E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης

Συγγραφέας, σεναριογράφος και στιχουργός, θα μείνει στις καρδιές μας

Δημοσίευση 29/3/2011 | 16:31

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης (video)

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, μετά από δίμηνη νοσηλεία ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης, σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε. Θεμελιωτής του νέου ελληνικού θεάτρου, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γεννήθηκε το 1922 στη Νάξο. Η οικογένεια, γονείς και εννέα παιδιά, μετακομίζει το 1934 στη Νίκαια. Το 1942 ο 20χρονος Ιάκωβος συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, όπου παραμένει κρατούμενος μέχρι και το 1945. Ήταν ένας από τους ελάχιστους που επέζησαν…

Μετά την επιστροφή του από το κολαστήριο του Μαουτχάουζεν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης παρακολούθησε πολλές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και όπως έλεγε ο ίδιος «Εκεί ανακάλυψα τον εαυτό μου και τον προορισμό μου». Κάπως έτσι αποφασίζει να γράψει το πρώτο του θεατρικό έργο «Ο Χορός πάνω στα στάχυα» που παρουσιάζεται από το θίασο Λεμού το 1950 στο θέατρο Διονύσια της Καλλιθέας.

Ακολουθούν δημοφιλή θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων: «Η Αυλή των θαυμάτων», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονία των Αγγέλων», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι» κ.ά. Το αντιδικτατορικό έργο, «Το μεγάλο μας τσίρκο», έγινε μεγάλη επιτυχία το 1973, στη διάρκεια της χούντας, με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.

Πολυγραφότατος, συνέχισε μετά τη μεταπολίτευση με έργα όπως : «Το κουκί και το ρεβίθι», «Ο εχθρός λαός», «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα», «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», «Ο μπαμπάς ο πόλεμος», «Ο επικήδειος, «Ο αόρατος θίασος», «Ο δρόμος περνά από μέσα», «Γράμμα στον Ορέστη», «Ο δείπνος», «Πάροδος Θηβών», «Στη χώρα Ίψεν», «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», «Η τελευταία πράξη», «Μια συνάντηση κάπου αλλού», «Μια κωμωδία» και  «Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, ανάμεσά τους της «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη, του «Δράκου» του Νίκου Κούνδουρου και του «Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Τέλος έγραψε τους στίχους για πολλά του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Σπανού και του Νίκου Μαμαγκάκη. Μεταξύ τους το «Μαουτχάουζεν», μεταφέροντας τα βιώματα και τις αναμνήσεις του από τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, όπου έμεινε δυόμισι χρόνια.

Τον αποχαιρετούμε με μια ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού «Μανούλα Μου» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, από την Δήμητρα Γαλάνη στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική