E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί ξεχνάμε τι μέρα είναι;

Ανακαλύφθηκε η αιτία!

Δημοσίευση 2/9/2015 | 00:00

Γιατί ξεχνάμε τι μέρα είναι;

Η συχνή σύγχυση που μας πιάνει ως προς το τι μέρα είναι, μπορεί να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα στη μέση της εβδομάδας, που οι ημέρες συχνά φαίνεται να ενώνονται σε μία, όμως τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας μπορεί να έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, τα ιατρικά ραντεβού της Δευτέρας είναι πιο πιθανό να μην τηρηθούν, σε σύγκριση με εκείνα της Παρασκευής, με το ποσοστό των χαμένων συναντήσεων να μειώνεται σταδιακά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να ρίξει φως στις ενδεχόμενες διασυνδέσεις μεταξύ του εβδομαδιαίου κύκλου των 7 ημερών και της βασικές γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες, προκειμένου να το πετύχουν αυτό, αντιστοίχισαν την κάθε ημέρα με συγκεκριμένες νοητικές αναπαραστάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Iatropedia.

Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στο ποιες ήταν εκείνες οι λέξεις που συνδέονταν στενότερα με συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Η Δευτέρα και η Παρασκευή βρέθηκε ότι είχαν τις πιο έντονες νοητικές αναπαραστάσεις, με τις Δευτέρες να συνδέονται με πιο αρνητικές λέξεις, όπως «βαρετό» και «κουρασμένος» και τις Παρασκευές να σχετίζονται με πιο θετικές λέξεις, όπως «ελευθερία» και «πάρτι». Τις λιγότερες νοητικές αναπαραστάσεις είχαν οι υπόλοιπες ημέρες εργασίας της εβδομάδας, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με τους συμμετέχοντες να λένε ότι βρίσκουν λιγότερο νόημα σε αυτές, με αποτέλεσμα να τις συγχέουν πιο εύκολα.

Όταν οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα για να δουν πόσο γρήγορα θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες να πουν ποια είναι η σωστή ημέρα, οι συμμετέχοντες πετύχαιναν σχεδόν πάντα τη Δευτέρα και την Παρασκευή, και το έκαναν δύο φορές πιο γρήγορα από την ημέρα Τετάρτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες μπέρδευαν την τρέχουσα ημέρα με μια άλλη, αυτό συνήθως γινόταν τις μεσαίες ημέρες της εργασιακής εβδομάδας.

Μάλιστα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ένιωθε πως η «σημερινή μέρα» (σ.σ. δηλαδή η μέρα που έκαναν το πείραμα) ήταν μια διαφορετική ημέρα, και στις περισσότερες περιπτώσεις έλεγαν ότι ήταν Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις