E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο βουλευτής που ξεκίνησε να μιλάει και σταμάτησε ύστερα από... 15 ώρες!

Από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10.15 το άλλο πρωί!

Δημοσίευση 9/4/2017 | 09:31

Ο βουλευτής που ξεκίνησε να μιλάει και σταμάτησε ύστερα από... 15 ώρες!

Οι πολιτικές ομιλίες δεν έχουν πια την αίγλη του παρελθόντος. Ο κόσμος πλέον δεν κρέμεται από τα χείλη των πολιτικών. Μπορεί οι σημερινοί πολιτικοί να μην έχουν την ευφράδεια και τις ηγετικές ικανότητες τον παλιότερων ή μπορεί να μην ενδιαφερόμαστε και τόσο για τα λόγια των πολιτικών αλλά μόνο για τις πράξεις. Μπορεί να υπάρχει άλλος λόγος ή πολύ μαζί. Όταν ένας πολιτικός ανεβαίνει στο βήμα έστω και και για μισή ώρα, οι περισσότεροι δεν βλέπουν την ώρα να κατέβει.

Ο Jeff Merkley πάντως το τερμάτισε. Είναι και επίσημα πλέον, ο ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος της πολιτικής ομιλίας. Κι αυτό γιατί ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τον επικείμενο διορισμό του συντηρητικού Neil McGill Gorsuch στο Ανώτατο δικαστήριο και... ξέχασε να κατέβει. Μιλούσε για 15 ολόκληρες ώρες. Μάλλον δεν τον θέλει με τίποτα...

Ο γερουσιαστής ξεκίνησε λοιπόν να μιλάει στις 7 το απόγευμα της Τρίτης και συνέχισε μέχρι τις 10.15 το πρωί της Τετάρτης, οπότε (και μάλλον προς ανακούφιση του ακροατηρίου) αποφάσισε να βάλει τελεία και παύλα.

Κατά την διάρκεια της μαραθώνιας ομιλίας του, αναφέρθηκε στις άσχημες επιπτώσεις του διορισμού του Gorsuch. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, κανένας δεν μπορεί να τον διακόψει και εκείνος δεν μπορεί να κατέβει από το βήμα πριν τελειώσει.

Αυτού του είδους οι ομιλίες – παρεμβάσεις ονομάζονται «filibuster». Είναι μια τεχνική κωλυσιεργίας, που επιτρέπει σε έναν μόνο γερουσιαστή να καθυστερήσει μακρηγορώντας τις συνεδριάσεις του σώματος, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις να αναβάλει ή να ματαιώσει τις ψηφοφορίες του.

Ωστόσο, μάλλον τσάμπα μιλούσε ο Μerkley τόσες ώρες. Γιατί η πρώτη ψηφοφορία για τον Gorsuch ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη το πρωί!

Βέβαια, το «filibuster» του Merkley δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο. Το 2015 ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Rudd Paul είχε μιλήσει στην Γερουσία για 10 ώρες και 30 λεπτά, διαμαρτυρόμενος για μια μεταρρύθμιση που αφορούσε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA. Τον Σεπτέμβριο του 2013 πάλι, ο Ted Cruz παρέμεινε στο βήμα για 21 ώρες(!), μιλώντας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Ομπάμα.

Το απόλυτο ρεκόρ πάντως κρατάει από το 1957, με τον γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Strom Thurmond να μιλάει για 24 συνεχόμενες ώρες, με στόχο να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς είναι να δουλεύεις για έναν διάσημο

Celebrity Stories 26.04.2024
Οι αφανείς ήρωες της showbiz, οι βοηθοί των διασημοτήτων

Το πιο «κουλό» ζευγάρι των 00s ήταν σίγουρα αυτό ‑ Αυτός ένιωθε πάθος, αυτή το αρνείται κατηγορηματικά

Celebrity Stories 26.04.2024
Ένα απόσπασμα από τη βιογραφία ενός διάσημου μουσικού που αποκαλύπτει τη σχέση

Ανθή Σαλαγκούδη: «Στην ΕΡΤ βίωσα υποτίμηση, μπούλινγκ κανονικό»

TV Buzz Χτες
«Δεν πέρασα πάρα πολύ καλά σίγουρα, πήρα όμως συμπυκνωμένα μαθήματα και γνώση», τονίζει η Ανθή Σαλαγκούδη

Λάουρα Σέλια Βαλκ: Η Ολλανδέζα καλλονή που ξετρέλανε τον Τζουντ Μπέλιγχαμ της Ρεάλ

Tabloid Χτες
Η Λάουρα Σέλια Βαλκ είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τον Αγγλο διεθνή ποδοσφαιριστή και μένει μαζί του στη Μαδρίτη

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής

Media Χτες
Η τραγουδίστρια ήταν καλεσμένη στο «Στούντιο 4»

Συγκλονίζει η σύζυγος του Γιάννη Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα»

Tabloid Χτες
Ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρης, «έφυγε» σήμερα (25/04) από τη ζωή, μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε