E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μοιράζει λεφτά το κράτος τις επόμενες ημέρες

Δείτε ποιοι δικαιούνται

Δημοσίευση 16/12/2019 | 08:28

Μοιράζει λεφτά το κράτος τις επόμενες ημέρες

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να διανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως δεν θα είναι τα μόνα χρήματα που θα διανεμηθούν από τον κρατικό κορβανά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις στους λογαριασμούς τους θα δουν χρήματα περίπου 253.000 νοικοκυριά που δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ, όσοι δικαιούνται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και ο επιχειρήσεις στις οποίες θα επιστραφεί το 5% της προκαταβολής φόρου που πλήρωσαν φέτος.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι θα ωφεληθούν από τον «κουμπαρά» που θα σπάσει το υπουργείο Οικονομικών, ως απόρροια του ότι ο προϋπολογισμός εμφάνισε πλεόνασμα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ποσό ύψους 175 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ σε 253.000 νοικοκυριά ανέργων, πολύτεκνων και ΑμεΑ. Σήμερα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στον ιστότοπο koinonikomerisma.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXIS έως και τις 26 Δεκεμβρίου. Στα 253.000 νοικοκυριά που θα λάβουν την ενίσχυση των 700 ευρώ περιλαμβάνονται περισσότερα από 112.000 μέλη ΑμεΑ και πάνω από 350.000 παιδιά. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε:
  • Νοικοκυριά με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ .
  • Νοικοκυριά στα οποία είτε ο/η υπόχρεος ή ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος/η, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.
  • Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.
  • Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑΜΕΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑΜΕΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Τα νοικοκυριά για να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια:

α) Ο/η υπόχρεος, ή/και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β)Τόσο ο/η υπόχρεος, όσο και ο/η σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

  • Ποσό ύψους 68 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ολόκληρου το επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά που το δικαιούνται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτήριων. Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει στα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Για να λάβει κάποιος όλο το επίδομα αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή ολόκληρου του επιδόματος θα γίνει μέχρι και το τέλος του μήνα ενώ μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2020 θα γίνουν διασταυρώσεις στα στοιχεία των αγορών πετρελαίου θέρμανσης που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι. Στο επίδομα της περιόδου 2019 -2020 συμμετέχουν οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από 15 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Δεκεμβρίου. Μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020 η Α.Α.Δ.Ε. θα προχωρήσει σε διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης για κάθε δικαιούχο και σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος τότε θα ζητηθεί από τους δικαιούχους η επιστροφή μέρος του επιδόματος.
  • Ποσό 138 εκατ. ευρώ για τη μείωση του 5% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του πλήρωσαν φέτος οι επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα τρέξουν νέα εκκαθάριση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν φέτος οι επιχειρήσεις για να υπολογίσουν τη μείωση του 5% της προκαταβολής φόρου. Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη προκαταβάλει το 100% της προκαταβολής του φόρου, θα τους επιστραφεί το 5%.
  • Ποσό 200 εκατ. ευρώ για την πληρωμή παλαιότερων οφειλών προς τη ΔΕΗ από την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τη περίοδο πριν το 2012. Τα χρήματα αυτά θα τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να μην επιβαρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος 13.03.2026
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα 13.03.2026
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος 13.03.2026
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός 13.03.2026
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα 13.03.2026
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος 13.03.2026
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.03.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της