E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανιχνεύθηκε στη Γη το πιο υψηλής ενέργειας φως που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Η ανακάλυψη των ερευνητών

Δημοσίευση 9/7/2019 | 09:24

Ανιχνεύθηκε στη Γη το πιο υψηλής ενέργειας φως που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Κινέζοι και Ιάπωνες αστροφυσικοί ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν πάνω από το Θιβέτ τα υψηλότερης ενέργειας φωτόνια που έχουν δει ποτέ να έρχονται στη Γη από το σύμπαν. Πρόκειται για ακτίνες γάμμα με ενέργειες έως 450 τρισεκατομμύριο ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), με προέλευση το θεαματικό Νεφέλωμα του Καρκίνου, το απομεινάρι μιας αστρικής έκρηξης, η οποία είχε παρατηρηθεί από Κινέζους αστρονόμους πριν σχεδόν 1.000 χρόνια.

Σήμερα στην καρδιά αυτού του όμορφου νεφελώματος, σε απόσταση περίπου 6.523 ετών φωτός από τη Γη, βρίσκεται ένας ισχυρός και πολύ πυκνός αστέρας νετρονίων (πάλσαρ), ο οποίος εκτιμάται ότι εκπέμπει το πολύ υψηλής ενέργειας φως.

Οι 90 ερευνητές του πειράματος ASgamma στο Θιβέτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physical Review Letters», σύμφωνα με το «Science», ανακοίνωσαν ότι μεταξύ 2014-2017 ανίχνευσαν 24 ακτίνες γάμμα με ενέργειες από 100 ως 450 TeV. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ακτίνες γάμμα με ενέργεια 75 TeV που είχαν ανιχνευθεί από το πείραμα High Energy Gamma Ray Astronomy στα ισπανικά Κανάρια νησιά. Συγκριτικά, τα φωτόνια από τον Ήλιο μας που φθάνουν στον πλανήτη μας, έχουν ενέργεια μόλις λίγων ηλεκτρονιοβόλτ.

Το πείραμα ASgamma διαθέτει σχεδόν 600 ανιχνευτές ακτίνων γάμμα, οι οποίοι μετατρέπουν την πρόσκρουση ενός σωματιδίου σε ηλεκτρονικό σήμα. Οι ανιχνευτές, μέσα σε υπόγειες δεξαμενές νερού, είναι εξαπλωμένοι σε μια τεράστια έκταση 66.000 τετραγωνικών μέτρων σε μια κοιλάδα του Θιβέτ, σε υψόμετρο 4.300 μέτρων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Όταν οι ακτίνες γάμμα προσκρούουν στη γήινη ατμόσφαιρα, δημιουργούν μια «βροχή» υποατομικών σωματιδίων, τα οποία πέφτουν πάνω στους ανιχνευτές και αυτοί, με τη σειρά τους, καταγράφουν την ενέργεια και την πηγή προέλευσης τους.

Μια βασική δυσκολία είναι να γίνει διάκριση ανάμεσα στις ακτίνες γάμμα και στην κοσμική ακτινοβολία, δηλαδή τα φορτισμένα σωματίδια που επίσης φθάνουν σε υψηλές ενέργειες και προκαλούν αντίστοιχες «βροχές» σωματιδίων στη Γη. Ευτυχώς στη δεύτερη περίπτωση δημιουργούνται λιγότερα μιόνια («ξαδέρφια» των ηλεκτρονίων) από όσα προκαλούν οι ακτίνες γάμμα.

Η ανίχνευση των μιονίων επιτρέπει το διαχωρισμό μεταξύ ακτίνων γάμμα και άλλων κοσμικών ακτίνων. Οι ακτίνες γάμμα ταξιδεύουν σε ευθείες γραμμές και ο εντοπισμός της πηγής τους στο σύμπαν είναι πιο εύκολος από ό,τι των κοσμικών ακτίνων, που επηρεάζονται από τα μεσολαβούντα μαγνητικά πεδία και δεν ακολουθούν ευθύγραμμες πορείες.

Οι φυσικοί εκτιμούν ότι το μαγνητικό πεδίο ενός πάλσαρ επιταχύνει τα ηλεκτρόνια σε ενέργειες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πετυχαίνουν οι επιταχυντές στη Γη. Αυτά τα ηλεκτρόνια στη συνέχεια συγκρούονται με φωτόνια χαμηλής ενέργειας (της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου που διαπερνά το σύμπαν) και τα εκτοξεύουν με πολύ υψηλότερες ενέργειες πλέον στα πέρατα του γαλαξία, φθάνοντας και στη Γη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Νεφέλωμα του Καρκίνου θεωρείται πλέον ο πιο ισχυρός φυσικός επιταχυντής που είναι γνωστός στο γαλαξία μας.

Εκτός από τους αστέρες νετρονίων, οι τεράστιες μαύρες τρύπες στο κέντρο των γαλαξιών θεωρούνται άλλη μια πηγή φωτονίων (ακτίνων γάμμα) πολύ υψηλής ενέργειας. Νέα ισχυρότερα παρατηρητήρια στο μέλλον, όπως το υπό ανάπτυξη Τηλεσκόπιο Τσερένκοφ, μπορεί να εντοπίσουν ακόμη ισχυρότερη ακτινοβολία από κάποια πηγή του σύμπαντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ρωσία προειδοποιεί τους ξένους πολίτες στο Κίεβο: Εγκαταλείψτε αμέσως την ουκρανική πρωτεύουσα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Νωρίτερα, μια ρωσική επίθεση στην επαρχία του Χαρκόβου άφησε τουλάχιστον δύο νεκρούς και 19 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που επιτέθηκαν και παρέσυραν με το ΙΧ τους τρανς γυναίκα στην Καλλιθέα

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Προέβησαν σε υβριστικές επιθέσεις σε βάρος της, ενώ παράλληλα της έριξαν αυγά και αντικείμενα - Την επόμενη ημέρα επέστρεψαν και την παρέσυραν με το όχημά τους

Εξέταση DNA, εντάλματα σύλληψης και νέα δεδομένα στην υπόθεση του 3χρονου στο ΠΑΓΝΗ

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Δεν χτύπησε σε παιδική χαρά, αλλά ήταν βαριά κακοποιημένο

Μάριος Οικονόμου: «Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Ιωαννίνων

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Σύμφωνα με τον διοικητή, ο Μάριος Οικονόμου υπεβλήθη σε νέα αξονική τομογραφία

Το video της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στη φιέστα για την κατάκτηση της Euroleague, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 3.Left 25.05.2026
Στιγμές αποθέωσης για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του Ολυμπιακού

Θερμικός θόλος στην Ευρώπη: «Πρωτοφανές το κύμα καύσωνα» ‑ Πού έχει σημάνει κίτρινος συναγερμός

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί νωρίτερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας

Νεκρός εντοπίστηκε ο 25χρονος Ισπανός ορειβάτης στον Όλυμπο

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο νεαρός είχε δώσει τα τελευταία σημάδια ζωής το πρωί της περασμένης Τρίτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αποφάσισε τι θα κάνει με το Ευρωκοινοβούλιο και τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο

E-Daily 3.Left 25.05.2026
«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο» παραδέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Instagram Instants: Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το Instagram λάνσαρε παγκοσμίως τη νέα λειτουργία, επιχειρώντας να επιστρέψει στην πιο αυθόρμητη κοινοποίηση φωτογραφιών, με περιεχόμενο που εξαφανίζεται και θυμίζει εφαρμογές όπως το BeReal και το Snapchat

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο, σε απόγνωση οι αγρότες

Ελλάδα 25.05.2026
Σήμερα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης από 5 έως και 26 μήνες με αναστολή σε 13 κατηγορούμενους για απάτη με επιδοτήσεις στις Σέρρες

Ελλάδα 25.05.2026
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα