LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ – Χρήσιμος Οδηγός

Δημοσίευση 16/6/2021 | 15:41

Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ – Χρήσιμος Οδηγός

Η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ είναι μια διαδικασία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε, με το χρόνο πολλές φορές να μας πιέζει. Ο λογαριασμός της ΔΕΗ, σύμφωνα και με τις διατάξεις της εταιρείας, πρέπει να αντιστοιχεί με το όνομα του ατόμου που κατοικεί στο εν λόγω σπίτι.

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις στις οποίες είναι αναγκαία η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ. Μπορεί να μετακομίζεις σε καινούριο σπίτι, να συντρέχουν λόγοι σχετικοί με τα λογιστικά ή ακόμη και στην περίπτωση που έχει αποβιώσει το πρόσωπο για το οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός. Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ είναι αναγκαία, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομα του παρόντος ενοικιαστή της κατοικίας.

Ελπίζουμε πως στον σύντομο οδηγό που έχουμε επιμεληθεί θα βρείτε απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα σας σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πιστοποιητικό ΔΕΗ

Στην περίπτωση που μετακομίζεις, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής, χρειάζεται ν’ ακολουθήσεις κάποια βήματα. Πρώτα πρώτα, θα ελέγξεις αν υπάρχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου που να είναι ακόμη σε ισχύ. Το εν λόγω πιστοποιητικό (πιστοποιητικό ΔΕΗ) ισχύει για 14 χρόνια για κατοικίες και 7 χρόνια για επαγγελματικούς χώρους. Με αυτό τον τρόπο ελέγχονται οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και η ασφάλειά τους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Καλώντας το 11770 θα μάθεις κατά πόσο το πιστοποιητικό βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Αν λοιπόν ισχύει, μπορείς να προχωρήσεις στην αλλαγή ονόματος ΔΕΗ. Αν όχι, τότε θα χρειαστεί να εκδώσεις νέο πιστοποιητικό, κι εμείς είμαστε σε θέση να σου παρέχουμε άμεση και αποτελεσματική βοήθεια.

Το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου συνοδεύουν τα έντυπα της έκθεσης παράδοσης ηλεκτρικής εγκατάστασης, το πρωτόκολλο ελέγχου ηλεκτρικής εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384 και το πρωτόκολλο ελέγχου ηλεκτρικής εγκατάστασης κατά ΚΕΗΕ. Με τα παραπάνω δικαιολογητικά ο ενοικιαστής μπορεί να συνάψει το νέο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος και ο λογαριασμός θα εκδίδεται πλέον στο όνομα του. Είναι σημαντικό να έχετε ένα αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού της ΔΕΗ εξοφλημένο.

Η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ μπορεί να γίνει με έναν από τους εξής τρόπους: αναλαμβάνετε εξ ολοκλήρου τη διαδικασία και εκδίδετε πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου για το ακίνητο σας και κατόπιν επικοινωνείτε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή σας ή επικοινωνείτε μαζί μας και αναλαμβάνουμε και τις δύο διαδικασίες. Σε περίπτωση που θέλετε να γίνει αυτόματη αλλαγή ονόματος τού λογαριασμού σας μπορείτε να προχωρήσετε σε αλλαγή παρόχου με το myconstructor.gr. Χωρίς την όποια επιβάρυνση, αναλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Προσκομίζω ταυτότητα ή διαβατήριο

Μεταβαίνοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να έχεις μαζί σου την αστυνομική σου ταυτότητα ή το διαβατήριό σου, έτσι ώστε να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία σου.

Γνωρίζω τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης

Ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο για την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ είναι ο αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης του ακινήτου. Μπορείτε να προσκομίσετε ένα σχετικά πρόσφατο λογαριασμό, στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε απλά να κοιτάξετε τον αριθμό που είναι γραμμένος στον μετρητή σας.

Αριθμός Φορολογικού Μητρώου

Ένα ακόμη απαραίτητο στοιχείο είναι το ΑΦΜ σου και χρειάζεται να προσκομίσεις ένα επίσημο αποδεικτικό που να το αναφέρει. Μπορείς να αποκτήσεις το επίσημο έγγραφο απόδοσης του ΑΦΜ από την εφορία στην οποία ανήκεις. Μπορείς επίσης με το έγγραφο του εκκαθαριστικού από την εφορία, να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, όπως και με τη δήλωση ακινήτου που κατατίθεται στο Taxis.

Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου

Αν είσαι ενοικιαστής, θα πρέπει να υποβάλεις ένα αντίγραφο του συμβολαίου που έχεις υπογράψει με τον ιδιοκτήτη. Μέσω του Taxis θα βρεις την σχετική αίτηση για τη δήλωση στοιχείων μίσθωσης της κατοικίας. Αν είσαι όμως ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, αυτό που χρειάζεσαι είναι το συμβόλαιο ιδιοκτησίας.

Επιπλέον δικαιολογητικά

Στην περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η υπογραφή νέας σύμβασης, λόγω θανάτου του κατόχου του λογαριασμού, χρειάζονται κάποια επιπλέον δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε. Το πρώτο είναι η ληξιαρχική πράξη θανάτου του εν λόγω αποδημήσαντα και επιπροσθέτως ένα αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του θανόντος.

Κόστος

Για να πραγματοποιήσεις την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ, χρειάζεται να υπογράψεις μια νέα σύμβαση. Αφού προσκομίσεις τα απαραίτητα έγγραφα στην υπηρεσία, ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης  που συνοδεύεται και από την καταβολή ενός ποσού ως εγγύηση. Το ποσό που καλείσαι να πληρώσεις εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας σου. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το κόστος που θα κληθείς να πληρώσεις, μπορείς να επικοινωνήσεις με το 11770 και το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ.

Ηλεκτρονική αλλαγή ονόματος ΔΕΗ

Μέσω της εφαρμογής e-contract μπορείς πλέον να αιτηθείς και με ηλεκτρονικό τρόπο. Δεν πρόκειται για χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να γνωρίζεις τον αριθμό παροχής σου.

Περαιτέρω πληροφορίες

Η πιο πάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και από άτομο το οποίο έχετε εξουσιοδοτήσει. Μεταβαίνετε στο πλησιέστερο ΚΕΠ και παραλαμβάνεται το γνήσιο της υπογραφής. Αυτό που χρειάζεται να προσκομίσει ο αντιπρόσωπός σας είναι μια πρωτότυπη επικυρωμένη εξουσιοδότηση και την  αστυνομική του ταυτότητα. Στην περίπτωση που για το εκάστοτε ακίνητο έχει ζητηθεί διακοπή ρεύματος από τον προηγούμενο χρήστη, ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία.

Στην περίπτωση που έχει λήξει η ισχύς της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) / πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, θα πρέπει να προσκομιστεί πρόσφατη ΥΔΕ στο αρμόδιο πρακτορείο του Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) σε διάστημα έξι μηνών.

Όταν η κατοικία στην οποία μετακομίζουμε μας έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τρίτους, είναι απαραίτητο το έγγραφο Ε2 από το πρόσωπο που έχει κάνει την παραχώρηση.

Υπάρχουν όμως και πιο ειδικές περιπτώσεις. Αν πρόκειται να ενοικιάσεις μια κατοικία, στην οποία ο προηγούμενος ενοικιαστής έχει αφήσει χρέος, δεν είναι λόγος για να ανησυχείς ή για να σε αποτρέψει από την ενοικίαση. Προσκομίζεις το συμβόλαιο ενοικίασης και μια υπεύθυνη δήλωση στη ΔΕΗ, που δηλώνει ότι το χρέος δεν επιβαρύνει εσένα ή τον ιδιοκτήτη.

Από το myconstructor.gr σας έχουμε καλά νέα! Δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθείτε καθόλου. Οι ειδικοί και έμπειροι ηλεκτρολόγοι μας έρχονται στο χώρο που θέλετε, είτε είναι κατοικία είτε επαγγελματικός χώρος, και αναλαμβάνουν την έκδοση του πιστοποιητικού ΔΕΗ. Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί αυθημερόν, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι έγκρισης πιστοποιητικού. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι όροι, οι ειδικοί θα συντάξουν έκθεση με όλες τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Για άμεση έκδοση του πιστοποιητικού την ίδια κιόλας μέρα, είναι απαραίτητο να έχετε έναν λογαριασμό ΔΕΗ και ο χώρος να διαθέτει πίνακα και ρελέ. Εάν η συμφωνημένη ισχύς είναι >8kwh, τότε το ρεύμα είναι τριφασικό και υπάρχει +15€ επιβάρυνση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για την σύναψη συμβολαίων με τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ χρειάζεται η έκδοση των ίδιων εγγράφων και δικαιολογητικών, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό το συστατικό είναι το μυστικό της αντιγήρανσης: To έχει η κρέμα προσώπου σου;

Σήμερα
Και πώς να το εφαρμόσεις στο πρόσωπο για τέλεια αποτελέσματα!

Ταξίδι στο Μόναχο: 10 Προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις

Σήμερα
Η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας σε καλεί να ζήσεις μερικές υπέροχες ταξιδιωτικές στιγμές!

Τα ζώδια σήμερα: 29 Ιανουαρίου

Σήμερα
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Τα ζώδια σήμερα: 28 Ιανουαρίου

Χτες
Αστρολογικές προβλέψεις κάθε μέρα από το Pink.gr

Η Kim Kardashian τρολάρει με το μακιγιάζ της την Kylie και τα καλλυντικά της

Χτες
Το βίντεο που έκανε τους fans να γελάσουν

5 τρόποι για να ανανεώσεις τον χώρο σου χωρίς νέες αγορές

Χτες
Μια μεγάλη ανανέωση χωρίς κόστος

Ποια φυτά μειώνουν την υγρασία στο χώρο σου;

Χτες
Για μία φυσική λύση στην υγρασία

4 ιδέες για να κάνεις φέτος οικονομικά ένα μακρινό ταξίδι

Χτες
Μοιάζει δύσκολο όμως, υπάρχουν tips και προορισμοί που θα σου χαρίσουν φέτος ένα μακρινό ταξίδι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία αλλά ούτε και να στερηθείς όλη την εμπειρία του ταξιδιού!

6 Μαγαζιά στην Αθήνα για λατινοαμερικάνικη κουζίνα

Χτες
Πικάντικες και ιδιαίτερες επιλογές, νάτσος και τορτίγιες μαζί με παγωμένες λαχταριστές μαργαρίτες ή τεκίλες!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.