E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονες απέδειξαν πως μπορούν να «εισβάλλουν» στα όνειρά μας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2021 | 00:12

Επιστήμονες απέδειξαν πως μπορούν να «εισβάλλουν» στα όνειρά μας
@jordvdz via Twenty20

Μια διεθνής επιστημονική έρευνα έφτασε σε μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς απέδειξε πως είναι δυνατόν να πιάσει κάποιος συζήτηση με κάποιον που ονειρεύεται, να του κάνεις ερωτήσεις και να απαντήσει.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές που προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. Συμπεριελάμβανε 4 ανεξάρτητα πειράματα με 36 ανθρώπους που επιδίωξαν να έχουν διαυγή ή συνειδητά όνειρα, που σημαίνει ότι μέσα στο όνειρό τους γνώριζαν ότι ονειρεύονται.

Ήταν αρκετές οι φορές που οι ερευνητές κατάφεραν να έχουν αμφίδρομη επικοινωνία, επιβεβαιώνοντας πως είναι εφικτό για τους ανθρώπους που ονειρεύονται να απαντούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», να ακολουθούν οδηγίες, να λύνουν μαθηματικά προβλήματα και να διακρίνουν τα εξωτερικά ερεθίσματα. Η ανταπόκριση του γίνεται με κινήσεις των ματιών ή άλλων μυών του προσώπου.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα σε φάση ύπνου REM (με όνειρα) μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να εμπλακούν σε επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, δείξαμε ότι οι άνθρωποι μέσα σε όνειρο είναι ικανοί να κατανοούν ερωτήσεις, να ενεργοποιούν την εργαζόμενη μνήμη τους και να παράγουν απαντήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν κάτι τέτοιο αδύνατο, υποθέτοντας ότι είτε θα ξυπνούσαν, είτε θα αδυνατούσαν να απαντήσουν και ότι σίγουρα δεν θα καταλάβαιναν καλά μια ερώτηση μέσα στον ύπνο τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κεν Πάλερ του Northwestern.

«Ο πειραματικός στόχος μας ήταν παρόμοιος με το να βρει κανείς τρόπο να μιλήσει σε ένα αστροναύτη που βρίσκεται σε άλλο κόσμο, με τη διαφορά πως στην περίπτωση αυτή ο άλλος κόσμος είναι απολύτως κατασκευασμένος με βάση μνήμες αποθηκευμένες στον εγκέφαλο», λένε οι ερευνητές που ελπίζουν να ρίξουν περισσότερο φως στα όνειρα μέσα από τους διαλόγους με όσους ονειρεύονται, ένα πεδίο που η επιστήμη δεν έχει ακόμα πολλές απαντήσεις.

«Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων από τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια που χρησιμοποίησαν διαφορετικές προσεγγίσεις, έδειξε αφενός πολύ πειστικά την πραγματικότητα του φαινομένου της αμφίδρομης επικοινωνίας στη διάρκεια των ονείρων και αφετέρου ότι γι’ αυτή την επικοινωνία μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέσα», ανέφερε η ερευνήτρια Κάρεν Κονκόλι του Northwestern όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης και μια εφαρμογή για smartphone, η οποία βοηθά τους χρήστες να έχουν συνειδητά ή διαυγή όνειρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις