E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάος στη Χιλή: Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στο Σαντιάγο

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Δημοσίευση 20/10/2019 | 12:45

Χάος στη Χιλή: Τρεις νεκροί σε βίαιες διαδηλώσεις στο Σαντιάγο

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους νωρίς σήμερα το πρωί σε πυρκαγιά μέσα σε σούπερ μάρκετ την ώρα που αυτό λεηλατείτο. Είναι τα πρώτα θύματα των ταραχών που πλήττουν την πρωτεύουσα της Χιλής εδώ και δύο ημέρες, μετά την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, την οποία η κυβέρνηση ανακάλεσε χθες, Σάββατο.

Η ανάπτυξη από χθες, στρατιωτών και αστυνομικών στην πρωτεύουσα, στην οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, δεν εμπόδισε να γίνουν επιθέσεις σε σταθμούς του μετρό, πλιάτσικο σε καταστήματα και διαδηλώσεις στους δρόμους. Είναι η πρώτη φορά που στρατιώτες περιπολούν στο Σαντιάγο μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Αποικούντο Πινοσέτ το 1990.

«Τρεις άνθρωποι χάθηκαν σε πυρκαγιά μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι δύο κάηκαν και ο τρίτος διακομίστηκε σε βαριά κατάσταση σε νοσοκομείο όπου κατέληξε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η δήμαρχος του Σαντιάγο, Κάρλα Ρουμπιλάρ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε μέσα σε ένα τεράστιο σούπερ μάρκετ Lider, της αμερικανικής αλυσίδας Walmart, που βρίσκεται στο Σαν Μπερνάρντο στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν παραβιάσει τις εισόδους του για να το λεηλατήσουν, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Αυτά είναι τα πρώτα θύματα της βίας που πλήττει το Σαντιάγο από την Παρασκευή, η οποία ξέσπασε από τις διαδηλώσεις κατά της αύξησης των εισιτηρίων στο μετρό.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κηρύχθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα από τον στρατηγό Χαβιέρ Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο ως απάντηση, όπως ο ίδιος δήλωσε, στις "υπερβολές που συνέβησαν σήμερα".

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης των τιμών για εισιτήρια του μετρό στο Σαντιάγο. "Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι θα ανακαλέσουμε την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια του μετρό", δήλωσε.

Την προχθεσινή νύχτα, ο Πινιέρα ανέθεσε στον στρατηγό Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες στην πρωτεύουσα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας προβλέπεται από τις 22:00 έως τις 07:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τον στρατηγό που δεν διευκρίνισε πόσες ημέρες θα ισχύσει αυτή.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στη συνέχεια στην περιοχή Βαλπαραΐζο (στην κεντρική Χιλή) και στη νότια επαρχία Κονσεπσιόν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και στη βόρεια περιοχή Κοκίμπο.

Ο στρατηγός Ιτουριάγκα ντελ Κάμπο είχε διευκρινίσει ότι ο στρατός θα περιπολεί στην πρωτεύουσα, η οποία έχει επτά εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Αλμπέρτο Εσπίνα, η κυβέρνηση έχει αναπτύξει περίπου 8.000 άνδρες και σχεδιάζει να προσθέσει άλλους 1.500 μέσα στις επόμενες ώρες.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια συναυλία με κατσαρόλες, επιλέγοντας έναν τρόπο διαμαρτυρίας που πρωτοεμφανίστηκε μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ στα τέλη του 1973. Αλλά η διαδήλωση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ μασκοφόρων και δυνάμεων της τάξης.

Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν πέντε λεωφορεία που καίγονταν στο κέντρο της πόλης και οι αρχές αποφάσισαν να διακόψουν εντελώς την κυκλοφορία τους εντός της ημέρας.

Καζάνι που βράζει

Μια φωτογραφία του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα που απολαμβάνει ήσυχα πίτσα σε ένα εστιατόριο, ενώ το Σαντιάγκο καίγεται, επέτεινε την οργή των πολιτών σε αυτή τη χώρα όπου βασίλευε σχετική ηρεμία τα τελευταία χρόνια.

"Είναι λυπηρό, αλλά αυτές οι καταστροφές ήταν ο τρόπος που βρήκαν οι πολίτες για να τους ακούσει (η κυβέρνηση). Η Χιλή είναι καζάνι που βράζει και εξερράγη με τον χειρότερο τρόπο, αφήνοντάς μας χωρίς μετρό", σχολίασε στο AFP η Μαρία, μια δημόσια λειτουργός.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 16 λεωφορεία κάηκαν και δέκα σταθμοί του μετρό καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με τις αρχές. «Όλο το δίκτυο του μετρό είναι κλειστό λόγω των ταραχών και των καταστροφών», δήλωσε ο διευθυντής του μετρό, έπειτα από επιθέσεις και 164 σταθμούς.

Ο επίσημος απολογισμός από τη βία και τις συγκρούσεις είναι 308 συλλήψεις και 156 αστυνομικοί τραυματίες.

Το μετρό του Σαντιάγο, το μεγαλύτερο (140 χλμ.) και το πιο σύγχρονο στη νότια Αμερική, με το οποίο διακινούνται περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα, μπορεί να ξανανοίξει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής