E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσιτσιπάς: «Ήταν το μεγαλύτερο comeback που έκανα ποτέ»

Ο ίδιος κατάφερε να νικήσει τον κορυφαίο τενίστα, Νόβακ Τζόκοβιτς και να προκριθεί στα ημιτελικά

Δημοσίευση 11/10/2019 | 16:59

Τσιτσιπάς: «Ήταν το μεγαλύτερο comeback που έκανα ποτέ»

Στον προημιτελικό του Shanghai Masters, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να νικήσει τον κορυφαίο τενίστα στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς, με ανατροπή και να προκριθεί στα ημιτελικά. Δικαιολογημένα, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έκανε λόγο για το καλύτερο comeback που έκανε ποτέ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στέφανος Τσιτσιπάς:

-Πώς κατάφερες να επιστρέψεις μετά από το πρώτο σετ;

-Σέρβιρα καλά. Ήταν ένα χαζό μπρέικ στο δεύτερο γκέιμ. Έχασα ένα βόλεϊ που δεν έπρεπε να χάσω. Δεν ξέρω γιατί μπήκε τόσο πολύ στο κεφάλι μου.

Ναι, απλά ένα χαζό μπρέικ στο πρώτο σετ και δεν μπόρεσα να βρω το μομέντουμ για να το πάρω πίσω. Αυτό συνέβη τελικά στο δεύτερο σετ. Το ίδιο και στο τρίτο.

Ένιωσα σαν να σέρβιρα καλύτερα και νομίζω ότι αυτό επηρέασε τον τρόπο που σκεφτόμουν στο γήπεδο, ότι θα ήμουν χαρούμενος να κάνω ένα μπρέικ σε κάποιο σημείο του αγώνα και να διατηρήσω αυτή τη συνέπεια στο σερβίς μου και να τον κάνω να μαντεύει, μη δίνοντάς μια ίδια γωνία για να παίξει. Γιατί προφανώς επιστρέφει πολύ καλά και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του.

Ναι, αυτό είναι.

-Πού τοποθετείς αυτή τη νίκη; Είναι η μεγαλύτερη της καριέρας σου;

-Είναι το καλύτερο comeback που έκανα ποτέ. Θα έλεγα επίσης ότι το comeback με τον Φέντερερ στο Australian Open δεν ήταν εύκολο. Να χάνω το πρώτο σετ εναντίον ενός από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και να καταφέρνω να κερδίσω τρία διαδοχικά σετ μετά από αυτό.

Το ίδιο έγινε σήμερα αλλά με λιγότερα σετ, δύο σετ, τα οποία ήταν αρκετά δύσκολο για μένα να κατακτήσω. Ήταν μια πολύ δύσκολη νίκη πνευματικά - δεν σκέφτηκα πραγματικά ότι θα έπρεπε στο τέλος να κερδίσω δύο σετ. Απλά βγήκε βήμα προς βήμα. Συνέβη.

Τον έσπασα, κέρδισα το σετ, έμεινα εκεί, τον έσπασα ξανά, τελικά πήρα τη νίκη στο τέλος. Ναι, δεν σκέφτηκα πολύ το μέλλον και νομίζω ότι βοήθησε πολύ.

-Φαινόταν να συζητάς με τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του αγώνα, να μιλάς στον εαυτό σου. Τι συμβαίνει στο κεφάλι σου όταν είσαι πίσω στο σκορ;

-Μιλούσα στον εαυτό μου; (γέλια)

Μιλούσα στον μπαμπά μου, όχι; Αυτή τη στιγμή λέτε; Αλήθεια;

Υποθέτω ότι το μόνο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ τώρα είναι ότι έκανα μερικά τρελά χτυπήματα, απίστευτα, που δεν είχα καμία πιθανότητα να επιστρέψω.

Χτύπησε μερικές γραμμές, έβγαλε μερικές καλές άμυνες, και έλεγα απλώς στον εαυτό μου: πώς γίνεται αυτό; Είναι απίστευτο να είναι τόσο κοντά στις γραμμές. Αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα που έλεγα στον εαυτό μου. Νομίζω ότι το γέλιο μερικές φορές με χαλαρώνει.

-Πολλοί νεότεροι παίκτες φοβούνται πάντα τα μεγάλα ονόματα. Ωστόσο, εσύ έχεις επιτυχίες εναντίον και των τριών μεγαλύτερων ονομάτων του παιχνιδιού. Τι είναι αυτό στην προσωπικότητά σου που σου επιτρέπει να μην αισθάνεσαι φόβο;

-Ναι, πάντα ονειρευόμουν να νικάω αυτούς τους παίκτες και βλέπω κάθε αγώνα ως ευκαιρία να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου. Είναι μια πολύ μεγάλη ώθηση.

Πιστεύω ειλικρινά ότι απειλούνται περισσότερο από ό,τι εγώ και νομίζω ότι και αυτό με χαλαρώνει στο γήπεδο.

Γνωρίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να παίξω σε υψηλό επίπεδο και ότι η διαφορά στο επίπεδο των υπόλοιπων αντιπάλων είναι πολύ μεγάλη. Ξέρω ότι πρέπει να είμαι εκεί και να είμαι πιο επιθετικός. Επειδή μόλις καταφέρεις να είσαι επιθετικός και βλέπουν ότι το κυνηγάς πραγματικά, ίσως και να φοβούνται. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να πάρεις τη νίκη.

Το γεγονός ότι επίσης είχα κάνει αρκετές προπονήσεις με τον Νόβακ στο παρελθόν στο Μόντε Κάρλο όπου μένουμε είναι σημαντικό Έχουμε παίξει πολλές φορές μεταξύ μας και ξέρω πώς χτίζει τους πόντους του, τα μοτίβα που χρησιμοποιεί. Το ίδιο με τον Ρότζερ, το ίδιο με τον Ράφα. Με τον Ράφα δεν είχα την ευκαιρία να το προπονηθώ τόσο πολύ. Νομίζω λοιπόν ότι βοηθά πολύ να βγαίνω στο γήπεδο, γνωρίζοντας ότι έχω παίξει, χτυπήσει μαζί του μερικές φορές.

-Επίσης, είτε κέρδιζες, είτε έχανες, θα περνούσες στο ATP Finals. Πόσο ξεχωριστό είναι αυτό;

-Λοιπόν, είναι υπέροχο. Ήμουν λίγο έκπληκτος όταν ο δημοσιογράφος μου είπε ότι έχω περάσει. Δεν το σκέφτηκα όταν βγήκα από το γήπεδο και ήταν μια καλή μικρή έκπληξη. Με έκανε να αισθάνομαι ακόμα καλύτερα (χαμόγελα).

Είναι υπέροχο. Είναι γλυκό. Είναι κάτι που προσπαθούσα να πετύχω και ήταν στο bucket list μου από την αρχή του έτους, οπότε χαίρομαι που εξασφάλισα το εισιτήριο και νιώθω ότι θα είναι λενα μεγάλο σόου και μια εξαιρετική ατμόσφαιρα για όλους μας, για όλους τους παίκτες που θα αγωνιστούν σε αυτή τη γιορτή.

-Ο επόμενος αντίπαλος είναι ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Πώς μια μεγάλη νίκη σήμερα βοηθά την αυτοπεποίθησή σου όταν μπαίνεις να παίξεις ενάντια σε κάποιον που δεν έχεις νικήσει;

-Λοιπόν, θα έλεγα ότι είμαι πιο χαλαρός από ποτέ αυτόν τον καιρό. Σίγουρα θα πρέπει να παίξω καλά.

Παίζει διαφορετικό τένις από τους περισσότερους παίκτες που έχω αντιμετωπίσει φέτος. Είναι παίκτης ψυχολογίας, θα έλεγα. Έτσι, αυτή η νίκη επί του Νόβακ είναι μια ώθηση. Βοηθάει. Με κάνει να αισθάνομαι καλά για το τένις μου, για το παιχνίδι μου.

Θα είναι μια νέα πρόκληση για μένα. Ελπίζω να νιώθω καλά. Ελπίζω ότι θα εμφανιστεί ένας φρέσκος Στέφανος στο γήπεδο που θα δείξει το καλύτερο του τένις και θα παίξει έξυπνα, θα τον κάνει να νιώσει άβολα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε πλοίο του επιχειρηματικού ιδρύματος Ωνάση η επίθεση στον κόλπο του Ομάν

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Το περιστατικό αυτό έρχεται να αυξήσει περαιτέρω τη γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά, είναι το χειρότερο απόβλητο μετά τα χημικά

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Το υλικό που δεν ανακυκλώνεται και καταλήγει στην ταφή

«Πήγα να την ξυπνήσω και ήταν νεκρή, μου είχε παραπονεθεί πως έχει πονοκέφαλο» λέει η μητέρα της 24χρονης Κυριακής που πέθανε στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό θανάτου ο θάνατος της 24χρονης Κυριακής Κασιώτη αποδίδεται σε αιμορραγικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σορός άνδρα εντοπίστηκε στο Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Εντοπίστηκε από πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή και αμέσως ειδοποίησαν τις Αρχές

Σέρρες: Βρέθηκε νεκρό 10χρονο αγοράκι μέσα σε κανάλι

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες περίοικοι το είχαν δει να παίζει κοντά στο κανάλι

Τεμπονέρας για ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Το όνομα συμβολίζει το πάντρεμα του εθνικού με το κοινωνικό

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Yπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στις «ταμπέλες», αλλά στο πολιτικό περιεχόμενο

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Φαντάζομαι άφησε το ΕΑΜ για τον Πολάκη ‑ Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ;

Πολιτική 27.05.2026
«Η χώρα έχει πειραματιστεί με αυτόκλητους σωτήρες», είπε ο πρωθυπουργός για τη Μαρία Καρυστιανού

Ράγισε καρδιές η κόρη της Γωγώς Μαστροκώστα στον επικήδειο: «Δεν σου λέω αντίο, γιατί θα είσαι για πάντα μέσα μου»

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
«Αν υπάρχουν άγγελοι, ο δικός μου είσαι εσύ και αν υπάρχει αγάπη, είσαι η μοναδική», είπε συγκινημένη η Βικτώρια Δέλλα

Ο σπαρακτικός επικήδειος του Τραϊανού Δέλλα: «Είσαι το μωρό μου, ξεκουράσου και πέτα ψηλά»

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
άγισε καρδιές ο επικήδειος λόγος του Τραϊανού Δέλλα για τη Γωγώ Μαστροκώστα,

Στα Ιωάννινα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026, σε απομόνωση 45χρονος ασθενής

E-Daily 2.TopNews 27.05.2026
Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

E-Daily 3.Left 27.05.2026
«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος