E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία των Πρεσπών: Εγκρίθηκε η συνταγματική αλλαγή του ονόματος στα Σκόπια

Οργιώδες παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2018 | 23:41

Συμφωνία των Πρεσπών: Εγκρίθηκε η συνταγματική αλλαγή του ονόματος στα Σκόπια

Τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπως προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά από πολύωρη διακοπή για διαβουλεύσεις, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Τις συνταγματικές αλλαγές ψήφισαν 80 βουλευτές επί συνόλου 120, δηλαδή ακριβώς τα 2/3 της Βουλής, όσοι χρειάζονταν για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

VMRO: Προσφέρουν σε βουλευτές μέχρι και 2 εκατ. ευρώ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.Ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.

Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.

Ζάεφ: «Προσπαθώ για την εξασφάλιση πλειοψηφίας υπό κανονικές συνθήκες»

Ο Ζόραν Ζάεφ εγκατέλειψε νωρίς το βράδυ την συνέλευση όπως μετέδωσε το TV21. «Εδώ είμαι μόνο επισκέπτης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι δεν βρίσκεται σε κυνήγι ψήφων των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές είχε μεταδώσει ότι η πλειοψηφία είχε επιτευχθεί και ότι άνοιγε έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων MIA επεσήμανε ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία για αλλαγή του συντάγματος γίνει σήμερα και είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΠΓΔΜ: Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ -Πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές | iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ

«Εγώ κι εσύ μαζί»: Απίθανη ανάρτηση Μακρόν για συνάντηση με Μητσοτάκη

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Ο Μακρόν δίνει το στίγμα της ελληνογαλλικής φιλίας με το «Εγώ κι εσύ μαζί» από Αλκίνοο και Πανούση

Βαρβαρότητα σε live μετάδοση σε reality στη Σερβία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Στο πλατό του Elita

Επικό σύνθημα οπαδών του Αρη για Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έλα εδώ καλό μου παλικάρι…»

E-Daily 3.Left 25.04.2026
Αποθέωση για τον «Greek Freak» που βρίσκεται στο «Αλεξάνδρειο» με τον αδερφό του Θανάση, τη μητέρα τους Βερόνικα και τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης, Ρίτσαρντ Σιάο.

Δημοσκόπηση GPO: Στο 29,6% η ΝΔ, στο 15,9% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει πτώση της τάξης του 2,3% στην πρόθεση ψήφου, υποχωρώντας στο 23,8%

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέοι κανόνες και πρόστιμα – Τι αλλάζει με τον νόμο για την πυροπροστασία

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο για τον καθαρισμό οικοπέδων και την πρόληψη πυρκαγιών φέρνει νέα νομοθετική ρύθμιση, με αυστηρότερους ελέγχους αλλά και διαφοροποιημένα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίγεται στις φλόγες στη μέση του δρόμου ‑ Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Oι επιβαίνοντες πρόλαβαν να απομακρυνθούν έγκαιρα από το φλεγόμενο όχημα

Συνελήφθη διαιτητής Taekwondo για «στημένους» αγώνες, ζητούσε 1.000 ευρώ από αθλητές

Ελλάδα 25.04.2026
Υποσχόταν διάκριση, ένταξη στην Εθνική και μόρια για πανεπιστήμιο – Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα

Αυτές είναι οι πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα ‑ Νέα έκθεση από το ΑΠΘ

E-Daily 2.TopNews 25.04.2026
Πέντε ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας στον νέο χάρτη - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και τι αλλάζει στον αντισεισμικό σχεδιασμό