E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όχημα χτύπησε Γάλλους στρατιώτες στο Παρίσι ‑ 6 τραυματίες

Ο δράστης αναζητείται ακόμα

Δημοσίευση 9/8/2017 | 10:29

Όχημα χτύπησε Γάλλους στρατιώτες στο Παρίσι ‑ 6 τραυματίες

Τρεις Γάλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι τρεις ελαφρύτερα, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους την ώρα που έβγαιναν από τον στρατώνα στο προάστιο Λεβαλουά - Περέ του Παρισιού, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Κανενός η ζωή δεν απειλείται, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, που αναζητούν τον δράστη, καθώς εκείνος εξαφανίστηκε με το ίδιο αυτοκίνητο αμέσως μετά το συμβάν.

Όλα έγιναν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Εν τούτοις, έγινε γνωστό πως τις έρευνες για τον άντρα που φέρεται να ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο όταν χτύπησε τους στρατιώτες, έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Ο δήμαρχος του Λεβαλουά - Περέ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην επρόκειτο για ηθελημένη πράξη, καθώς όπως είπε, το αυτοκίνητο είχε πάρει θέση απέναντι από τον στρατώνα και περίμενε κάποιος να βγει για να επιτεθεί.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως το αυτοκίνητο ήταν μάρκας BMW και πως μάλιστα κινήθηκε ανάποδα στο μικρό δρομάκι, ώστε να χτυπήσει τους στρατιώτες.

Οι στρατιώτες είχαν μόλις βγει από τον στρατώνα τους ώστε να επιβιβαστούν σε όχημα που θα τους μετέφερε στην περιοχή όπου επρόκειτο να αναλάβουν βάρδια, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που ισχύουν στην γαλλική πρωτεύουσα μετά τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως άκουσε ένα δυνατό «μπαμ» και αμέσως μετά είδε τους στρατιώτες στο έδαφος.

Καταδίκασε την επίθεση η υπουργός Άμυνας

Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί καταδίκασε ως «δειλή ενέργεια» την επίθεση. «Σήμερα το πρωί γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα) ένα όχημα χτύπησε στρατιωτικούς της επιχείρησης Sentinelle σε περιπολία στο Λεβαλουά-Περέ. Έξι στρατιωτικοί του 35ου συντάγματος πεζικού του Μπελφόρ τραυματίστηκαν, από τους οποίους τρεις πιο σοβαρά, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός.

«Ο δράστης, που διαφεύγει, καταζητείται αυτή την ώρα από τις δυνάμεις της τάξης. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προσδιορίσει τα κίνητρά του και τις συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησε», πρόσθεσε.

Η υπουργός, η οποία αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να επισκεφθεί τους τραυματίες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα αυτή τη δειλή ενέργεια που δεν θα διασπάσει καθόλου την αποφασιστικότητα των στρατιωτικών να εργάζονται για την ασφάλεια των Γάλλων».

Η νομαρχία του διαμερίσματος Ο-ντε-Σεν έκανε από την πλευρά της λόγο για «μια a priori σκόπιμη ενέργεια», αναφερόμενη στο περιστατικό αυτό το οποίο σημειώθηκε τέσσερις ημέρες έπειτα από μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών της Sentinelle στο σημείο όπου βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μπροστά από ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο του Λεβαλουά- Περέ, σύμφωνα με τον Πατρίκ Μπαλκανί, δήμαρχο αυτού του «ήσυχου και ασφαλούς» προαστίου, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, «δεν έχουν σημειωθεί ποτέ περιστατικά».

«Σήμερα το πρωί στην έξοδο του στρατώνα τους, οι στρατιωτικοί μας βγήκαν σε ομάδα για να πάνε να κάνουν την περιπολία τους και ένα όχημα BMW που ήταν προηγουμένως σταθμευμένο στη λεωφόρο τους χτύπησε», πρόσθεσε ο Μπαλκανί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην άκρη της πλατείας Βερντέν στο κέντρο του Λεβαλουά.

Η περιοχή, που ήταν πιο ήσυχη απ΄ό,τι συνήθως στην καρδιά της θερινής περιόδου διακοπών αποκλείστηκε μετά το περιστατικό.

Το Λεβαλουά-Περέ απέχει περίπου 5 χλμ. από χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της πόλης όπως ο Πύργος του Άιφελ και το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ.
Στόχος τρομοκρατών η Γαλλία

Από τον Ιανουάριο του 2015, η Γαλλία υπήρξε στόχος σειράς τζιχαντιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των περισσότερων από τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που έχουν προκαλέσει συνολικά 239 θανάτους.

Οι τελευταίες από αυτές έχουν θέσει ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις δυνάμεις της τάξης σε εμβληματικά σημεία.

Στην επιχείρηση Sentinelle συμμετέχουν σε μόνιμη βάση 7.000 στρατιώτες στην εθνική επικράτεια, από τους οποίους οι μισοί στην περιοχή του Παρισιού από τον Ιανουάριο του 2015. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως ο μηχανισμός θα αναθεωρηθεί «εις βάθος προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και να λάβουμε υπόψη την αποδοτικότητα και την εξέλιξη της απειλής».

Η μαζική χρησιμοποίηση στρατιωτών στην εθνική επικράτεια αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με ορισμένους πολιτικούς --που ανήκουν κυρίως στη δεξιά-- και στρατιωτικούς να διερωτώνται για την αποτελεσματικότητά της σε σχέση με την προσπάθεια που απαιτείται από τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη μεγάλη εμπλοκή σε θέατρα επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός σφιχτού προϋπολογισμού.

Πολλές βίαιες ενέργειες, που αποδίδονται σε ισλαμιστές ή ισλαμιστές έχουν αναλάβει την ευθύνη γι' αυτές, έχουν ήδη θέσει στο στόχαστρο γάλλους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle αποτέλεσαν έτσι στόχο επιθέσεων στη Νίκαια τον Φεβρουάριο του 2015, στο αεροδρόμιο Ορλί τον Απρίλιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2017, στην περιοχή του μουσείου του Λούβρου τον Φεβρουάριο του 2017.

Το Σάββατο, στη βάση του Πύργου του Άιφελ, ένας νέος άνδρας που νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο αλλά είχε άδεια εξόδου διέσχισε ένα προπύλαιο, έβγαλε μαχαίρι και έσπρωξε έναν φρουρό ασφαλείας. Κατά την ανάκρισή του δήλωσε πως ήθελε να «διαπράξει επίθεση εναντίον ενός στρατιώτη».

Το συμβούλιο άμυνας συνεδριάζει από τις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα με τη συμμετοχή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και των υπουργών Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ και Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενοχή του οδηγού του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσονα πρότεινε ο εισαγγελέας

Ελλάδα Χτες
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΗΣΑΠ: Ατομα έχουν μπει στις γραμμές ‑ Ακινητοποιήθηκαν οι συρμοί

Ελλάδα Χτες
Πρόβλημα στην κυκλοφορία του ηλεκτρικού

Βασίλης Γραμμένος: «Προσπάθησε να με πνίξει»

Πολιτική Χτες
«Ο θεσμός της οικογένειας και της μητέρας είναι ιερός»

Ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Ελλάδα Χτες
Η τιμή του αρνιού στα σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κόσμος Χτες
Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

FT: Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωζώνη η Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη

Οικονομία Χτες
Μειωμένοι κατά 30% οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μετά την κρίση

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper Χτες
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης