E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιώργος Νταλάρας: Συγκινεί η εξομολόγησή του

Όλα όσα είπε ο γνωστός τραγουδιστής

Δημοσίευση 19/8/2019 | 10:12

Γιώργος Νταλάρας: Συγκινεί η εξομολόγησή του

Ακόμα συγκλονισμένος είναι ο Γιώργος Νταλάρας από την απώλεια του Μάνου Ελευθερίου. Ο γνωστός τραγουδιστής έδωσε συνέντευξη στο ένθετο “ΒΗΜΑ πολιτισμός” και τον Γιώργο Νάστο, όπου μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον Μάνο Ελευθερίου.

Κύριε Νταλάρα, ήταν δική σας ιδέα αυτό το αφιέρωμα;

Ξέρετε, όταν έχεις έναν άνθρωπο στη στενή παρέα σου δύσκολα αντιλαμβάνεσαι ποιος ακριβώς είναι και τι έχει κάνει. Μόλις νιώσεις το κρύο ξόρκι του θανάτου, τότε καταλαβαίνεις τι έχασες. Πριν πεθάνει τόσο ξαφνικά ο Μάνος, σχεδιάζαμε να ανεβάσουμε σε μορφή παράστασης τον “Νοητό Λύκο”, ένα ποίημα-ποταμό, ένα από τα σημαντικότερα έργα του. Καταλαβαίνει πολλά κανείς για εκείνον διαβάζοντάς το. Ο Μάνος σε εκείνη την παράσταση ήθελε να είναι παρών. Όχι ως θεατής, παρών επάνω στη σκηνή.

Σκεφτήκαμε πάρα πολύ οι συντελεστές αν θα έπρεπε να προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο εγχείρημα, ήταν μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση, όμως τελικά το κάναμε. Το νιώθαμε λίγο σαν χρέος. Πέρασε λίγος καιρός ακόμη, είδα τη θλίψη που προκάλεσε στον καλλιτεχνικό χώρο ο θάνατός του και συνεχώς με βασάνιζε η σκέψη του τι θα κάναμε στη συνέχεια, διότι πιστεύω πως οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά όταν δεν τους θυμάσαι και δεν τιμάς τη μνήμη τους.

Τώρα σε ποιο στάδιο του πένθους βρίσκεστε;

Βρίσκομαι ακόμη νομίζω σε κατάσταση σοκ. Ο θάνατος ενός αγαπημένου σου ανθρώπου σε αρρωσταίνει. Στη δική του περίπτωση, το εισπράττω κι από πολλούς που δεν τον είχαν γνωρίσει ποτέ προσωπικά. Του έλεγα πάντα ότι έχει το χάρισμα με τις ευαίσθητες κεραίες του και τα έξυπνα μάτια του να αφουγκράζεται κάθε γενιά και κάθε εποχή και να συνομιλεί μαζί τους. Είναι δύσκολο να μετρήσεις το ανάστημά του, δεν είχε μία ιδιότητα: πέραν της στιχουργικής και της ποίησης ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, με τη λαογραφία μέσα από τα μυθιστορήματά του, ήταν δεινός σχολιαστής με παρεμβατικό λόγο, υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός. Ήταν πάντα ενεργός και δημιουργικός, ποτέ αμέτοχος στα τεκταινόμενα. Μεγάλη πλήγμα η απώλειά του.

Τι σας λείπει πιο πολύ;

Πρώτα πρώτα μου λείπει η παρέα του. Το να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μου πει: «Έλα από εδώ, έφτιαξα γλυκό κυδώνι». Τα μικρά καθημερινά πράγματα που όταν τα χάνεις φτωχαίνει η ζωή σου. Για μένα αποτελούσε και μια πατρική φιγούρα. Ήταν πάντοτε προστατευτικός απέναντί μου, μου έδινε συμβουλές. Μου έλεγε: «Μη μιλάς πολύ σε ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν τι τους λες». Ήταν τόσο ξαφνικός ο θάνατός του που δεν πρόλαβα να τον αποχαιρετήσω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα, αλλά όσοι το έχουν νιώσει καταλαβαίνουν τι εννοώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζόζεφιν για Νίνο: Έκανα το πρώτο βήμα μετά τον χωρισμό μας, του είπα ότι είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον

Tabloid 30.03.2026
Μην με βλέπεις έτσι ήρεμη, έχω και εγώ τα δικά μου, εκείνος είναι νορμάλ, δήλωσε η τραγουδίστρια

Τάκης Ζαχαράτος για Μαρινέλλα: Ξέρω πως δεν θα `ρθεις ξανά, άλλη φορά δεν θα σε δω

Social 30.03.2026
Ο καλλιτέχνης αποχαιρέτισε τη σπουδαία ερμηνεύτρια με τους στίχους ενός κομματιού της

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός για πιθανή κουμπαριά με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Ακούω κάποια fake news»

Tabloid 30.03.2026
«Κάτσε να γεννηθεί πρώτα», πρόσθεσε για το μωράκι που περιμένει με την Αλεξάνδρα Νίκα

Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Είχα προτείνει τον Ορφέα Αυγουστίδη στον `Σασμό` και τελικά έμεινα εγώ εκτός»

Tabloid 30.03.2026
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Ψυχαγωγία… Κυριακάτικα», ο Γιάννης Τσιμιτσέλης άνοιξε τα χαρτιά του για την πορεία του

Ζόζεφιν: Κατάθεση ψυχής για τον Νίνο – Αποκάλυψε πρώτη φορά γιατί χώρισαν και ποιος έφταιγε

Tabloid 30.03.2026
H Ζόζεφιν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1 και παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη

Έξαλλη η Έφη Θώδη με την Αντζελα: «Moυ την είπε! Με ενόχλησε»

TV Buzz 30.03.2026
Πώς απαντά η Έφη Θώδη στην κόντρα της με την Αντζελα Δημητρίου

Μαρινέλλα: Τα 3 μοναδικά άτομα που την έβλεπαν

Tabloid 30.03.2026
Ο λόγος που δεν επέτρεπαν σε κανέναν άλλον

«Λύγισε» ο Γιώργος Θεοφάνους για την Μαρινέλλα

Tabloid 30.03.2026
Αν ήταν εδώ θα μου έλεγε σήκωσε το κεφάλι και πάμε

Θυμάσαι την πιο απρόσμενη ανακάλυψη στο αρχείο του Μπιν Λάντεν; Μια ποπ εικόνα που κανείς δεν περίμενε

Tabloid 30.03.2026
Ανάμεσα σε ταινίες, videogames και δυτική ποπ κουλτούρα, ένα αρχείο με εικόνες προκαλεί ακόμη ερωτήματα

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid Χτες
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Μαρινέλλα: Η απόφαση για την κηδεία της σπουδαίας ερμηνεύτριας

Tabloid Χτες
Η απόφαση της οικογένειας της Μαρινέλλας