E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στη Χιλή: Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στο Σαντιάγο

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Δημοσίευση 20/10/2019 | 12:45

Χάος στη Χιλή: Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στο Σαντιάγο

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίς σήμερα το πρωί σε πυρκαγιά μέσα σε σούπερ μάρκετ την ώρα που αυτό λεηλατείτο. Είναι τα πρώτα θύματα των ταραχών που πλήττουν την πρωτεύουσα της Χιλής εδώ και δύο ημέρες, μετά την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, την οποία η κυβέρνηση ανακάλεσε χθες, Σάββατο.

Η ανάπτυξη από χθες, στρατιωτών και αστυνομικών στην πρωτεύουσα, στην οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, δεν εμπόδισε να γίνουν επιθέσεις σε σταθμούς του μετρό, πλιάτσικο σε καταστήματα και διαδηλώσεις στους δρόμους. Είναι η πρώτη φορά που στρατιώτες περιπολούν στο Σαντιάγο μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Αποικούντο Πινοσέτ το 1990.

«Τρεις άνθρωποι χάθηκαν σε πυρκαγιά μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι δύο κάηκαν και ο τρίτος διακομίστηκε σε βαριά κατάσταση σε νοσοκομείο όπου κατέληξε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η δήμαρχος του Σαντιάγο, Κάρλα Ρουμπιλάρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα σε ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ Lider, της αμερικανικής αλυσίδας Walmart, που βρίσκεται στο Σαν Μπερνάρντο στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν παραβιάσει τις εισόδους του για να το λεηλατήσουν, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Αυτά είναι τα πρώτα θύματα της βίας που πλήττει το Σαντιάγο από την Παρασκευή, η οποία ξέσπασε από τις διαδηλώσεις κατά της αύξησης των εισιτηρίων στο μετρό.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κηρύχθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα από τον στρατηγό Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο ως απάντηση, όπως ο ίδιος δήλωσε, στις "υπερβολές που συνέβησαν σήμερα".

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης των τιμών για εισιτήρια του μετρό στο Σαντιάγο. "Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι θα ανακαλέσουμε την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια του μετρό", δήλωσε.

Την προχθεσινή νύχτα, ο Πινιέρα ανέθεσε στον στρατηγό Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες στην πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας προβλέπεται από τις 22:00 έως τις 07:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον στρατηγό που δεν διευκρίνισε πόσες ημέρες θα ισχύσει αυτή.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στη συνέχεια στην περιοχή Βαλπαραΐζο (στην κεντρική Χιλή) και στη νότια επαρχία Κονσεπσιόν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και στη βόρεια περιοχή Κοκίμπο.

Ο στρατηγός Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο είχε διευκρινίσει ότι ο στρατός θα περιπολεί στην πρωτεύουσα, η οποία έχει επτά εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Αλμπέρτο Εσπίνα, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει περίπου 8.000 άνδρες και σχεδιάζει να προσθέσει άλλους 1.500 μέσα στις επόμενες ώρες.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια συναυλία με κατσαρόλες, επιλέγοντας έναν τρόπο διαμαρτυρίας που πρωτοεμφανίστηκε μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ στα τέλη του 1973. Αλλά η διαδήλωση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ μασκοφόρων και δυνάμεων της τάξης.

Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν πέντε λεωφορεία που καίγονταν στο κέντρο της πόλης και οι αρχές αποφάσισαν να διακόψουν εντελώς την κυκλοφορία τους εντός της ημέρας.

Καζάνι που βράζει

Μια φωτογραφία του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα που απολαμβάνει ήσυχα πίτσα σε ένα εστιατόριο, ενώ το Σαντιάγκο καίγεται, επέτεινε την οργή των πολιτών σε αυτή τη χώρα όπου βασίλευε σχετική ηρεμία τα τελευταία χρόνια.

"Είναι λυπηρό, αλλά αυτές οι καταστροφές ήταν ο τρόπος που βρήκαν οι πολίτες για να τους ακούσει (η κυβέρνηση). Η Χιλή είναι καζάνι που βράζει και εξερράγη με τον χειρότερο τρόπο, αφήνοντάς μας χωρίς μετρό", σχολίασε στο AFP η Μαρία, μια δημόσια λειτουργός.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 16 λεωφορεία κάηκαν και δέκα σταθμοί του μετρό καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές. «Όλο το δίκτυο του μετρό είναι κλειστό λόγω των ταραχών και των καταστροφών», δήλωσε ο διευθυντής του μετρό, έπειτα από επιθέσεις και 164 σταθμούς.

Ο επίσημος απολογισμός από τη βία και τις συγκρούσεις είναι 308 συλλήψεις και 156 αστυνομικοί τραυματίες.

Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, με το οποίο διακινούνται περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, μπορεί να ξανανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Από πυροτεχνήματα προκλήθηκε η πολύνεκρη έκρηξη στο μπαρ του πολυτελούς θερέτρου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο

Κόσμος 01.01.2026
Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος

Τα καλύτερα γκολ του χειμώνα στη Super League από τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες

Αθλητικά Νέα 01.01.2026
Θέαμα, ένταση και καθοριστικές στιγμές από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, και Παναθηναϊκό στα χειμερινά highlights του πρωταθλήματος

Τσουχτερό κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική στην είσοδο του 2026 – Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός 01.01.2026
Παγετός σε πολλές περιοχές, χαμηλές μέγιστες τιμές και ισχυροί βοριάδες, πριν από σταδιακή βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Κόσμος 01.01.2026
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media ‑ Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!

Ελλάδα Χτες
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου ‑ Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες

Καιρός Χτες
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ

Κόσμος Χτες
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης ‑ Αντιδράσεις από τους κατοίκους

Ελλάδα Χτες
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται

Κόσμος Χτες
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»