E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όσοι γεννιούνται καλοκαίρι είναι... ψηλότεροι

Η καλύτερη εποχή για να πιάσει παιδί μια γυναίκα μάλλον είναι το φθινόπωρο

Δημοσίευση 14/10/2015 | 00:00

Όσοι γεννιούνται καλοκαίρι είναι... ψηλότεροι

Το ύψος είναι και θέμα... γενεθλίων. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τους μήνες του καλοκαιριού έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος και είναι γενικότερα πιο υγιείς σε σχέση με όσους γεννιούνται τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Συνεπώς, η καλύτερη εποχή για να πιάσει παιδί μια γυναίκα φαίνεται να είναι το φθινόπωρο.

Οι ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον Δρ John Perry, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Heliyon», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 450.000 άνδρες και γυναίκες.

Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι όσα παιδιά γεννήθηκαν κατά τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο (άρα η σύλληψή τους έγινε το φθινόπωρο) είχαν κατά μέσο όρο ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος στη γέννα και αργότερα έγιναν ψηλότερα ως ενήλικες.

Η μελέτη επίσης δείχνει ότι τα κορίτσια που γεννιούνται το καλοκαίρι αρχίζουν να έχουν περίοδο ελαφρώς αργότερα, μια ένδειξη για καλύτερη υγεία ως ενήλικες. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει αξιόπιστα την έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια με την ημερομηνία των γενεθλίων τους. Τα κορίτσια που έχουν αρκετά πρόωρη περίοδο κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια και διαβήτη αργότερα στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την ημερομηνία γέννησης με το ύψος έχει πιθανώς να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το πόση βιταμίνη D παίρνει το μωρό στην κοιλιά της μητέρας του, ανάλογα με την περίοδο της κύησης. Η γυναίκα που είναι έγκυος την άνοιξη και το καλοκαίρι απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυτό αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης D στον οργανισμό της.

Η βιταμίνη D βοηθά στην υγεία και στην ανάπτυξη των οστών, ενώ θεωρείται ότι επίσης δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου, του διαβήτη, της πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων παθήσεων. Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι όσοι γεννιούνται τον Νοέμβριο έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με όσους γεννιούνται τον Μάιο.

¶λλες έρευνες στο παρελθόν εξάλλου έχουν δείξει ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο γρήγορα από ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο αθώο φαγητό που «σαμποτάρει» τον εγκέφαλό σου!

Body+Mind 16.11.2025
Η απόλαυση που «ρίχνει» τη διάθεση και πώς η ζάχαρη μπορεί να γίνει ο πιο ύπουλος εχθρός της ψυχικής σου υγείας

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν τρώτε και πίνετε μόνο καφέ το πρωΐ

Body+Mind 16.11.2025
Οι ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει πραγματικά αυτή η συνήθεια

Κορμός σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και με μόλις 3 υλικά

Food 16.11.2025
Και νηστίσιμος και νόστιμος

Σε αυτά τα εστιατόρια θα φας την καλύτερη deep dish pizza της Αθήνας

Eat + Drink 16.11.2025
Για σένα που θέλεις να δοκιμάσεις την deep dish pizza καλό είναι να ξέρεις και που θα βρεις την καλύτερη!

Υπάρχει τρόπος: Πώς να βλέπεις μόνο όμορφα όνειρα όταν κοιμάσαι

Body+Mind 16.11.2025
Υπάρχει τρόπος να κατευθύνεις τα όνειρα που βλέπεις

Τα cocktails που πίναμε στα 80s & 90s

Retro 16.11.2025
Οι νεότεροι barmen μάλλον δεν τα γνωρίζουν καν

Πώς να κάνεις το σπίτι σου να μυρίζει σαν spa ‑ μόνο με φυτά!

Σπίτι Χτες
Τα πιο αρωματικά φυτά που θα μεταμορφώσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου - φυσικά, όμορφα και χωρίς χημικά

Niksen: Το ολλανδικό μυστικό για ευτυχισμένους ανθρώπους

Body+Mind Χτες
Μόλις βρήκαμε το νέο μας αγαπημένο selfcare trick!

Τι συμβαίνει στο μυαλό μιας εγκύου; Tώρα ξέρουμε.

Body+Mind Χτες
Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι μεταβολές στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης