E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα κουτί ενεργειακού ποτού μπορεί να βάλει την καρδιά σε ρίσκο, υποστηρίζει έρευνα

Προκαλούν ραγδαία αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Δημοσίευση 16/11/2015 | 16:17

Ένα κουτί ενεργειακού ποτού μπορεί να βάλει την καρδιά σε ρίσκο, υποστηρίζει έρευνα

Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού μπορεί να σας απογειώσει, αλλά θα μπορούσε επίσης να σας βάλει σε κίνδυνο, σχετικά με παθήσεις της καρδιάς, όπως δημοσιεύει σε άρθρο του το Mic.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, η κατανάλωση μόλις ενός ενεργειακού ποτού οδηγεί σε σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτές οι μεταβολές μπορούν να θέσουν τους καταναλωτές σε αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο – αν απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να βγουν πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Οι συμμετέχοντες –όλοι υγιείς, μη καπνιστές ενήλικες– κλήθηκαν να πιουν ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού και ένα placebo ποτό, παρόμοιας γεύσης, χωρίς καφεΐνη. Οι ερευνητές κατέγραψαν διάφορα καρδιαγγειακά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης, πριν και μετά την κατανάλωση του ποτού.

Ένα κουτάκι ενεργειακού ποτού, όπως ανακάλυψαν, προκαλούσε μία μέση αύξηση της πίεσης του αίματος 6,4% (πιο συγκεκριμένα, 6,2% της συστολικής πίεσης του αίματος και 6,8% της διαστολικής αρτηριακής πίεσης). Το placebo ποτό, εν τω μεταξύ, αύξησε την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 1%. Η κατανάλωση οδήγησε επίσης σε ένα άλμα 74% στα επίπεδα της νοροεπινεφρίνης, μιας ορμόνης που αυξάνει την αρτηριακή πίεση – σημαντικά υψηλότερη από την αύξηση 31% που προκαλείται από το placebo ποτό. Η αύξηση της καρδιακής συχνότητας ήταν αρκετή, ακόμα και μεταξύ των δυο ποτών.

«Αυτές οι οξείες αιμοδυναμικές και αδρενεργικές μεταβολές μπορεί να προδιαθέτουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο», γράφουν οι ερευνητές. «Η περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες μελέτες θα μπορέσει να αξιολογήσει κατά πόσο οι παρατηρούμενες οξείες μεταβολές είναι πιθανό να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Έτσι, τα ενεργειακά ποτά μάλλον δεν είναι και πολύ καλά για την καρδιά μας, αλλά είναι αποδεκτό να καταναλώνονται με τον ίδιο τρόπο που κάποιος τρώει τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή πίνει αλκοόλ: με μέτρο.

Η Nieca Goldberg, καρδιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Joan H. Tisch για την Υγεία της Γυναίκας, του Ιατρικού Κέντρου NYU Langone, ενθαρρύνει τους ασθενείς της να αφαιρέσουν εντελώς τα ενεργειακά ποτά από τη διατροφή τους. «Πάω στοίχημα ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόση πολλή καφεΐνη προσλαμβάνουν», σημειώνοντας ότι ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να περιέχει τρεις έως πέντε φορές την ποσότητα της καφεΐνης που υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ. «Είναι λίγο δύσκολο να πει κανείς αν οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν με μέτρο. Εγώ, βέβαια, συμβουλεύω να μην τα καταναλώνετε καθόλου».

Η καφεΐνη, είπε η Goldberg, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που είναι παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Αλλά η καφεΐνη δεν είναι το μόνο επιβλαβές συστατικό. Φορτωμένα με ζάχαρη, τα ενεργειακά ποτά μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τα τελευταία χρόνια η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει διερευνήσει πληθώρα θανάτων που υπάρχει υπόνοια ότι συνδέονται με ενεργειακά ποτά. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών παρενεργειών τους», αναφέρει η Goldberg.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style 24.04.2024
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια 24.04.2024
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Ποια εποχή επιλέγουν οι περισσότεροι για να χωρίσουν

Σχέσεις 24.04.2024
Ο λόγος που συμβαίνει

Cocktail trends για το 2024

Food Χτες
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Χτες
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Χτες
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Προχτές
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Προχτές
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Προχτές
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του