E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία των Πρεσπών: Εγκρίθηκε η συνταγματική αλλαγή του ονόματος στα Σκόπια

Οργιώδες παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/10/2018 | 23:41

Συμφωνία των Πρεσπών: Εγκρίθηκε η συνταγματική αλλαγή του ονόματος στα Σκόπια

Τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπως προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά από πολύωρη διακοπή για διαβουλεύσεις, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Τις συνταγματικές αλλαγές ψήφισαν 80 βουλευτές επί συνόλου 120, δηλαδή ακριβώς τα 2/3 της Βουλής, όσοι χρειάζονταν για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23.20 και είχαν προηγηθεί καταγγελίες για προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, ασφυκτικές πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως από τις ΗΠΑ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO και παρασκηνιακές προσπάθειες από τον Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που πρέπει να γίνουν.

VMRO: Προσφέρουν σε βουλευτές μέχρι και 2 εκατ. ευρώ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.Ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.

Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.

Ζάεφ: «Προσπαθώ για την εξασφάλιση πλειοψηφίας υπό κανονικές συνθήκες»

Ο Ζόραν Ζάεφ εγκατέλειψε νωρίς το βράδυ την συνέλευση όπως μετέδωσε το TV21. «Εδώ είμαι μόνο επισκέπτης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι δεν βρίσκεται σε κυνήγι ψήφων των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές είχε μεταδώσει ότι η πλειοψηφία είχε επιτευχθεί και ότι άνοιγε έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων MIA επεσήμανε ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία για αλλαγή του συντάγματος γίνει σήμερα και είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΠΓΔΜ: Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ -Πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές | iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τσουχτερές» οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι ‑ Αυξήσεις ακόμα και 40%

Οικονομία 04.04.2026
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι. Πώς κινούνται οι τιμές.

Κυριακή Γρίβα: «Η δολοφονία του παιδιού μου ανέδειξε ότι δεν υπάρχει προστασία από την αστυνομία» λέει η μητέρα της

Ελλάδα 04.04.2026
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη νύχτα που η Κυριακή Γρίβα άφησε την τελευταία της πνοή

Αφέθηκε ελεύθερη η Ιωάννα Τούνη

Ελλάδα 04.04.2026
Είχε συλληφθεί έπειτα από μήνυση για βίντεο που ανέβασε με καταδικασθέντα για το revenge ρorn

Τραγωδία στην Κόρινθο: Κατέρρευσε μπαλκόνι και σκότωσε γυναίκα – Τραυματίστηκαν τα παιδιά της

Ελλάδα 04.04.2026
Η γυναίκα φέρεται να εγκλωβίστηκε κάτω από τον όγκο των δομικών υλικών και του τσιμέντου.

Ανοίγουν τάφους σε οικόπεδα στον Λίβανο για τους νεκρούς τους

Κόσμος 04.04.2026
Δραματικές εικόνες από τον Λίβανο καθώς μετατρέπουν οικόπεδα με σκουπίδια σε αυτοσχέδια νεκροταφεία

Απίστευτο: Σκύλος επιτέθηκε σε αυτοκίνητο και το… έφαγε, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα 04.04.2026
Το όχημα εμφανίζεται με κατεστραμμένα πλαστικά μέρη και σκισμένες λαμαρίνες

Καιρός Πάσχα ‑ Κολυδάς: Δύο μοντέλα συγκρούονται

Καιρός 04.04.2026
Αβέβαιος ακόμα ο καιρός του Πάσχα - Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά για τη Μεγάλη Εβδομάδα

NBA: Μεγάλο πλήγμα στους Λέικερς με Ντόντσιτς – Εκτός επ’ αόριστον ο Σλοβένος «σταρ»

Αθλητικά Νέα 04.04.2026
Μεγάλη απώλεια για τους Λέικερς, καθώς ο Λούκα Ντόντσιτς τραυματίστηκε στον αριστερό οπίσθιο μηριαίο και η συμμετοχή του στα playoffs παραμένει αμφίβολη.