E-Daily

Το βάρβαρο έθιμο της σφαγής των φαλαινών στα Νησιά Φερόε που κρατάει 400 χρόνια

Και φέτος οι ψαράδες έκαναν την θάλασσα «κόκκινη»

22/6/2017 | 00:12

Τα έθιμα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Η παράδοση είναι γενικά όμορφη κα σε κρατάει σε άμεση επαφή με τις ρίζες σου. Όμως πολλά πράγματα που συνήθιζε ο άνθρωπος του παρελθόντος, είναι απαράδεκτα για έναν άνθρωπο του 21ου αιώνα. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια, όχι όλα και όχι για όλους.

Το 2009 ο πλανήτης έβλεπε με απέχθεια το έθιμο της σφαγής των δελφινιών στο Taijii της Ιαπωνίας, μέσω του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «The Cove». Μερικά χρόνια ργότερα, η προσοχή πέφτει στην σφαγή των αθώων φαλαινών στα Νησιά Φερόε, που γίνεται κάθε χρόνο για τα τελευταία 400 χρόνια.

Το βάρβαρο αυτό έθιμο ξεκίνησε το 1584 αιώνα και έχει τις ρίζες του στην παράδοση των κατοίκων που λόγω της απόμακρης γεωγραφικής θέσης των νησιών, βασίζονταν σχεδόν πάντα στο κρέας και το λάδι της φάλαινας για τροφή και διάφορες άλλες χρήσεις. Βέβαια, το απόμακρο παραμένει, αλλά οι αποστάσεις έχουν μειωθεί. Κι όμως το βάρβαρο αυτό έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους κατοίκους στις αρχές του καλοκαιριού κυρίως να παρασύρουν τις φάλαινες – πιλότους εγκλωβίζοντάς τες, και μετά τις σφαγιάζουν , βάφοντας τα νερά κυριολεκτικά σε κόκκινα.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες βρίσκουν τον θάνατο στα νερά της θάλασσας, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σκωτίας, ανάμεσα στην Ισλανδία και την Νορβηγία. Το «Φεστιβάλ» αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν «Grindadrap». Παρόλο που το κρέας της φάλαινας απαγορεύεται να πουλιέται παγκοσμίως, οι κάτοικοι των Νησιών Φερόε, έχουν το δικαίωμα βάσει των τοπικών νόμων, να σκοτώνουν και να μοιράζουν το κρέας της φάλαινας στην τοπική κοινωνία.

Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις αντιδρούν σθεναρά, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους αυτό το βάρβαρο έθιμο, λέγοντας πως οι συγκεκριμένες φάλαινες δεν απειλούνται με αφανισμό και πως ο αριθμός των σφαγιασθέντων φαλαινών – πιλότων , δεν ξεπερνά το 0,1% του συνολικού πληθυσμού.

¨Το κυνήγι της φάλαινας στα Νησιά Φερόε είναι ένα μέρος της ζωής των κατοίκων, ενώ το κρέας και το λάδι των φαλαινών – πιλότων είναι ένα πολύ αγαπητό συμπλήρωμα για τα σπίτια των ντόπιων. Το κυνήγι γίνεται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και σύμφωνα με παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των κατοίκων, υποστηρίζοντας το έθιμο.

Οι περιπολίες της ακτιβιστικής οργάνωσης «Sea Shepherd» έχει πολλές φορές περιορίσει το φαινόμενο, που όμως στοιχίζει την ζωή εκατοντάδων φαλαινών – πιλότων, σχεδόν κάθε χρόνο. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν κανένα υπερήφανο και μας γεμίζουν με λύπη και αγανάκτηση...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα 26.04.2024
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!