LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί οι άντρες πληγώνονται περισσότερο από τις γυναίκες μετά από τον χωρισμό

Όσα πρέπει να ξέρεις για τον συναισθηματικό τους κόσμο και τις αντιδράσεις τους

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/12/2021 | 00:31

Γιατί οι άντρες πληγώνονται περισσότερο από τις γυναίκες μετά από τον χωρισμό
Φωτογραφία από τον χρήστη burak kostak στο Pexels

Οι χωρισμοί μπορούν πραγματικά να συντρίψουν τις καρδιές των γυναικών. Αλλά μια ομάδα λαμπρών επιστημόνων ανακάλυψε πρόσφατα ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να είναι πιο συντετριμμένοι από τις γυναίκες συντρόφους τους, μετά από έναν χωρισμό. Οι άντρες είναι επίσης πιο συναισθηματικοί όταν πρόκειται να συζητήσουν τους πόνους της καρδιάς τους (ναι, μιλούν και γι' αυτό.) Και όλα αυτά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι μέρος μιας μελέτης σχέσεων που διεξήχθη από ψυχολόγους.

Αυτά τα ευρήματα κέντρισαν την περιέργειά μας, οπότε αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά στην εν λόγω έρευνα και να μοιραστούμε μαζί σας τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της.

Οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για τη σχέση στο διαδίκτυο.

Για τη συλλογή των δεδομένων τους, οι επιστήμονες εξέτασαν αναρτήσεις τις περισσότερων από 184.000 ατόμων στο Reddit, ειδικά στη θεματολογία με την ένδειξη «r/σχέσεις».

Τα ευρήματά τους, έδειξαν ότι περίπου το 55% των χρηστών που ζήτησαν βοήθεια για τα ερωτικά τους προβλήματα ήταν άνδρες, ενώ μόνο περίπου το 45% ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα φανέρωσαν επίσης ότι ο «πονοκέφαλος» ήταν το πιο κοινό θέμα στις αναρτήσεις τους, σαν σύμπτωμα του χωρισμού. Άλλα θέματα όπως ο χρόνος, οι προσωπικές ιδιότητες, τα θέματα εμπιστοσύνης και η οικειότητα είχαν την τιμητική τους ως προς τις κουβέντες που άνοιγαν online.

Οι ερευνητές από την πλευρά τους, πιστεύουν ότι η ανωνυμία στο Reddit ήταν κάτι που βοήθησε τους άνδρες να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.

Το ξεπερασμένο στερεότυπο της αρρενωπότητας ή η ιδέα ότι «τα αγόρια δεν κλαίνε», έχει επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο το πως αντιμετωπίζουν οι άντρες τα συναισθήματά τους.

Όπως εξέφρασε ένας χρήστης του Reddit, «Τα αγόρια δεν πρέπει να εκφράζουν λύπη ή να στενοχωριούνται, οπότε συνήθως το κρατάμε για τον εαυτό μας γιατί πρέπει. Κανείς από τους φίλους μας δεν θέλει να ακούσει για το πόσο χάλια είναι κάποιος άλλος άντρας της παρεάς και ότι θα ήθελε π.χ. να μπορούσε να είχε κάνει τα πράγματα διαφορετικά, κ.λπ.».

Η ομάδα των ψυχολόγων που έτρεξε την έρευνα είπε ότι η «ανώνυμη, βολική και ευρέως προσβάσιμη φύση» του Reddit επέτρεψε στους κυρίους να ξεσκεπάσουν την ψυχή τους.

Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια πρόσωπο με πρόσωπο με τις φίλες τους ή να πάνε σε θεραπευτή, ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι άνδρες ήταν πιο συναισθηματικοί για τους πόνους της καρδιάς τους σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ανησυχία, αλλά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της ομάδας, οι άντρες μοιράστηκαν και συζήτησαν θέματα που καλύπτουν τις στενοχώριες τους, τα ραντεβού, τα πάρτι και τις προσωπικότητες τους.

Εντωμεταξύ, οι γυναίκες μίλησαν περισσότερο για τις ανησυχίες τους όσον αφορά την κακομεταχείριση, τα οικονομικά, την απόσταση και τις δουλειές του σπιτιού.

Η Charlotte Entwistle, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Το γεγονός ότι το θέμα του πόνου στην καρδιά συζητήθηκε πιο συχνά από τους άνδρες, υπογραμμίζει ότι οι άνδρες επηρεάζονται πολύ περισσότερο συναισθηματικά από τα προβλήματα σχέσεων, σε αντίθεση με τις γυναίκες».

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα περισσότερα από τα αγόρια αναζήτησαν υποστήριξη ενώ το πρόβλημα τους ήταν ακόμα στην αρχική του φάση. Τα κορίτσια, από την άλλη, είχαν την τάση να ζητούν βοήθεια όταν η κρίση ήταν ήδη σοβαρή. Επιπλέον, οι άντρες φάνηκαν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις σχέσεις τους από τις γυναίκες.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε κάθε φύλο αποκάλυψε επίσης ορισμένα μοτίβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν πιο εστιασμένη γλώσσα στον εαυτό τους (με λέξεις όπως «εγώ») και εξέφραζαν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα στα σχόλια τους.

Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι οι γυναίκες ήταν κυρίως στην κατάσταση του κολλήματος - ένα είδος συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από αμφιβολία για τον εαυτό τους, που συνήθως οδηγεί σε ανασφάλεια και άγχος.

Αντίθετα, οι άνδρες χρησιμοποιούσαν περισσότερο την αντωνυμία «εμείς», σε συνδυασμό με θετικά συναισθήματα. Σημάδια που δείχνουν μια ασφαλή συναισθηματική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει εμπιστοσύνη και θετικά συναισθήματα για τη σχέση.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χρήστες που ταυτίστηκαν με την κατάσταση απορριπτικού κολλήματος - ή εκείνοι που δεν εκτιμούν τις σχέσεις γενικά - ήταν κυρίως άνδρες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα διορθώσουν κάτα κάποιο τρόπο το αρνητικό στίγμα για τους άνδρες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ryan Boyd πιστεύει ότι η μελέτη αμφισβήτησε τις κοινές και στερεοτυπικές ιδέες σχετικά με τις διαφορές των φύλων όσον αφορά τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Όταν αφαιρείς τα παραδοσιακά κοινωνικά στίγματα εναντίον των ανδρών, επειδή αναζητούν βοήθεια και μοιράζονται τα συναισθήματά τους... φαίνονται εξίσου ότι έχουν ανάγκη να δουλέψουν σκληρά τα τραύματα από τις σχέσεις τους με τις γυναίκες».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «οπίσθια γραφείου» και πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα

Body+Mind 19.04.2024
Αν δουλεύεις σε γραφείο, το θέμα σε αφορά

H Anya Taylor Joy φόρεσε το it παπούτσι της άνοιξης που διχάζει τις fashionistas

Style 19.04.2024
Οι μισές το λατρεύουν, οι μισές το σιχαίνονται!

Τα πιο νόστιμα vegan σουβλάκια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Ραδιόφωνο 19.04.2024
Είτε είσαι vegan, είτε όχι, αυτά τα σουβλάκια πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσεις!

Το ξενοδοχείο στη Δανία που είναι σαν να κάνεις διακοπές στο Μπαλί

Ταξίδια 19.04.2024
Μια γεύση από το Μπαλί στη Σκανδιναβία

`Εξαλλοι οι Ιταλοί με τα λεγόμενα ιστορικού φαγητού για την πίτσα

Food Χτες
Το βιβλίο του «La Cucina Italiana Non Esiste – Η ιταλική κουζίνα δεν υπάρχει» προκάλεσε σάλο

Πώς να ζήσεις με κατοικίδιο, παρά τις αλλεργίες σου

Pets Χτες
Μπορείς να έχεις μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με τα κατοικίδια ζώα σου, ακόμα κι αν έχεις αλλεργία σε αυτά

Τα μυστικά ομορφιάς των διασήμων πέρα από τις επεμβάσεις και τις ακριβές κρέμες

Body+Mind Χτες
Bασίζονται σε συγκεκριμένες ρουτίνες ομορφιάς και μυστικά

5 urban chic airbnb στο κέντρο της Αθήνας που θα λατρέψεις

Ταξίδια Χτες
Ντιζαϊνάτα, πανέμορφα και ό,τι πρέπει για διακοπές ...στην πόλη

Τα χρώματα που επικρατούν τώρα στα trends

Style Χτες
Έντονα αλλά και πιο ουδέτερα, όλα όμως ευκολοφόρετα

Η απλή κίνηση που μειώνει το στρες, την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού

Body+Mind Χτες
Δεν κοστίζει και έχει θεαματικά αποτελέσματα