναι τα 67 έτη, ενώ το 20% είναι γυναίκες και οι υπόλοιιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 32.528 δείγματα.

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε ότι χάρη στα μέτρα βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού της επιδημίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού, ότι είμαστε προστατευμένοι.

Για τα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινότητα των υγειονομικών, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν και αναμένονται κρούσματα και γι' αυτό το λόγο έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν κατά το πρώτο διάστημα .

Στην ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης χλωρικίνης και κολχικίνης, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού, στα πλαίσια πρωτοκόλλων όμως, χρησιμοποιούνται φάρμακα, που υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν πάρα πολύ. «Θα έχουμε περισσότερα δεδομένα εντός των επόμενων ημερών και στην πατρίδα μας, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανταπόκριση ενός ανθρώπου και στον ιό και στα φάρμακα. Πορευόμαστε με ό,τι καλύτερο έχουμε στη διάθεσή μας».

Για τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει και την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι περίπου το 30% των ασθενών έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και πολλοί έχουν αναρρώσει και στο σπίτι. Θα μπορούν να επανέλθουν στις δουλειές τους χωρίς πρόβλημα και θα μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους ως αναρρωνύοντες. Θα είναι δυνητικά ένας τρόπος προσφοράς αυτών των ανθρώπων. «Οχι ταυτότητα ή διαβατήριο υγειονομικό, που ακούγεται, θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε τους ανθρώπους», είπε, ενώ ο κ.Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι μετά τη λήξη της περιόδου παρακολούθησης, όσοι αναρρώνουν επιστρέφουν κανονικά στην ζωή τους.

Για την προφύλαξη των υγειονομικών και τις μάσκες FP2: Για τις χώρες με υψηλά ποσοστά νόσησης σε υγειονομικούς, έχουν νόημα τα πρωτόκολλα χημειοπροφύλαξης στους υγειονομικούς, οι περισσότερες χώρες δεν χρησιμοποιούν καθολική προσφορά προφύλαξης σε εθελοντική βάση. Το προσφέρουμε σε όλους και παράλληλα προσφέραμε και ένα πρωτόκολλο μετεκθεσιακής προφύλαξης, να πάρεις μόνο αν εκτεθείς στον ιό. Οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι διαφορετικό από αυτές της γενικής προστασίας- αυτές έχουν βαλβίδα και στο γενικό κοινό θα ήταν λάθος γιατί αν είσαι μολυσμένος, βγάζεις τον αέρα προς τα έξω και κολλάς τους άλλους. Οι FP2 είναι επαρκείς και εγώ τέτοια φόρεσα πηγαίνοντας σήμερα στην εντατκή του Ευαγγελισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγία Σοφία: «Δεν κινδυνεύει το μνημείο από τους γερανούς», λέει το τουρκικό επιστημονικό συμβούλιο

Ελλάδα 03.12.2025
«Οι γερανοί ήταν η καλύτερη λύση για να μην παραμείνει κλειστό το μνημείο», αναφέρει η επιτροπή

Νεαρός αφήνει το πατίνι και σκαρφαλώνει σε λεωφορείο εν κινήσει στην Καλλιθέα

Ελλάδα 03.12.2025
Ο άνδρας πιάνεται από τον αεραγωγό και συνεχίζει να κινείται, άγνωστο για πόσα μέτρα

Ψυχολόγοι προειδοποιούν: Το ChatGPT‑5 δίνει επικίνδυνες συμβουλές σε άτομα με ψυχικές δυσκολίες

Tech + Science 03.12.2025
Πώς το ChatGPT αντιμετωπίζει διαφορετικούς «ασθενείς» και οι ανησυχητικές απαντήσεις του

Όλες οι προβλέψεις του νέου νόμου για βεντέτες και οπλοκατοχή: Υπεύθυνος και ο καταστηματάρχης όταν πέφτουν μπαλοθιές

Ελλάδα 03.12.2025
Κακούργημα η παράνομη κατοχή όπλου σύμφωνα με τις διατάξεις που επεψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τη νέα κακοκαιρία: Κόκκινη προειδοποίηση και για την Αττική

Καιρός 03.12.2025
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Πέμπτη και μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου

Οι αγρότες πέρασαν τον αστυνομικό φραγμό και ετοιμάζονται για μπλόκο στο τελωνείο Προμαχώνα

Ελλάδα 03.12.2025
Παρά τις τρεις κλούβες κάθετα στο οδόστρωμα στο ύψος του κόμβου Λευκώνα, οι αγρότες κατάφεραν να περάσουν με τα τρακτέρ τους από τα χωράφια και να βρεθούν στον δρόμο

Θρήνος στην Κορινθία: Έφυγε από τη ζωή 28χρονος συνοριακός φύλακας

Ελλάδα 03.12.2025
Ο άτυχος άνδρας είχε καταγωγή από την Αρκαδία και υπηρετούσε στο Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου

Πτήση MH370: Στις 30 Δεκεμβρίου αρχίζουν ξανά οι έρευνες για το αεροσκάφος που αγνοείται από το 2014

Κόσμος 03.12.2025
Το Boeing 777 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το 2014 και έκτοτε παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπορίας

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά για πρώτη φορά για τη σύλληψη του γιου του: «Ο νόμος είναι ίδιος για όλους»

Πολιτική 03.12.2025
Ο γιος του συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Ερυθραία

Τα λείψανα που παραδόθηκαν από τη Χαμάς στο Ισραήλ δεν ανήκουν σε όμηρο της Γάζας

Κόσμος 03.12.2025
Η ταυτοποίηση έγινε στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής