Ξεχάστε τα φάρμακα! Αυτές οι σούπες‑ασπίδα «καίνε» ιώσεις και κρατούν το ανοσοποιητικό άτρωτο!
Από την παραδοσιακή γκούλας μέχρι τη βελούδινη ντοματόσουπα και το αρωματικό κουνουπίδι με μάραθο – τρεις σπιτικές συνταγές που «ξυπνούν» το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά ιούς, κρυολογήματα και λοιμώξεις.
Δημοσίευση 13/11/2025 | 00:09

Μόλις πέσουν οι πρώτες θερμοκρασίες, όλοι ψάχνουμε έναν τρόπο να ζεσταθούμε και να προστατευτούμε από τις ιώσεις που καραδοκούν. Και τι καλύτερο από ένα βαθύ, αχνιστό πιάτο σούπας; Εκτός από την απόλυτη παρηγοριά του χειμώνα, η σούπα αποδεικνύεται –σύμφωνα με τους ειδικούς– ένα φυσικό «όπλο» κατά των μικροβίων.
Σύμφωνα με μελέτη του 2022, όσοι κατανάλωναν σούπα κοτόπουλου κατά την ανάρρωση από COVID-19 ένιωσαν καλύτερα έως και 2,5 ημέρες νωρίτερα, με ηπιότερα συμπτώματα και λιγότερη κόπωση. Το μυστικό; Τα φυσικά συστατικά με αντιοξειδωτική και αντιβακτηριακή δράση όπως σκόρδο, κρεμμύδι και τζίντζερ.
Ο διατροφολόγος Robbie Puddick «ορκίζεται» στη δύναμη της σούπας και προτείνει τρεις συνταγές που ενισχύουν αποτελεσματικά την άμυνα του οργανισμού, προσφέροντας ταυτόχρονα γεύση, θρέψη και απόλυτη χειμωνιάτικη θαλπωρή.
1. Σούπα Γκούλας – Ουγγρική παράδοση, ελληνική θωράκιση
Μια αρωματική σούπα με ιστορία από τον 9ο αιώνα που σήμερα γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος του ανοσοποιητικού. Το σκόρδο, πλούσιο σε αλικίνη, ενεργοποιεί τα ανοσοκύτταρα και συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ο δρ. Puddick προτείνει να προσθέσετε μια κουταλιά ελληνικό γιαούρτι για προβιοτικά που ενισχύουν την υγεία του εντέρου – εκεί όπου κρύβεται το 70% της άμυνας του οργανισμού!
Tip: Συνδυάστε τη με ψωμί ολικής και πιπεριά για έξτρα δόση βιταμίνης C.
2. Ντοματόσουπα – Κλασική, αλλά θαυματουργή
Αν υπάρχει μια σούπα που μοσχοβολάει «ανάρρωση», αυτή είναι η ντοματόσουπα. Οι φρέσκες ντομάτες είναι βόμβα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Ο ειδικός προειδοποιεί να αποφεύγετε τις έτοιμες εκδοχές με προσθήκη σακχάρων. Αντ’ αυτού, φτιάξτε τη σπιτική σας εκδοχή και προσθέστε φασόλια για πρωτεΐνη και έξτρα κορεσμό.
Bonus: Λίγο φρέσκο βασιλικό στο τέλος όχι μόνο απογειώνει τη γεύση, αλλά έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
3. Σούπα με ψητό κουνουπίδι & μάραθο – Η απρόσμενη υπερτροφή
Μην την υποτιμάτε. Το κουνουπίδι και ο μάραθος συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα πιάτο γεμάτο αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Η βελούδινη υφή της σούπας «αγκαλιάζει» το σώμα, ενώ η δράση των φυτοχημικών ενισχύει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τη φλεγμονή. Προσθέστε καρύδια για ωμέγα-3 λιπαρά και έξτρα τραγανή υφή.
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη.






