E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλιματική αλλαγή: Αυτές τις συνήθειές μας πρέπει να αλλάξουμε άμεσα!

Πράγματα που κάνεις καθημερινά και πολύ εύκολα μπορείς να σταματήσεις να κάνεις ή έστω να τα περιορίσεις.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 6/8/2021 | 14:20

Κλιματική αλλαγή: Αυτές τις συνήθειές μας πρέπει να αλλάξουμε άμεσα!
@markusspiske - pexels

Ακούς για την κλιματική αλλαγή αρκετά χρόνια τώρα όμως από πέρυσι τελικά τη ζεις κιόλας. Αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε; Οι καύσωνες; Το πυκνό χιόνι στην Ακρόπολη; Οι φωτιές που δε σβήνουν λόγω της τεράστιας ξηρασίας; ε, αυτά είναι κομμάτι αυτής της κλιματικής αλλαγής. Τα χειρότερα ίσως να μην έχουν έρθει ακόμα και ίσως να είμαστε οριακά για να το προλάβουμε, οπότε μάλλον πρέπει να διαβάσεις όλες αυτές τις γραμμές και να προσπαθήσεις να υιοθετήσεις κάποια (έστω) από αυτά τα πράγματα, που θα αναπτύξουμε,  στην καθημερινότητά σου. 

Σταμάτα να χρησιμοποιείς πλαστικό μιας χρήσης ή ανακύκλωσε το

Το ξέρουμε υπάρχει παντού. Στο delivery που θα σου φέρει το φαγητό, στο περίπτερο που θα σε δροσίσει με κρύο νερό όταν αδειάσει το παγούρι σου και σε ένα σωρό ακόμα σημεία που βρίσκεσαι καθημερινά. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε πάνω από 2,5 δις πλαστικά μπουκάλια και αυτό είναι κάτι που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αλλάξει! 

Αν το έχεις καθημερινά στο μυαλό σου, τότε σίγουρα θα μειώσεις το πλαστικό μιας χρήσης που χρησιμοποιείς με διάφορους τρόπους. Επίσης, προσπάθησε όσο μπορείς να το ανακυκλώνεις. Βοηθάς και πάλι το περιβάλλον. Ενημερώσου για τα σημεία που γίνεται ανακύκλωση κοντά στο σπίτι σου (αρκεί να γίνεται σωστά) και αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο την εβδομάδα για να κάνεις κάτι, που ναι μεν δε λύνει το πρόβλημα, είναι όμως μια πράξη που βοηθάει με τον τρόπο της. Αυτή εδώ η ομάδα στο facebook (και πολλές ακόμα σε όλο το διαδίκτυο) μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μια αρχή. 

Μην ξοδεύεις νερό και ρεύμα αν πραγματικά δεν τα χρειάζεσαι

Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου από εδώ και πέρα. Οι άνθρωποι ξοδεύουμε περισσότερο ρεύμα και νερό από όσο χρειαζόμαστε και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Αν κάτσεις και σκεφτείς λίγο θα το καταλάβεις αμέσως. Θα εντοπίσεις πολύ γρήγορα τις δικές σου σπατάλες και ξεκίνα να τις περιορίζεις. Επίσης, οι επόμενες συσκευές που θα αγοράσεις φρόντισε να είναι ενεργειακής κλάσης Α. Σχετικά με το νερό ξεκίνα με το να κλείνεις τη βρύση όσο πλένεις τα πιάτα και σιγά σιγά θα ακολουθήσουν και άλλα. 

Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Οχι, κανείς δε θα σε πιέσει να γίνεις χορτοφάγος, όμως η διατροφή σου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Όσο θα επιλέγεις εσύ (και εμείς) να τρως καθημερινά κρέας ή επεξεργασμένες τροφές, τόσο για την παραγωγή τους θα σπαταλιούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας και όχι μόνο! Επίσης, εδώ καλό είναι να αναφέρουμε ότι η κτηνοτροφία αναγνωρίζεται πλέον ως η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ζήτηση είναι τεράστια και αυτό έχει οδηγήσει σε μερικές πολύ σκληρές αλήθειες που έχουμε καταγράψει εδώ. Άρα, καλό είναι να επιλέγουμε τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα. Τρώμε καθημερινά εποχιακά φρούτα και λαχανικά και αποφεύγουμε όσο μπορούμε το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέλος, όπου μπορούμε επιλέγουμε φυτικά προϊόντα και όχι ζωικά. 

Μαγείρεψε αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι και μείωσε τα απορρίμματα της κουζίνας

Ως Έλληνες και ως λαός της μεσογείου έχουμε μάθει το τραπέζι μας να έχει από όλα τα καλά. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια. Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά τροφίμων κατά μέσο όρο. Εκτός από το κακό στο περιβάλλον, το οποίο φορτώνουμε με απορρίμματα, αυτά τα 120 κιλά μέσο όρο θα μπορούσαν να είναι τροφή για συνανθρώπους μας, στην Ελλάδα, που υποσιτίζονται. Μαγείρεψε σωστές ποσότητες που μπορείς να καταναλώσεις χωρίς περιττές υπερβολές και ότι δεν έφαγες εσύ σίγουρα μπορεί να δοθεί σε κάποιον άλλον. 

Ψηφιοποίησε ότι μπορείς

Από το αεροπορικό σου εισιτήριο και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέχρι τη λίστα με τα ψώνια. Το 2021 δε χρειάζεται να ξοδεύεις χαρτί γιατί απλά μπορείς να τα σημειώσεις όλα ηλεκτρονικά. Εννοείται ότι αν σου αρέσει να ζωγραφίζεις ή να διαβάζεις βιβλία δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ θέμα. Μιλάμε για το "χαρτί μιας χρήσης" που είναι και αυτό αρκετό στη ζωή μας! 

Σταμάτα να αγοράζεις πολλά πράγματα και αγόρασε εμπειρίες

Θα αρχίσεις να το ακούς όλο και πιο συχνά από εδώ και πέρα. Από τα brands που κάνουν ηθική μόδα και μας εκπαιδεύουν να μην αγοράζουμε fast fashion μέχρι αυτούς που λένε να περιορίσουμε τα "πλαστικά" παιχνίδια και να τα κάνουμε δραστηριότητες για παιδιά. Η υπερκατανάλωση αγαθών παίζει και αυτή το ρόλο της στην κλιματική αλλαγή, γιαυτό πριν αγοράσεις κάτι, σκέψου αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτό που αγοράζεις (και σταμάτα να αγοράζεις σε πλαστικές σακούλες, υπάρχουν πια παντού tote bags και ένα σωρό άλλα βολικά πράγματα να βάζεις μέσα ψώνια). Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ξεκίνα να αγοράζεις εμπειρίες. Ταξίδια, δραστηριότητες στη φύση, γεύματα σε νέα εστιατόρια και ότι άλλο σε ευχαριστεί! Σου αξίζει! 

Για κάθε πτήση που κάνεις (ή και χωρίς να την κάνεις) βάζε ένα φυτό στο σπίτι ή στο μπαλκόνι σου

Στη Βασιλεία της Ελβετίας, οι ταράτσες στα νέα κτίρια είναι υποχρεωτικό να έχουν πράσινο! Ξεκίνα εσύ με το δικό σου μπαλκόνι και που ξέρεις μπορεί σε μερικά χρόνια αυτό να ισχύει και για την Ελλάδα! Αλήθεια, έχεις φυτέψει ποτέ ντοματιά στο μπαλκόνι και να φας από εκεί ντομάτα; Η εμπειρία είναι απλά καταπληκτική! 

Μίλα σε όλους για αυτές τις συνήθειες μέσα από τα social media σου

Δεν έχει σημασία πόσους followers έχεις και αν είσαι κάποια περσόνα του instagram. Αν διαλέξεις να κάνεις μια ζωή όπως η παραπάνω βγες και φώναξε το στα social media. Γίνε παράδειγμα για όλους όσους σε ακολουθούν ας είναι και δέκα άτομα. Δείξε ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να μην τρως κάθε μέρα κρέας ή να κάνεις ανακύκλωση μια φορά τη βδομάδα; Δείξε ότι είναι πια παλιομοδίτικο και κακό παράδειγμα να φωτογραφιζόμαστε με πλαστικά μιας χρήσης. Δείξε ότι ο κόσμος αλλάζει και εσύ είσαι ένα άτομο που συμβάλει σε αυτή την αλλαγή! Κάντο για σένα, για μένα και για όλους μας! 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες