LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

10 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις στη Ρώμη

Γιατί αργά ή γρήγορα θα (ξανα) βρεθείς στη Ρώμη!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 16/3/2023 | 10:54

10 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις στη Ρώμη
Instagram

Η Ρώμη είναι μια υπέροχη πόλη γεμάτη αρχαία γοητεία και όμορφη αρχιτεκτονική. Μπορεί να είναι εύκολο να αισθανθείς άνετα σε μια τόσο μαγευτική και φιλόξενη πόλη, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις καλύτερες συμβουλές για την ιταλική πρωτεύουσα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στη Ρώμη και είναι λάθη που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες.

Η Ρώμη είναι μια χαλαρή πόλη. Τόσο μάλιστα που θεωρείται εξαιρετικά αγενές να βιάζεσαι για οτιδήποτε. Υπάρχουν μερικές οδηγίες λοιπόν, που πρέπει να έχεις κατά νου για να κάνουν τον χρόνο σου πολύ πιο ευχάριστο. Διάβασε τις συμβουλές, ώστε να έχεις την καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία χωρίς καμία άβολη στιγμή!

Μην τρως σε κεντρικές πλατείες της Ρώμης

Υπάρχει απαγόρευση στο να τρώει ή να πίνει κανείς κοντά στις μεγάλες δημόσιες πλατείες και σιντριβάνια. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν καθαρές οι δημόσιες εγκαταστάσεις, καθώς η αποκατάσταση τόσο της Fontana Di Trevi όσο και της Piazza di Spagna, κόστισε πολύ ακριβά. Το να επιτρέπουν λοιπόν στο κοινό να τρώει και να πίνει στις πλατείες, αφήνει πίσω του μάζες από σκουπίδια και τσίχλες που κολλάνε στο τσιμέντο, προκαλώντας ένα δυσσάρεστο και ενοχλητικό θέαμα.

Μη χρησιμοποιήσεις με λάθος τρόπο τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η Ρώμη διαθέτει ένα σπουδαίο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετακινηθείς στη Ρώμη χωρίς να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Επίσης ιδιαίτερα βοηθητικό είναι το τουριστικό λεωφορείο που σε πάει σε όλα τα σημεία που αξίζει να δεις στη Ρώμη. Προσπάθησε όμως να μη χρησιμοποιήσεις ταξί, καθώς δεν έχουν και την καλύτερη φήμη. Μία καλή πρόταση είναι το Uber, καθώς είναι πιο ασφαλές και άνετο.

 

Μην παραλείψεις να κάνεις κρατήσεις

Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή: τα περισσότερα αξιοθέατα χρειάζονται κράτηση για να τα επισκεφθείς! Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, το Κολοσσαίο, τα Μουσεία του Βατικανού και η Cappella Sistina, είναι ανάμεσα στα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα του κόσμου. Χρειάζεται κράτηση για όλα τα μουσεία, διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τα δεις μόνο απ’ έξω! Τις περιόδους μεγάλης επισκεψιμότητας, οι κρατήσεις σε πολλά μουσεία εξαντλούνται εβδομάδες νωρίτερα. Επιπλέον, σημαντικό να έχεις τα εισιτήριά σου στο κινητό σου, αφού πολλά μουσεία δε δέχονται πλέον τα χάρτινα εισιτήρια. Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις σου με τρένο.

Μην αγνοείς το Dress Code

Μην φορέσεις τα ρούχα που θα φορούσες στην παραλία, πηγαίνοντας στα μνημεία. Όταν επισκέπτεσαι θρησκευτικούς χώρους και κατακόμβες, θα πρέπει να καλύψεις τους ώμους και τα γόνατα έστω με ένα ελαφρύ σάλι. Ακόμη, είναι σημαντικό να έχεις επαρκή προστασία από τον ήλιο με καπέλο και γυαλιά. Τέλος, φόρεσε άνετα παπούτσια και ιδανικά όχι ψηλοτάκουνα για να μην υπάρξει κάποιο απρόοπτο στα ρωμαϊκά πεζοδρόμια.

Μην περιοριστείς στα δημοφιλή αξιοθέατα

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι όταν πηγαίνουν στη Ρώμη, είναι ότι επισκέπτονται μόνο τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα. Και ενώ όλα αυτά είναι απίστευτα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις στη Ρώμη, υπάρχουν άλλα τόσα κρυμμένα διαμάντια γύρω από την πόλη που πρέπει να συμπεριληφθούν σε κάθε ταξιδιωτική λίστα της ιταλικής πρωτεύουσας!

Μη μιλάς μόνο στα αγγλικά

Ευτυχώς για όλους, οι περισσότεροι στη Ρώμη μιλούν αγγλικά. Για την ακρίβεια πολύ καλά αγγλικά, γεγονός που κάνει τη ζωή των τουριστών πιο εύκολη. Αλλά οι Ιταλοί πάντα θα εκτιμούν την προσπάθεια που καταβάλλεις για να μιλήσεις στη γλώσσα τους. Και τα ιταλικά είναι μια εύκολη γλώσσα, οπότε θα πρέπει να έχεις μάθει από πριν μερικές φράσεις πριν πας στη Ρώμη. Και το αμέσως επόμενο βήμα, είναι να πιάσεις κουβέντα με τους ντόπιους, χωρίς φόβο ή ντροπή!

Μη νοικιάσεις αυτοκίνητο

Θα απογοητευτείς αν νοικιάσεις αυτοκίνητο, αφού θα είναι ενοχλητικό το ότι δε θα μπορείς να βρεις χώρο στάθμευσης και κατ’ επέκταση θα παίρνεις κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα. Αν ωστόσο χρειαστεί να νοικιάσεις αυτοκίνητο για μια ημερήσια εκδρομή, υπάρχουν πολλές επιλογές ενοικίασης στην πόλη. Βεβαιώσου μόνο πως διαθέτεις διεθνή άδεια οδήγησης για να μην έχεις θέματα με το νόμο. Μια τέλεια ιδέα ωστόσο, είναι η βόλτα με τη βέσπα που αποτελεί κομμάτι της ιταλικής κουλτούρας.

Μην προτιμήσεις τα τουριστικά μενού

Αυτό μοιάζει εύκολο, αν και υπάρχουν πολλά μενού για τουρίστες στο κέντρο της Ρώμης, τόσα που δεν είναι εύκολο να τα αποφύγεις, ειδικά όταν δεν ξέρεις πού να πας για φαγητό. Μία καλή συμβουλή είναι να μην πας σε κάποιο μαγαζί που διαθέτει μεγάλες εικόνες με λαχταριστά φαγητά στο μενού του, χωρίς να αναγράφονται οι τιμές. Είναι βέβαιο ότι θα σε χρεώσουν πολύ ακριβά.

Αν προτιμάς ένα γρήγορο σνακ, είναι επίσης καλό να ρίξεις μια ματιά σε ένα σούπερ μάρκετ ή σε μια υπαίθρια αγορά, όπου μπορείς να προμηθευτείς φρέσκα υλικά για ένα σάντουιτς και μερικά φρούτα, ακριβώς όπως οι ντόπιοι. Επίσης, είναι καλή ιδέα να αποφύγεις ό,τι μπορείς να βρεις στο σπίτι σου. Είσαι στην Ιταλία, άλλωστε, δοκίμασε κάτι διαφορετικό!

Μη λες σε όλους «Ciao»

Το «Ciao» ακούγεται ωραίο και πιθανόν στις ιταλικές ταινίες να χρησιμοποιείται από όλους σε όλους. Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως με ανθρώπους που έχεις οικειότητα. Οι οικογένειες και οι φίλοι μπορούν να το λένε μεταξύ τους, ή θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις στο προσωπικό του ξενοδοχείου σου, αν τους συναντάς σε καθημερινή βάση. Το να πεις «ciao» σε κάποιον ταμία ή σερβιτόρο που δε γνωρίζεις δεν είναι καλή ιδέα. Τα Buongiorno ή Buona Sera είναι τα κατάλληλα.

Μη φοβάσαι να ταξιδέψεις μόνος/η στη Ρώμη

Last, but not least, μην φοβάσαι να ταξιδέψεις στη Ρώμη μόνος/η σου. Θα είναι μία από τις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες, για πολλούς λόγους. Πολλοί ίσως να προσπαθήσουν να σε αποτρέψουν, αλλά λίγοι από αυτούς έχουν πράγματι πάει και έχουν κάνει ακριβώς αυτό που θα σου πουν να μην κάνεις! Αν σου δοθεί η ευκαιρία να το κάνεις απλά ταξίδεψε solo και απόλαυσέ το!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα