E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χολ: Συμβουλές για να δείχνει μεγαλύτερο και πιο φωτεινό

Δημοσίευση 8/3/2022 | 10:13

Χολ: Συμβουλές για να δείχνει μεγαλύτερο και πιο φωτεινό

Υπάρχει τρόπος να κάνεις ένα μικρό και σκοτεινό χολ να δείχνει ευρύχωρο και γεμάτο φως.

Στην Ελλάδα, αγαπάμε το χολ και δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα σπίτια στη χώρα έχουν μία είσοδο ή έναν διάδρομο που ενώνει τα δωμάτια, κάτι που δεν είναι απαραίτητο στα σχέδια ενός διαμερίσματος στο εξωτερικό. Μάλλον, και στο δικό σου σπίτι, αποτελεί τον χώρο με τον οποίο έχεις ασχοληθεί λιγότερο απ’ όλους, όμως, αν το καλοσκεφτείς από εκεί περνάς τις περισσότερες φορές μέσα στη μέρα σου για να μετακινηθείς από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Αν μάλιστα συνδέεται με την εξώπορτα του διαμερίσματος, πρόκειται για την πρώτη εικόνα που βλέπει όποιος περάσει το κατώφλι σου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως ακριβώς επειδή το χολ βρίσκεται μεταξύ των δωματίων συνήθως είναι ένας μικρός, στενός και σκοτεινός χώρος που δύσκολα μπορούν να γίνουν πολλές παρεμβάσεις. Παρόλα αυτά, για καλή μας τύχη, οι interior designers έχουν συγκεντρώσει μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο να κάνεις το χολ σου να δείχνει πιο μεγάλο και πιο φωτεινό. Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες που βάζω στοίχημα ότι θα σου φανούν χρήσιμες.

Πως να κάνεις το χολ του σπιτιού σου να δείχνει μεγαλύτερο

Η βασική συμβουλή των ειδικών είναι να προσπαθήσεις να έχεις ένα καθαρό κι όσο περισσότερο γίνεται ελεύθερο πάτωμα του χολ. Αυτό θα κάνει τον χώρο να δείχνει πιο μακρύς και φαρδύς, ιδίως αν δεν αφήνεις πράγματα πεταμένα δεξιά κι αριστερά, όπως συνηθίζουμε κυρίως με τα παπούτσια. Για τον ίδιο λόγο, αν πρέπει να βάλεις έπιπλα στο χολ σου, προτείνεται ένας καλόγερος για τα πανωφόρια ή μία λεπτή παπουτσοθήκη ή ένα εντοιχισμένο έπιπλο.

 

Ένα ακόμη μυστικό είναι να επιλέξεις εξαρχής ή να βάψεις τους τοίχους σε μια ανοιχτόχρωμη απόχρωση που ως γνωστόν δημιουργεί την ψευδαίσθηση των περισσότερων τετραγωνικών. Ακόμη και το είδος του πατώματος παίζει ρόλο. Το ξύλινο πάτωμα με τις λεπτές σανίδες, παραδείγματος χάρη, κάνει ένα μακρόστενο χολ να μοιάζει μακρύτερο και φαρδύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τα λευκά και μεγάλα πλακάκια.

Όσο για το φως, μπορεί κι αυτό να παίξει τον ρόλο του. Αντί για το κεντρικό φωτιστικό οροφής, προτίμησε λάμπες στο πάτωμα που κατευθύνουν το φως προς τα επάνω με αποτέλεσμα να κάνουν τον χώρο να δείχνει ψηλότερος. Επιπλέον, είναι έξυπνο να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά φωτιστικά -σε διαφορετικά επίπεδα- ώστε να μοιάζει ο χώρος μεγαλύτερος.

Πως να κάνεις το χολ του σπιτιού σου να δείχνει φωτεινότερο

Ένα χολ που φαίνεται μεγαλύτερο απ’ ό,τι πράγματι είναι σημαίνει πολλά για ένα σπίτι αλλά τι να το κάνεις αν είναι τόσο σκοτεινό που δεν μπορεί κανείς να το δει. Σπάνια βλέπεις χολ με παράθυρο ενώ πολλές φορές δεν έχουν ούτε καν φωτισμό οροφής. Πως θα λύσεις, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα για ν΄ αναδείξεις τον χώρο σου; Οι  interior designers  σου έχουν για άλλη μια φορά τη λύση.

Αν φτιάχνεις τώρα το σπίτι σου, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξεις ανοιχτόχρωμες πόρτες για τα δωμάτια που αντανακλούν και δε δεσμεύουν το φως, όπως παραδείγματος χάρη οι ξύλινες. Δεν είναι, όμως, μονάχα οι πόρτες. Έχεις παρατηρήσει πως τα πατώματα του χολ στα περισσότερα σπίτι είναι ανοιχτόχρωμα. Αυτή η επιλογή μπορεί να κάνει πιο φωτεινό τον χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τους τοίχους. Σε περίπτωση που φτιάχνεις τώρα τα σχέδια του σπιτιού, τα εσωτερικά παράθυρα και ο φεγγίτης θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στον σκοπό σου.

Αν πάλι κατοικείς σ’ ένα σπίτι που δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές, οι καθρέπτες είναι εύκολο να συμμετάσχουν στο παιχνίδι του φωτός. Τοποθέτησε τουλάχιστον έναν στη σωστή θέση που θα αντανακλά την πηγή του φωτός και θα τη διαχέει σ’ όλο τον χώρο.

Τα πολλά αντικείμενα στον χώρο θα τον κάνουν να δείχνει πιο μικρός, όπως ήδη αναφέραμε, αλλά θα τον κάνουν να δείχνει και πιο σκοτεινός καθώς δε θα επιτρέπουν στο φως να διαχυθεί και θα κόβουν την πορεία του. Αν πρόκειται να βάλεις, κάποια παπουτσοθήκη ή κάποιο έπιπλο εισόδου επίλεξε τα πιο λεπτεπίλεπτα και τα πιο ανοιχτόχρωμα που  θα βρεις.

Πως μπορείς να επιπλώσεις το χολ του σπιτιού σου

Αφού εξηγήσαμε έξυπνα tricks για ένα ευρύχωρο και φωτεινό χολ, αξίζει να πούμε δυο λόγια και για το πως μπορείς να το επιπλώσεις και να το διακοσμήσεις.

 Ακόμη κι ένα χρώμα στους τοίχους μπορεί να δώσει χαρακτήρα στο χολ σου, ειδικά αν είναι σε κάποια θερμή απόχρωση που θα το κάνει αμέσως πιο ζεστό και πιο φιλόξενο. Επίσης, το χολ αποτελεί έναν καλό χώρο για να κρεμάσεις τον αγαπημένο σου πίνακα. Η συχνότητα με την οποία περνά κάποιος από εκεί, δε θα του επιτρέψει να μην παρατηρήσει το έργο τέχνης.

Λόγω της έλλειψης φωτός, μία καλή ιδέα είναι ένα μικρό τραπεζάκι όπου θα μπορείς ν’ αφήνεις τα κλειδιά σου, μ’ ένα λαμπατέρ. Ακόμη κι ένα λεπτό, μακρόστενο έπιπλο εισόδου μπορεί να αποτελέσει αποθηκευτικό χώρο για τα αξεσουάρ σου δίχως να γεμίσει τον χώρο. Μία ακόμη έξυπνη λύση είναι και η κρεμάστρα.

Tέλος, ένα χαλί που θα καλύψει τον διάδρομο, μπορεί να ολοκληρώσει το σκηνικό και να κάνει πιο cozy την πρώτη όψη του σπιτιού.

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cocktail trends για το 2024

Food 23.04.2024
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις 23.04.2024
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind 23.04.2024
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

Body+Mind Χτες
«Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα… για να λειτουργήσουν πρέπει να είναι ανοιχτά», όπως λέει και διάσημο ρητό

Το μόνο μπουφάν που χρειάζεσαι την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αυτό

Style Χτες
Προσθέτει μια νότα casual κομψότητας σε κάθε σύνολο

Ο βασικός «ένοχος» για καρδιακά προβλήματα

Body+Mind Χτες
Πως μπορούμε να μειώσουμε την επίδραση του

Kαθάρισε το πρόσωπό σου σωστά: Πώς να το κάνεις σαν επαγγελματίας

Body+Mind Χτες
Μαθαίνουμε από τις celebs που έχουν στις ομάδες τους, τους καλύτερους beauty experts

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά