E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε δημοπρασία σάκος του Νιλ Αρμστρονγκ που περιείχε σκόνη από τη σελήνη

Ο σάκος είχε κλαπεί και αργότερα έγινε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2017 | 19:01

Σε δημοπρασία σάκος του Νιλ Αρμστρονγκ που περιείχε σκόνη από τη σελήνη

Ένας σάκος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ για να φέρει μαζί του κατά την επιστροφή του στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από τη Σελήνη αναμένεται να πωληθεί σε δημοπρασία που θα γίνει στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. 

Ο σάκος αυτός παρέμενε χαμένος για πολλά χρόνια και αναμένεται να πιάσει έως και 4 εκατομμύρια δολάρια (3,5 εκατ. ευρώ).

Ο πλειστηριασμός στον οίκο Sotheby's περιλαμβάνει και άλλα αναμνηστικά που σχετίζονται με το διάστημα. Ανάμεσά τους το σχέδιο πτήσης της αποστολής Apollo 13, πάνω στο οποίο είχαν σημειώσει διορθώσεις οι αστροναύτες, μια στολή αστροναύτη που είχε φορέσει ο Γκας Γκρίσομ, καθώς και φωτογραφίες της Σελήνης από τη NASA.

Τα αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση στις 20 Ιουλίου, την 48η επέτειο της πρώτης προσσελήνωσης, και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγάλο ακροατήριο.

Η τύχη του σάκου, ο οποίος έχει διαστάσεις 30 επί 22 εκατοστά περίπου και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος», αγνοείτο επί δεκαετίες μετά την επιστροφή του Άρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11 στον Ιούλιο του 1969.

Για πολλά χρόνια είχε ξεμείνει σε ένα κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, είπε η Κασάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ειδικός σύμβουλος στον οίκο Sotheby's.

Επανεμφανίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή ενός μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Άρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο σάκος έχει κατασχεθεί από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από δικηγόρο στο Σικάγο, την Νάνσι Λι Κάρλσον.

Αυτή έστειλε το σάκο στη NASA για να διαπιστώσει την αυθεντικότητά του, και όταν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Άρμστρονγκ και είχε ακόμα ίχνη σεληνόσκονης στο εσωτερικό του, η NASA αποφάσισε να τον κρατήσει.

Η Κάρλσον κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, και ο σάκος της επιστράφηκε. Η δημοσιότητα που έλαβε η δικαστική της προσπάθεια δημιούργησε ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς πιθανών αγοραστών, και η Κάρλσον αποφάσισε να τον υποβάλλει ξανά σε πλειστηριασμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς είναι να δουλεύεις για έναν διάσημο

Celebrity Stories 26.04.2024
Οι αφανείς ήρωες της showbiz, οι βοηθοί των διασημοτήτων

Το πιο «κουλό» ζευγάρι των 00s ήταν σίγουρα αυτό ‑ Αυτός ένιωθε πάθος, αυτή το αρνείται κατηγορηματικά

Celebrity Stories 26.04.2024
Ένα απόσπασμα από τη βιογραφία ενός διάσημου μουσικού που αποκαλύπτει τη σχέση

Ανθή Σαλαγκούδη: «Στην ΕΡΤ βίωσα υποτίμηση, μπούλινγκ κανονικό»

TV Buzz Χτες
«Δεν πέρασα πάρα πολύ καλά σίγουρα, πήρα όμως συμπυκνωμένα μαθήματα και γνώση», τονίζει η Ανθή Σαλαγκούδη

Λάουρα Σέλια Βαλκ: Η Ολλανδέζα καλλονή που ξετρέλανε τον Τζουντ Μπέλιγχαμ της Ρεάλ

Tabloid Χτες
Η Λάουρα Σέλια Βαλκ είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τον Αγγλο διεθνή ποδοσφαιριστή και μένει μαζί του στη Μαδρίτη

Μαρίνα Σάττι: Ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής

Media Χτες
Η τραγουδίστρια ήταν καλεσμένη στο «Στούντιο 4»

Συγκλονίζει η σύζυγος του Γιάννη Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα»

Tabloid Χτες
Ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρης, «έφυγε» σήμερα (25/04) από τη ζωή, μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε