Γιατί οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να τραγουδάμε περισσότερο, ακόμη κι αν είμαστε φάλτσοι
Τραγούδι σημαίνει καλύτερη διάθεση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025 | 01:25

Το τραγούδι δεν είναι απλώς μια μορφή έκφρασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια δραστηριότητα με ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία, τη γνωστική λειτουργία και τη σωματική ευεξία, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την ικανότητά μας στο... τραγούδι.
Σύμφωνα με τον Independent, το τραγούδι μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό, ενισχυτικό της μνήμης, ακόμη και ως αναπνευστική άσκηση.
Τραγούδι σημαίνει καλύτερη διάθεση, από τα βρέφη μέχρι τους ηλικιωμένους
Έρευνες δείχνουν ότι το τραγούδι μπορεί να «ανεβάσει» τη διάθεση τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ διαπίστωσε πως όταν τραγουδάμε σε βρέφη, αυτά δείχνουν σημαντικά αυξημένη ευχαρίστηση. Άλλη έρευνα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής βρήκε ότι η μουσική επιδρά θετικά ακόμα και σε έμβρυα, μειώνοντας τον καρδιακό τους ρυθμό, στοιχείο που μπορεί να υποδηλώνει καλύτερη ενδομήτρια ανάπτυξη.
Στο άλλο άκρο του φάσματος ηλικίας, μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε πως το τραγούδι ωφελεί ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν νευρογνωστικά προβλήματα, βελτιώνοντας την ψυχική τους κατάσταση.
Φωνή, αναπνοή, εγκέφαλος: Τα πολλαπλά οφέλη του τραγουδιού
Το τραγούδι δεν περιορίζεται στο να μας φτιάχνει το κέφι. Όταν τραγουδάμε, το σώμα μας εκκρίνει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», που ενισχύει τη σύνδεση με τους γύρω μας. Παράλληλα, μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, της βασικής ορμόνης του στρες.
Επιπλέον, σύμφωνα με το London Singing Institute, μια ώρα τραγουδιού σε όρθια στάση μπορεί να κάψει έως και 140 θερμίδες σε άτομα 68 κιλών, με το νούμερο να αυξάνεται αναλογικά με το βάρος. Παράλληλα, η βαθιά και ελεγχόμενη αναπνοή που απαιτεί το τραγούδι ενδυναμώνει τους αναπνευστικούς μύες, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα άτομα με άσθμα ή χρόνια πνευμονοπάθεια.
Για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το τραγούδι φαίνεται πως συμβάλλει στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού λόγου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έδειξε ότι η μουσικοθεραπεία με τραγούδι ενισχύει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, περιοχή κρίσιμη για τη μνήμη και τη συναισθηματική ισορροπία. Εν τω μεταξύ, νευροεπιστήμονες του MIT έχουν εντοπίσει εξειδικευμένους νευρώνες που ενεργοποιούνται αποκλειστικά από το ανθρώπινο τραγούδι.
Η δύναμη της μουσικής ακρόασης
Ενώ το τραγούδι κινητοποιεί κυρίως την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, υπεύθυνη για τη γλώσσα και τη σύνταξη, η ακρόαση μουσικής ενεργοποιεί πολλαπλές εγκεφαλικές περιοχές ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα.
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μετριάσει τον σωματικό πόνο και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Έρευνα του 2020 έδειξε ότι όσοι ακούν συστηματικά μουσική παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ψυχικής ευεξίας και λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
Το συμπέρασμα; Δεν έχει σημασία αν πιάνουμε καλά τη νότα ή όχι. Το τραγούδι, και γενικά η μουσική, είναι τροφή για τον εγκέφαλο, ανάσα για το σώμα και παρηγοριά για την ψυχή.