LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

8 οικογενειακές ταβέρνες της Αθήνας που θα σε χορτάσουν σαν να είσαι παιδί τους

Υπάρχει και εκείνη η πλευρά που οι οικοδεσπότες θα δείξουν ενδιαφέρον για τις προτιμήσεις σου και την εμπειρία σου στο μαγαζί τους και θα σε ρωτήσουν με απορία «γιατί δεν το έφαγες όλο, δε σου άρεσε;»

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 24/11/2022 | 10:28

8 οικογενειακές ταβέρνες της Αθήνας που θα σε χορτάσουν σαν να είσαι παιδί τους
@stamatopoulos.tavern_ / instagram

Η Αθήνα είναι γεμάτη με επιλογές για φαγητό από διεθνείς κουζίνες, πιτσαρίες, ταβέρνες, fine dining εστιατόρια, και πολλά άλλα. Μπορεί να πιστεύεις πως είναι απλά μία απρόσωπη πόλη με αδιάφορους κατοίκους, με επαγγελματίες στην εστίαση που απλά κάνουν τη δουλειά τους και τίποτα περισσότερο!

Ίσως να το πιστεύεις αυτό επειδή δεν έχεις βρεθεί σε κάποιο μαγαζί όπου θα σε περιποιηθούν σαν να είσαι δικός τους άνθρωπος. Γιατί υπάρχει και εκείνη η πλευρά που οι οικοδεσπότες θα δείξουν ενδιαφέρον για τις προτιμήσεις σου και την εμπειρία σου στο μαγαζί τους και θα σε ρωτήσουν με απορία «γιατί δεν το έφαγες όλο, δε σου άρεσε;»

Αυτή τη συμπεριφορά θα την καταλάβεις με το που πατήσεις το πόδι σου σε ένα τέτοιο μαγαζί. Είναι σαν να μπαίνεις κάπου γνώριμα, σαν να ξέρεις από την αρχή ότι εκεί θα περάσεις και θα φας καλά!

Είναι το βλέμμα των ανθρώπων, η στάση του σώματός τους που σου δείχνει ότι εκεί θα σε φροντίσουν σαν μέλος της οικογένειας. Ζεστό καλωσόρισμα, οικείο περιβάλλον, καλοσιδερωμένα τραπεζομάντηλα, περιποιήση και νόστιμο μαμαδίσιο φαγητό, είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν οι οικογενειακές ταβέρνες στην Αθήνα, που θα σε φροντίσουν και θα σε χορτάσουν σαν να είσαι παιδί τους. Αυτές ακριβώς θα βρεις παρακάτω.

Καραβίτης

Το στέκι του Χατζηδάκι στο Παγκράτι μετρά σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας και ξεκίνησε να προμηθεύει κάρβουνο στη γειτονιά - μιας και όλα τότε λειτουργούσαν με κάρβουνο - και πουλούσε χύμα κρασί. Σιγά σιγά με το κρασί έφτιαχνε και μεζέδες και έτσι ξεκίνησαν τα μαγειρέματα και το «καρβουνιάρικο» μετατράπηκε σε ταβέρνα. Σήμερα ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας και θα δεις ακόμα την παλιά ταμπέλα και τα βαρέλια από το ’40 να δημιουργούν την πιο ωραία ατμόσφαιρα για χειμώνα. Η αυλή με τα τραπεζάκια ωστόσο, θα σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι καλοκαίρι σε χωριό. Τα φαγητά του είναι νόστιμα και άψογα ποιοτικά, με κρέατα από την Αρκαδία και την Χαλκίδα και φρέσκα λαχανικά.

Δεν είναι καθόλου περίεργη λοιπόν η απήχηση που έχει ακόμη και σε ξένα μέσα. Αν πας στον Καραβίτη θα φας λεπτοκομμένα παϊδάκια, τρυφερές μπριζόλες και ζουμερά κεφτεδάκια, τηγανιτές πατάτες κομμένες στο χέρι και πολλούς παραδοσιακούς μεζέδες που θα σε κάνουν συχνό πελάτη!

Παυσανίου 4, Παγκράτι

Σαλματάνης

Η οικογένεια Σαλματάνη διατηρεί από το 1920, το παλαιότερο μαγαζί για φαγητό στην Κηφισιά. Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα και σήμερα η τέταρτη γενιά το έχει μετατρέψει σε εστιατόριο. Η συνταγή επιτυχίας του δεν είναι άλλη από την ποιότητα, την αγάπη σε αυτό που κάνουν και τη θαλπωρή που νιώθει ο πελάτης βιώνοντας μία αξέχαστη γευστική εμπειρία εκεί. Η ξύλινη σάλα, με κομψή αλλά και παραδοσιακή διακόσμηση, δίνει την αίσθηση του παλιού αλλά και μοντέρνου στοιχείου.

Τον χειμώνα θα απολαύσεις πλάι στο τζάκι ζουμερά κρεατικά, ποικιλίες μανιταριών με κάθε πιθανό τρόπο μαγειρέματος, δροσερές σαλάτες με φρέσκα εποχιακά λαχανικά από δικό τους μποστάνι και πολλά άλλα μαγειρευτά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Το καλοκαίρι στρώνουν τραπέζια στην αυλή τους και τα Σαββατοκύριακα, όλο το χρόνο, θα βρεις live μουσική.

Συγγρού 18, Κηφισιά

Το Βραστό

Το «Βραστό» στο Χαλάνδρι πήρε το όνομά του από το πιο δημοφιλές του πιάτο: την κλασική κρεατόσουπα, «το βραστό» δηλαδή, το μοσχαρίσιο κρέας με καρότα, πατάτες και σέλινο σε ζωμό, που γίνεται ανάρπαστο ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου έδιναν ραντεβού «για βραστό» από το 1969 και ήταν must της εποχής η κυριακάτικη βόλτα εκεί. Σήμερα με ρετρό διάθεση, πλούσια πράσινα φυτά και παλ αποχρώσεις δημιουργεί ένα χουχουλιάρικο περιβάλλον που θα σου μεταδώσει τη χαλαρή διάθεση που σου παρέχει το σπίτι σου. Θα απολαύσεις μαμαδίστικες νοστιμιές, από μαγειρευτά φαγητά, μέχρι ψητά κρέατα, ορεκτικά και σαλάτες.

Η δεύτερη γενιά της οικογένειας που το έχει αναλάβει πλέον, έχει προσθέσει σύγχρονες πινελιές στην κουζίνα του, κάτι που το κάνει να παραμένει χρόνια στο προσκήνιο της γαστρονομικής σκηνής στα βόρεια.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι

Ζωοδόχος Πηγή

Το μπακάλικο που εξελίχθηκε σε ταβέρνα βρίσκεται στο ίδιο μέρος από το 1944, στα Καμίνια και τα εγγόνια της οικογένειας που το πρωτοάνοιξε, μαγειρεύουν φαγητά με αγάπη, βασισμένα σε συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς. Είναι ένα μέρος περιποιημένο που σου δημιουργεί την εικόνα ενός χώρου που έχει περάσει πολλά και είναι λογικό, αφού το μαγαζί υπέστη ζημιές κατά τον βομβαρδισμό των Ιταλών το ’44. Στον χώρο αυτό με τον χαμηλό φωτισμό και τις ξύλινες καρέκλες θα βρεις μια ιδιαίτερη διακόσμηση με vintage διάθεση.

Όποια μέρα και να πας θα απολαύσεις το φημισμένο τους ροζέ, νόστιμους λαχανοντολμάδες, λιβανέζικο με κιμά και πιπεριές μέσα σε αραβική, βουβαλίσιο μπιφτέκι, σουβλάκι προβατίνας, παστιτσάδα με σπανάκι και πολλά ακόμη ιδιαίτερα πιάτα που θα θυμάσαι για καιρό. Πριν πας όμως, κάνε μία κράτηση, για να είσαι σίγουρος ότι θα σε περιποιηθούν καταλλήλως χωρίς αναμονή.

Ιωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια

Κουτούκι του Τσεκούρα

Το 1933 ήταν μπακάλικο και είχε μόνο δύο τραπεζάκια. Οι ψαράδες φέρνανε τα ψάρια τους και οι χασάπηδες τα κρέατα, στον μπακάλη Στεφανακη, τα έψηναν και με λιτή συνοδεία σαλάτας τσιμπούσε η γειτονιά. Το όνομα Τσεκούρας προέκυψε επειδή ζητούσε πολλά χρήματα για την αγγαρεία του ψησίματος. Κοινώς τους «τσεκούρωνε». Το 1973 πέρασε στα χέρια του γιου Στεφανάκη, από μπακάλικο έγινε κουτούκι και σώθηκε από την κρίση χάρη στο κρασί παραγωγής τους που ξεπούλαγε.

Από το 2005, έχει αναλάβει ο εγγονός της οικογένειας, δημιουργώντας ένα σκηνικό που θυμίζει ταινία παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί θα χορτάσεις παραδοσιακά εδέσματα, παστουρμαδόπιτα, σαγανάκι σουτζούκι με αυγά, πατάτες τηγανιτές με κιμά και κεφαλοτύρι τριμμένο. Θα απολαύσεις μαγειρευτά κρέατα και ψαρικά και φυσικά το κρασί του απευθείας μέσα από τα βαρέλια.

25ης Μαρτίου 83, Δραπετσώνα

Βασίλαινας

Το εστιατόριο Βασίλαινας είναι ένα από τα παλαιότερα της πόλης αφού ιδρύθηκε το 1920. Από τότε λειτουργεί συνεχόμενα με εξαίρεση τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το 2005 πέρασε στα χέρια του εγγονού του ιδρυτή του, Θανάση Βασίλαινα. Η πρώτη περιοχή που το φιλοξένησε ήταν η Αγία Σοφία του Πειραιά και το 2016 μετακόμισε στο κέντρο της Αθήνας και θα το βρεις σ’ ένα παρκάκι πίσω από το Χίλτον. Ο χώρος του, φωτεινός και οικείος, συνδυάζει τη σύγχρονη αστική κομψότητα με την παραδοσιακή κουζίνα.

Το γεύμα σου εκεί θα είναι μία όμορφη εμπειρία και θα απολαύσεις φαγητά φτιαγμένα με συνταγές της γιαγιάς και δημιουργικές προσθήκες. Θα σου μείνει αξέχαστη η ταραμοσαλάτα Βασίλαινας, το εκπληκτικό ταρτάρ από γαρίδες Κοιλάδας, το  ντελικάτο καλαμάρι σχάρας με φασόλια Πρεσπών και λουκάνικο chorizo, η χυμώδης σφυρίδα με πουρέ σελινόριζας και σάλτσα σέλερι και διάφορα ακόμη πιάτα που θα βρεις εκεί. Πέρα από τα φαγητά, θα βρεις μία special wine list και δύο σομελιέ για να σε κατατοπίσουν.

Βρασίδα 13, Αθήνα

Παλιά Ταβέρνα Σταματόπουλος

Μέσα στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, θα βρεις την ταβέρνα του Σταματόπουλου από το 1882. Ακολούθησε το συνηθισμένο μοτίβο της εποχής εκείνης, ξεκίνησε ως μπακάλικο που σέρβιρε κρασί περιστασιακά και από το 1965 είναι πλέον μία παραδοσιακή ταβέρνα- οικογενειακή επιχείρηση με όλα τα κομφόρ. Τα όμορφα καρό τραπεζομάντηλα και οι τοιχογραφίες στην ξύλινη αίθουσα είναι ό,τι πρέπει για το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι θα σε φιλοξενήσει η καταπράσινη αυλή του.

Θα χορτάσεις νόστιμη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, λαχταριστά κρέατα, φρέσκα θαλασσινά, ορεκτικά και σαλάτες, όλα καλομαγειρεμένα με αγάπη. Και φυσικά ρέει άφθονο το κρασί!

Λυσίου 26, Πλάκα

Arsenis

Μια παραδοσιακή ταβέρνα στα Νότια Προάστια, με Κερκυραίους ιδιοκτήτες, που αποπνέει αέρα νησιώτικο και οικογενειακό. Ο χώρος του μετρά 15 χρόνια λειτουργίας και η διακόσμηση του θυμίζει παλιό καλό ελληνικό μεζεδοπωλείο. Στο menu του θα βρεις κρέατα ψητά στη σχάρα, φιλέτα, παραδοσιακά πιάτα, ωραίους μεζέδες και ψαράκια. Υπάρχουν πιάτα ημέρας αλλά και σπέσιαλ συνταγές που ετοιμάζουν καθημερινά. Θα ξεκινήσεις το γεύμα σου με το ψητό ψωμί με λαδορίγανη που θα σου προσφέρουν και θα το κλείσεις με την χειροποίητη κρέμα καραμελέ, χαρακτηριστικό επιδόρπιο του μαγαζιού. Τα Σαββατοκύριακα έχουν στο μαγαζί ζωντανή μουσική, κάτι που ολοκληρώνει άψογα το οικογενειακό γιορτινό κλίμα που επικρατεί πάντοτε.

Ζησιμοπούλου 19, Παλαιό Φάληρο

Οι παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την ιστορία της πόλης, ιδιαίτερα αυτές που κουβαλάνε χρόνια λειτουργίας στην πλάτη τους. Με αγάπη και όρεξη φροντίζουν και περιποιούνται τους πελάτες τους σαν παιδιά τους και αυτό είναι που κερδίζει τους ανθρώπους, ώστε να πηγαίνουν ξανά και ξανά και από περαστικοί να γίνονται θαμώνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα