E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένας θρυλικός δρόμος γεμάτος στροφές

Δημοσίευση 9/8/2021 | 00:25

Η παλαιά εθνική οδός Άργους-Τρίπολης, η οποία σημαδεύτηκε με διαδοχικές τριάντα ή περισσότερες στροφές στις άγονες μάζες του Κτενιά προς την κολόνα της, την Παλιαλόνα, είναι ένας από τους πιο διάσημους δρόμους στην Ελλάδα, η μόνη επικοινωνία παλαιότερα με την κεντρική Πελοπόννησο, γνωστός ως Κολοσούρτης, περνώντας από τον Αχλαδόκαμπο για να καταλήξει στην Τρίπολη.
Ο τρομερός «Κολοσούρτης» μας δίνει την ανάβαση σε μια από τις πιο μαγευτικές απόψεις της Αργολίδας όπως βλέπουμε από ψηλά στον Αργολικό κόλπο και το Ναύπλιο. Στη μέση της ανάβασης στην ερημιά του τοπίου ψηλά στη σέλα ένα έρημο γραφικό κέντρο της επαρχίας και ένα γκρεμισμένο φρούριο της γερμανικής κατοχής.
Ο Κολοσούρτης ήταν κάποτε η μεγαλύτερη οδική καρμανιόλα στην Ελλάδα. Στον αρχικό του σχεδιασμό περιλάμβανε όλα τα καλούδια: ήταν πολύ στενό, είχε στροφές 180 μοιρών κολλημένες στον γκρεμό με επικλινή κλίση και ολισθηρό δρόμο, δεν είχε σήμανση, δεν είχε μπάρες και από εδώ όλη η κίνηση στην Τρίπολη και πέρασε η νότια Πελοπόννησος, αφού ήταν ο μόνος δρόμος. Όταν έβρεχε ή χιόνιζε, μόνο οι τυχεροί κατάφεραν να τον περάσουν χωρίς ατύχημα. Τα δεκάδες εικονοστάσια που είχαν στηθεί στον τόπο των ατυχημάτων είχαν σχηματίσει ένα θλιβερό σύνολο που μοιάζει με νεκροταφείο.
Σήμερα, όμως, αυτό δεν ισχύει. Μετά την παράδοση της κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού Κορίνθου-Τρίπολης, όλα τα φορτηγά και τα περισσότερα αυτοκίνητα πηγαίνουν από εκεί και ο δρόμος του Αχλαδόκαμπο έχει μικρή κίνηση. Επιπλέον, επανασχεδιάστηκε από την αρχή, διευρύνθηκε, απέκτησε ράβδους, σημάδια, σωστές κλίσεις στις στροφές και το πιο σημαντικό, έναν απίστευτο αντιολισθητικό δρόμο. Τώρα ο Κολοσούρτης μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε "Pear Speed ​​Track"! Φορέστε τα καλά σας ελαστικά, ρυθμίστε τις αναρτήσεις σας και ελάτε να ξύσουμε τα μάγουλά σας στον πιο απολαυστικό δρόμο για σπορ οδήγηση στην Ελλάδα! Η ίδια υπέροχη κατάσταση συνεχίζεται και μετά το κολόνα της Αγίας Παρασκευής για την Τρίπολη, εκτός από το ότι ο δρόμος έχει πολύ λιγότερες και όχι τόσο κλειστές στροφές. Συνολικά χιλιόμετρα της «πίστας», περίπου 40.
Σε έντεκα χιλιόμετρα στροφών, ένα άνοιγμα προς την πεδιάδα του Αχλαδόκαμπου, μεταξύ Κτενιάς και Παρθενίου, διαγράφεται στα νότια. Δεξιά, ένας δρόμος 4 χλμ. Μεταξύ άγονων ορεινών περιοχών οδηγεί στα Νερά, όπου βρισκόταν το χωριό Παλιοσκαφιδάκι. Υπάρχουν πηγές και πλατάνια και μια παλιά βυζαντινή εκκλησία που ανοικοδομήθηκε από ομογενείς. Μια μικρή δροσερή όαση, όπου έγινε το μεγάλο πανηγύρι του Αχλαδόκαμπου, η Αγία Παρασκευή, με πολύ φαγητό, γλέντι, τραγούδι και χορό.
Στην περιοχή αυτή τοποθετούνται οι αρχαίοι «Κεγχραίοι», δεξιά του «Τρόχου», ο δρόμος που οδηγούσε από το Άργος στην Τεγέα στα ύψη του οροπεδίου της iaσιας. Ένα μονοπάτι πάνω από το πανδοχείο Νταούλης, λίγα μέτρα νότια της διχάλας προς τα Νερά, οδηγεί σε κάποια ίχνη της αρχαίας Κεχρείας, πολυγωνικά τείχη και διάφορα ερείπια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις