E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο John Hurt από το «Εξπρές του Μεσονυχτίου»

Σε ηλικία 77 ετών

Δημοσίευση 28/1/2017 | 11:25

Πέθανε ο John Hurt από το «Εξπρές του Μεσονυχτίου»

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας, Χάρι Πότερ και Ιντιάνα Τζόουνς, μερικές ακόμα από τις ταινίες που συμμετείχε

Πρώτο θύμα του "Alien", ευαίσθητο τέρας στο "Elephan Man", ο βρετανός ηθοποιός Τζον Χερτ διακρίθηκε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας που όμως σημάδεψαν την ιστορία της Έβδομης τέχνης, συχνά σε δεύτερους ρόλους. Τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2014.

Ο σερ Τζον Χαρτ πέθανε από επιπλοκές του καρκίνου στο πάγκρεας σε ηλικία 77 ετών, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο ατζέντης του.

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ, στην καρδιά της Αγγλίας. Η μητέρα του, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευσε να πάει στον κινηματογράφο, κρίνοντας ότι είναι "πολύ αναξιοπρεπές" για έναν γιο πάστορα.

Στο σχολείο, ο Χερτ ανακαλύπτει το θέατρο αλλά στρέφεται αρχικά στη ζωγραφική καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του 'Εντβαρντ Μουνκ. 'Ελαβε υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin's School of Arts του Λονδίνου.

Αλλά το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον κάνει να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα.

Παράλληλα με το θέατρο, αρχίζει να παίζει στην τηλεόραση και εντυπωσιάζει τους Βρετανούς ερμηνεύοντας τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Το πρότυπο του είναι ο 'Αλεκ Γκίνες στο "Oliver Twist" του Ντέιβιντ Λιν. "Είναι η πρώτη φορά που είδα στην οθόνη έναν ηθοποιό να χρησιμοποιεί τη θεατρική παράδοση που συνίσταται στο να τεθεί στην υπηρεσία του ρόλου και όχι το αντίθετο και αυτό επηρέασε τη δουλειά μου μέχρι τώρα", θα εξηγήσει.

Το 1978, υποδύεται τον Μαξ, έναν βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο "Εξπρές του Μεσονυκτίου" του Άλαν Πάρκερ. Τιμάται με το βραβείο Bafta, το ετήσιο βρετανικό βραβείο κινηματογράφου και τηλεόρασης, και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δεύτερου ρόλου, ενώ είναι υποψήφιος στα 'Οσκαρ.
Την επόμενη χρονιά, ο ηθοποιός υποδύεται τον δεύτερο αξιωματικό Κέιν στο "Alien" του Ρίντλεϊ Σκοτ. Η σκηνή όπου ο εξωγήινος τον σκοτώνει έμεινε στα χρονικά του κινηματογράφου.

Ο Τζον Χαρτ διακρίνεται στον κινηματογράφο κυρίως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το "1984" του Μάικλ Ράντφορντ, το "V for Vendetta" του Τζέιμς ΜακΤιγκ ή το "Snowpiercer" του Μπονγκ Τζουν-χο.

Ωστόσο στην πλούσια καριέρα του με 140 ταινίες --σε ορισμένες δέχτηκε τους ρόλους εντελώς για βιοποριστικούς λόγους, όπως παραδέχτηκε-- ερμήνευσε τον ρόλο του κυρίου Oλιβάντερ στην κινηματογραφική σειρά "Harry Potter" ή τον ημίτρελο δρα Χάρολντ 'Οξλεϊ στο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου.

Το 1980, έπειτα από μακιγιάζ 12 ωρών, μπαίνει στο ρόλο του "'Ανθρωπου Ελέφαντα" "Elephant Man", στο ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς. Η ερμηνεία του αυτή του χαρίζει μια δεύτερη υποψηφιότητα στα Οσκαρ και το βραβείο Bafta καλύτερου ηθοποιού. Θα λάβει ένα ακόμη βραβείο για το σύνολο της καριέρας του το 2012.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα για άνδρα που έκλεβε χαλκό

Ελλάδα 25.04.2024
Ο άνδρας συνελήφθη μετά από μισή ώρα επικίνδυνων κινήσεων

Βουλή: Με ποινή έως και 10 χρόνια αντιμέτωπος ο Φλώρος ‑ Καρέ καρέ το κεφαλοκλείδωμα στον Γραμμένο

Ελλάδα 25.04.2024
Η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του

Βενεζουέλα: H πιο αποτυχημένη απόδραση ‑ Έσκαψαν τούνελ και έπεσαν σε αστυνομικούς

Κόσμος 25.04.2024
Συνολικά 20 οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να αποδράσουν - 30 οι αστυνομικοί που τους συνέλαβαν

Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Κόσμος 25.04.2024
Η χορήγηση της έκδοσης μεγάλου βεληνεκούς του οπλικού συστήματος βάζει τέλος σε μια μακρά διαφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για την επίθεση στον Γραμμένο

Ελλάδα Χτες
Βρίσκεται στον ανακριτή και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για παροχή βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ καθώς και την απαγόρευση του TikTok

Κόσμος Χτες
To TikTok απαντά «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια και θα μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά αυτά τα σκοτώσαμε όλες και όλοι μαζί»

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις για τη κυνική δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ

Αφρικανική σκόνη: Ποιες χημικές ουσίες εντοπίστηκαν στην Αττική

Καιρός Χτες
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia μετά τις συλλήψεις φοιτητών

Πολιτισμός Χτες
Η ανάρτηση του τραγουδοποιού για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο Columbia μετά τις κινητοποιήσεις φοιτητών που αντιδρούν με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα