E-Daily

Σeξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οι 8 λόγοι που την καθιστούν αναγκαία

Η σωστή σeξουαλική εκπαίδευση οδηγεί σε ενημερωμένους εφήβους που ξεκινούν συνειδητά τη σeξουαλική τους ζωή

23/11/2021 | 16:28

Είναι βέβαιο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει πολλά κενά, μεταξύ των οποίων και η σeξουαλική αγωγή. Το να μαθαίνουν τα παιδιά τόσο τον εαυτό τους, το πως να συμπεριφερθούν στον σύντροφό τους αλλά και όλα όσα εμείς δεν διδαχθήκαμε σίγουρα θα γεννήσει πιο συνετούς πολίτες.

Θα γεννήσει ανθρώπους που απολαμβάνουν το σeξ με συνέπεια και προσοχή για τους κινδύνους και δεν θα το αντιμετωπίζουν ως taboo.

Κατά την εφηβική ηλικία όπου οι νέοι ανακαλύπτουν το σώμα τους και τη σeξουαλικότητα τους, θα ήταν ορθότερο να τους μιλούσε ένας επιστήμονας για τα σeξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και για το πως να συμπεριφέρονται στο παρτενέρ τους, παρά να τους μιλάει ο δάσκαλός τους για πελαργούς και μελισσούλες. Η πρόληψη της εγκυμοσύνης και το ασφαλές σeξ πρέπει πραγματικά να είναι στο επίκεντρο της ενημέρωσής τους.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει αρκετές φορές ότι το σπίτι δεν πρέπει να αποτελεί τη μοναδική πηγή πληροφόρησης, ενώ η απουσία της σχολικής ενημέρωσης συνεισφέρει στα μελλοντικά προβλήματα.

Εμείς σας παραθέτουμε 8 λόγους για τους οποίους πρέπει η σeξουαλική διαπαιδαγώγηση να ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα.

1. Μόνο αποχή

Ένα μείζον λάθος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ότι η μόνη πληροφόρηση που παρέχει στους μαθητές είναι η αποχή από το σeξ. Σύμφωνα με έρευνες οι εντατικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών συστημάτων να τρέψουν τους εφήβους στην αποχή δεν επηρεάζει τα ποσοστά αυτών που επιλέγουν να ξεκινήσουν τη σeξουαλική τους ζωή.

Αντιθέτως, η ολοκληρωμένη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αποθαρρύνει τα παιδιά από το να κάνουν σeξ, αλλά τους διδάσκει πώς να το κάνουν ασφαλέστερα.

2. Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν τις ασφαλείς επιλογές

Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην αποχή, το εκπαιδευτικό πρόβλημα πηγάζει από την άρνησή του να διδάξει στους μαθητές τις επιλογές του. Προφανώς, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θέλουν οι έφηβοι να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς και ευτυχισμένοι.

Ίσως όμως θα έπρεπε να δεχτούν και να προσπαθήσουν να μάθουν στα παιδιά που θα είναι υγιή, ακολουθώντας ακόμα και μια διαφορετική ζωή από αυτή που θα επιθυμούσαν γονείς και καθηγητές.

3. Η σeξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αυξάνει το σeξ

Το ότι έχετε ένα αδιάβροχο δεν σημαίνει ότι θα βρέξει. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι εκπαίδευση της αποχής δεν μειώνει τη σeξουαλική επαφή, ενώ η παροχή προφυλακτικών στα σχολεία δεν την αυξάνει.

Τα τελευταία 20 χρόνια, πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει σταθερά ότι η διδασκαλία της ολοκληρωμένης σeξουαλικής αγωγής στα σχολεία δεν έχει το μειονέκτημα που φοβούνται οι περισσότεροι. Με άλλα λόγια, η παροχή προφυλακτικών στα σχολεία δεν ενθαρρύνει τους εφήβους να ξεκινήσουν το σeξ νωρίτερα, ή ακόμα πιο συχνά.

Η διάθεση αυτών των προφυλακτικών φαίνεται να ενθαρρύνει τους εφήβους να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά μόνο εάν θα έκαναν σeξ ούτως ή άλλως.

4. 1 στους 2 έφηβους κάνουν σeξ

Ένας μεγάλος αριθμός εφήβων είναι σeξουαλικά ενεργοί. Σύμφωνα με την Έρευνα Επιτήρησης της Συμπεριφοράς Κινδύνου Νέων ή YRBSS, το 2015, το 41% ​​των μαθητών γυμνασίου είχαν κάνει σeξ τουλάχιστον μία φορά.

Επιπλέον:

  • Το 11,5% είχε τέσσερις ή περισσότερους σeξουαλικούς συντρόφους.
  • Το 57% των σeξουαλικά ενεργών μαθητών είχε χρησιμοποιήσει προφυλακτικά την τελευταία φορά που έκαναν σeξ.
  • Μόνο το 18% είχε χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικά χάπια.
  • Μόνο το ένα πέμπτο των σeξουαλικά ενεργών μαθητών γυμνασίου είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ πριν από την πιο πρόσφατη σeξουαλική επαφή.

5. Ξεκινήστε με ασφάλεια και παραμείνετε ασφαλείς

Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που αρχίζουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικά από την πρώτη φορά που έχουν σeξουαλική επαφή καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά, όσον αφορά την σeξουαλικής υγεία από τους έφηβους που δεν το κάνουν.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερους από 4.000 εφήβους για σχεδόν επτά χρόνια κατά μέσο όρο και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν προφυλακτικά στην πρώτη τους επαφή είχαν τον ίδιο αριθμό σeξουαλικών συντρόφων με εκείνους που δεν το έκαναν.

Επίσης, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χρησιμοποιήσει προφυλακτικά κατά την πιο πρόσφατη σeξουαλική τους εμπειρία. Είχαν επίσης μόνο τις μισές πιθανότητες να έχουν μολυνθεί από χλαμύδια και γονόρροια.

6. Διδάξτε στα αγόρια σας να είναι gentlemen

Μέρος της διατήρησης της υγείας είναι η αναζήτηση της κατάλληλης φροντίδας. Καθώς τα αγόρια μεγαλώνουν, πολλά από αυτά σταματούν να πηγαίνουν για προληπτικούς ελέγχους. Αυτό περιορίζει τις ευκαιρίες που έχουν να υποβληθούν σε έλεγχο για ΣΜΝ.

Μια μελέτη στο Pediatrics διαπίστωσε ότι οι γονείς που μιλούν στους γιους τους για το σeξ είναι πιο πιθανό να έχουν αγόρια που πηγαίνουν στο γιατρό. Όλα έχουν να κάνουν με το να δίνουμε το καλό παράδειγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που επηρεάζει τους άνδρες από το να επισκεφτούν τον ουρολόγο τους είναι οι στερεοτυπικές απόψεις για τον ανδρισμό.

Είναι σημαντικό οι νέοι άνδρες να μάθουν νωρίς ότι η φροντίδα της υγείας τους είναι ένα από τα πιο «ανδρικά» πράγματα που μπορούν να κάνουν.

7. Γνωρίζω σημαίνει λέω «Όχι»

Όσο περισσότερα γνωρίζουν τα παιδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να πουν «Όχι». Οι έφηβοι δεν είναι χαζοί. Όταν ένας δάσκαλος τους λέει ότι μόνο η αποχή μπορεί να τους προστατεύσει από τους κινδύνους των ΣΜΝ και της εγκυμοσύνης, ξέρουν ότι τους λένε ψέματα. Τουλάχιστον, ξέρουν ότι παραπλανούνται.

Δίνοντας στους εφήβους μια ακριβή εικόνα των κινδύνων των διαφορετικών τύπων σeξουαλικής συμπεριφοράς μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το σeξ.

8. Κίνδυνοι εναλλακτικών λύσεων

Τι κάνουν οι έφηβοι όταν δεν τους έχουν δοθεί ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους σeξουαλικούς κινδύνους; Κάνουν στοματικό σeξ, ή ακόμα και πρωκτικo σeξ, αντί για κολπική επαφή. Ειδικότερα, πολλοί έφηβοι βλέπουν το στοματικό σeξ ως συμβιβασμένο με την αποχή. Αυτό είναι αλήθεια, παρόλο που το στοματικό σeξ μπορεί να μεταδώσει πολλά ΣΜΝ.

Η εκπαίδευση μόνο για την αποχή ενθαρρύνει μερικές φορές τους μαθητές να απέχουν από το σeξ χωρίς να τους διευκρινίζει το «πότε» και το «τι» είναι σeξ. Αντίθετα, όταν διδάσκεται η ολοκληρωμένη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, μπορεί να ενθαρρύνει τους εφήβους να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις πριν συμμετάσχουν σε εναλλακτικές σeξουαλικές συμπεριφορές.

Χωρίς αρκετές πληροφορίες, αρκετοί έφηβοι μπερδεύουν τις εναλλακτικές λύσεις ως ασφαλείς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιες τροφές μας φτιάχνουν τη διάθεση

Πριν 1 ώρα
Τι να φάτε ώστε να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα

Πώς θα κάνεις τα χείλη σου να φαίνονται πιο σαρκώδη με το μακιγιάζ;

Πριν 1 ώρα
Με ένα τρικ απο τον celebrity μακιγιέρ Mario Dedivanovic

Τα ζώδια σήμερα: 8 Δεκεμβρίου

Πριν 1 ώρα
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

4+1 τρόποι για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό, βάση ειδικών

Πριν 1 ώρα
Γιατί όλα, θέλουν τον τρόπο τους

Πως μπορείς να φλερτάρεις χωρίς καν να μιλήσεις

Πριν 1 ώρα
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από τα λόγια

Τα λάθη που ενδεχομένως κάνεις όταν πλένεις το πρόσωπό σου

Πριν 1 ώρα
Είναι πολύ απλά λάθη που ίσως δεν φαντάζεσαι

5 ερωτήσεις να κάνεις στον εαυτό σου, αν δυσκολεύεσαι να πάρεις αγάπη από τους άλλους

Πριν 1 ώρα
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αποδεχόμαστε την αγάπη

Δες πως θα βάλεις το eyeliner σαν την Adele

Χτες
Στο video της Nikkie Tutorials θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις

Milk Foam Nails: Hot τάση στο μανικιούρ του χειμώνα

Χτες
Κράτα λίγο το καλοκαίρι, με τη ζεστασιά του χειμώνα

Τα ζώδια σήμερα: 7 Δεκεμβρίου

Χτες
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Πίτσα Μαργαρίτα: Πώς πήρε το όνομα της και τι συμβολίζει

Χτες
Τα χρώματα της πίτσας συμβολίζουν τη σημαία της Ιταλίας
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.