E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo

Δημοσίευση 25/4/2024 | 16:37

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Κατέθεσαν ως μάρτυρες γυναίκες που δήλωσαν πως έχουν κακοποιηθεί από τον Γουάινστιν, αλλά οι κατηγορίες τους δεν αποτελούσαν μέρος της δικογραφίας

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Με μια απόφαση 4-3, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του κ. Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί - αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Η ανατροπή της καταδίκης του Γουάινστιν και η διεξαγωγή νέας δίκης μπορεί να μοιάζει με μια ξαφνική, σοκαριστική στροφή αναφέρουν οι New York Times. Στο δημόσιο λόγο, είναι μια πλήρως ατιμασμένη φιγούρα: καταδικασμένος σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις, που καθορίστηκαν από τις δημόσιες μαρτυρίες σχεδόν 100 φερόμενων θυμάτων, οι ιστορίες των οποίων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του κινήματος #MeToo. Αλλά από νομικής άποψης, η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα αμφιλεγόμενη και οι εφέσεις του είχαν πάντα πιθανότητες.

Όπως αναφέρει ο Guardian η απόφαση του πολιτειακού εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην αναμέτρηση της Αμερικής με τη σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρές προσωπικότητες - μια εποχή που ξεκίνησε το 2017 με μια πλημμυρίδα καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν. Το δικαστήριο διέταξε νέα δίκη. Οι κατήγοροί του θα μπορούσαν να αναγκαστούν και πάλι να ξαναζήσουν τα τραύματά τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Ο Γουάινστιν, 72 ετών, εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του με την κατηγορία της εγκληματικής σεξουαλικής πράξης για την εξαναγκαστική εκτέλεση στοματικού σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006 και του βιασμού τρίτου βαθμού για επίθεση σε επίδοξη ηθοποιό το 2013. Θα παραμείνει στη φυλακή επειδή καταδικάστηκε στο Λος Άντζελες το 2022 για έναν ακόμη βιασμό και σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα 17.04.2026
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα 17.04.2026
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος 17.04.2026
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος 17.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα 17.04.2026
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος 17.04.2026
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της

Ιράν: Ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για όσο διαρκεί η εκεχειρία Ισραήλ ‑ Λιβάνου

Κόσμος 17.04.2026
Κίνηση καλής θέλησης από την Τεχεράνη – Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Τιτανικός: Σωσίβιο επιζώντα βγαίνει σε δημοπρασία ‑ Η αξία του μπορεί να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ

Κόσμος 17.04.2026
Σωσίβιο από τον Τιτανικό, που ανήκε σε επιβάτιδα πρώτης θέσης, βγαίνει σε δημοπρασία με εκτιμώμενη αξία έως και 558.000 ευρώ.