LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

1919: Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο δημιουργός του ομώνυμου όπλου

Δημοσίευση 10/11/2016 | 00:30

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

1919 - Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο δημιουργός του ομώνυμου όπλου

Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1919 στο Άλταϊ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όταν έγινε έντεκα ετών ο πατέρας του και τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του, στερήθηκαν το δικαίωμα της ιδιοκτησία και απελάθηκαν στην περιφέρεια του Τομσκ. Ο Καλάσνικοφ έπασχε από πολλές ασθένειες τα παιδικά του χρόνια και στα έξι του παραλίγο να πεθάνει.

Από μικρός έδειχνε έναν ενθουσιασμό για τα μηχανήματα αλλά και για την ποίηση. Οι γονείς του έγιναν αγρότες μετά την απέλασή τους και ο Καλάσνικοφ περνούσε πολλές ώρες στην ύπαιθρο, βοηθώντας τον πατέρα του στις αγροτικές εργασίες και στο κυνήγι, μια ασχολία που του άρεσε πολύ περισσότερο.

Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Μιχαήλ άφησε την οικογένειά του και επέστρεψε στην Κούρυα με ωτοστόπ, σε μια διαδρομή 1.000 χιλιομέτρων. Βρήκε δουλειά σε ένα μηχανουργείο και εκεί φούντωσε το πάθος του για τα όπλα. Το 1938 κατατάχθηκε στον κόκκινο στρατό. Το μικρό του ύψος αλλά και η ειδικότητά του στην μηχανουργία, τον μετέθεσαν σε πλήρωμα τεθωρακισμένου, ενώ αργότερα έγινε αρχηγός του πληρώματος. Στο στρατό άρχισε τις πρώτες του εφευρέσεις με μικρά όπλα.

Τραυματίστηκε στη μάχη του Μπριάνσκ τον Οκτώβριο του 1941 και νοσηλεύτηκε μέχρι τον Απρίλιο του 1942, ενώ στο νοσοκομείο άκουγε κάποιους συναδέλφους στρατιώτες διαμαρτύρονται για τα σοβιετικά όπλα της εποχής. Παρατηρούσε πάντα τα μειονεκτήματα των όπλων του πεζικού και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για τον κόκκινο στρατό. Κατασκεύασε ένα οπλοπολυβόλο αλλά παρόλο που δεν έγινε δεκτό από τον στρατό, οι ανώτεροι διέκριναν το ταλέντο του και του ανέθεσαν να κατασκευάσει ένα νέο τυφέκιο εφόδου.

Το 1947, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια, κατασκευάζει το γνωστό σε όλους AK-47 (Avtomata Kalasnikova μοντέλο 47), ακόμα πιο γνωστό ως Καλάσνικοφ. Το 1949 έγινε το επίσημο τυφέκιο του Σοβιετικού στρατού. Ήταν η πιο διάσημη εφεύρεσή του.

Από τότε, εργάστηκε στο Ιζέφσκ της Ουντμούρτιας, πήρε πτυχίο Διδάκτωρος τεχνικών Επιστημών και έγινε μέλος 16 ακαδημιών. Κατα την διάρκεια αυτών των ετών κατασκέυασε και άλλα όπλα όπως το ΑΚΜ και ΡΚ.

Το 2009, περίπου 100 εκατ. Τυφέκια Καλασνικοφ είχαν παραχθεί. Ο ίδιος ο Καλάσνικοφ είχε δηλώσει πως η προσφορά ήταν για την πατρίδα και δεν είχε κανένα άμεσο χρηματικό όφελος από το όπλο.

Στις 17 Νοεμβρίου 2013, ο Καλάσνικωφ είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Ουντμούρτιας. Πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 94 ετών, στο νοσοκομείο μετά από μια παρατεταμένη ασθένεια.

1938 – Πεθαίνει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ σε ηλικία 58 ετών

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο «πατέρας των Τούρκων», υπήρξε στρατιωτικός, πολιτικός και ιδρυτής της πρώτης Τούρκικης Δημοκρατίας. Είναι υπέυθυνος για διώξεις, σφαγές και καταστροφές εις βάρος των Ελλήνων και των Αρμένιων.

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1881, τότε που η πόλη ήταν ακόμα υπό οθωμανική κατοχή, με το όνομα Μουσταφά. Ο πατέρας του ήταν ο Αλή Ριζά Εφέντη και μητέρα του η η Ζουμπεϊντέ Χανούμ, με καταγωγή από τον Λαγκαδά. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Κεμάλ ήταν 7 ετών και η μητέρα του τον πήρε από την Θεσσαλονίκη και τον πήγε στο χωριό Σαρηγιάρ (Χρυσαυγή) του Λαγκαδά.

Λίγα χρόνια αργότερα γύρισε στην Θεσσαλονίκη και έμεινε με μια θεία του. Στα δώδεκα κιόλας χρόνια του, παρ’ όλο που η μητέρα του ήταν αντίθετη, εισήχθη στην κατώτερη στρατιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης. Συνέχισε να φοιτά αργότερα στην Στρατιωτική Σχολή του Μοναστηρίου και κατέληξε σε ηλικία 18 ετών στην Αυτοκρατορική Στρατιωτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης από όπου αποφοίτησε το 1902.

Το 1904, αποφοίτησε από την Σχολή Ειδικής Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου, με τον βαθμό του λοχαγού. Στα 23 του χρόνια είχε ήδη περάσει την μισή του ζωή ως στρατιώτης. Το Κεμάλ το απέκτησε σαν όνομα από έναν δάσκαλο του, όταν είδε τις επιδόσεις του στα μαθηματικά. Τον έβγαλε Κεμάλ, που σημαίνει «τελειότητα».

Το 1905 διορίστηκε υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ακαδημίας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά από τότε θεωρήθηκε αντικαθεστωτικός, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για μερικούς μήνες. Αργότερα εξορίστηκε στο 5ο τάγμα Δαμασκού. Εκεί ιδρύει μυστικό πολιτικό σωματείο και το ονομάζει «Πατρίδα και Ελευθερία». Παίρνει πολλούς αξιωματικούς με το μέρος του και ιδρύει παρακλάδια στην Θεσσαλονίκη.

Έξι χρόνια αργότερα στέλνεται στην Λιβύη όπου συμμετέχει ενεργά στο Ιταλοτουρκικό πόλεμο και παρ’ όλη την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προβιβάζεται σε ταγματάρχη.

Ύστερα από δυο ακόμα επιχειρήσεις, και ενώ είχε φτάσει στον βαθμό του υποστράτηγου, θα έρθει σε ρήξη με την Υψηλή Πύλη, μετά την ταπεινωτική γι’ αυτόν «Συμφωνία του Μούδρου» που έκανε η Αυτοκρατορία. Τοποθετείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου οργανώνει εθνικιστικές ομάδες. Ο Σουλτάνος για να απαλλαγεί από αυτόν τον διόρισε διοικητή στις ανατολικές επαρχίες. Εκεί μαζί με άλλους αξιωματικούς θα υπογράψει μυστικό πρωτόκολλο που αντιτίθεται στην κυβέρνηση και ουσιαστικά ξεκινάει το αντάρτικο.

Το 1920, θα εγκατασταθεί στην Άγκυρα. Ο Σουλτάνος τον έχει καταδικάσει σε θάνατο. Εκεί θα κάνει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία θα τον ανακηρύξει Πρωθυπουργό και ηγέτη του στρατού. Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση είχαν σχηματιστεί δύο ομάδες: η μία υποστήριζε τον Κεμάλ και η άλλη αντιδρούσε σθεναρά στα σχέδιά του. Τελικά υπερίσχυσε η πρώτη ομάδα, η οποία και κατάφερε να ενισχύσει με περισσότερες εξουσίες τον ρόλο του προέδρου. Τον Αυγπουστο της ίδιας χρονιάς αρνείται να αναγνωρίσει την «Συνθήκη των Σεβρών», που παρέδωσε την περιφέρεια της Σμύρνης στο ελληνικό κράτος.

Σταδιακά ο Κεμάλ πήρε με το μέρος του τις Μεγάλες Δυνάμεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Σοβιετικοί που του πρόσφεραν μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά και τα εδάφη που είχαν κερδίσει στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1878. Το 1921 νικά τον ελληνικό στρατό ενώ την ίδια χρονιά οι Γάλλοι θα ακυρώσουν την «Συνθήκη των Σεβρών» και θα αποχωρήσουν από την Μικρά Ασία. Το 1922, οι μόνοι που είχαν μείνει στο πλευρό των Ελλήνων ήταν οι Άγγλοι. Στις 27 Αυγούστου του 1922, ο Κεμάλ θα εισβάλει στην Σμύρνη και θα την καταλάβει, σφάζοντας τον ελληνικό και αρμένικο πληθυσμό που τότε αποτελούσε και την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.

Δυο μήνες αργότερα ο Σουλτάνος θα παραδώσει την κυβέρνηση. Το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ θα ορκιστεί πρόεδρος της ενωμένης Τουρκίας, θέση στην οποία έμεινε μέχρι και το θάνατό του. Κέρδισε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αν και είχε απαγορέψει την αντιπολίτευση και το κόμμα του ήταν μόνο του στην Βουλή.

Στα χρόνια της προεδρίας του, Ο Κεμάλ «οδήγησε το κράτος προς την δύση», καταργώντας το Χαλιφάτο και την Ισλαμική νομοθεσία, απαγόρεψε την πολυγαμία που επιτρέπει το Κοράνι και επέβαλλε το λατινικό αλφάβητο.

Πέθανε το πρωί της 10ης Νοεμβρίου του 1938 σε ηλικία 58 ετών από κίρρωση του ήπατος και κηδεύτηκε με τιμές. Το σπίτι που γεννήθηκε δωρήθηκε στο τουρκικό κράτος το 1935 από τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο Ατατούρκ.

Το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η χώρα που οι μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους

Σήμερα
Απέναντι στο θρησκευτικό δόγμα που απαγορεύει τα σύγχρονα φάρμακα

Ο δολοφόνος που πήρε μέρος σε ριάλιτι γνωριμιών

Σήμερα
Τι έγινε όταν αποκαλύφθηκαν όλα

Μελόνι: Ο αριστερός της σύντροφος είναι ο πιο μεγάλος πολιτικός της αντίπαλος

Σήμερα
Έχουν μαζί μια κόρη αλλά χωρίς να έχουν παντρευτεί

Τι φωτογραφίες θα ανέβαζαν οι διάσημοι αν υπήρχε Instagram στα 70s

Σήμερα
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από τη δεκαετία της ανατροπής

Γεννήθηκες στα 90s; Aυτό ήταν το πιο διάσημο κούρεμα τη χρονολογία σου

Σήμερα
Τώρα που αυτή η δεκαετία αναβιώνει, μπορείς να το αποκτήσεις κι εσύ!

Έδεσε τα μαλλιά της σε κότσο και μετά την πυροβόλησαν 6 φορές. Ένα κορίτσι σαν εσένα.

Σήμερα
Η Hadis Najafi έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας στο Ιράν

Η δουλειά που δεν ήθελε κανείς να κάνει στην αρχαία Αθήνα

Σήμερα
Με συνθήκες απάνθρωπες, και παιδική εργασία - και υψηλή θνησιμότητα

Σαν σήμερα: Η θεωρία που άλλαξε τον κόσμο

Σήμερα
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1905

H Atena φυλακίστηκε λόγω ενός σκίτσου

Χτες
Η ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014

4 χωριά της Βόρειας Ελλάδας που σου δίνουν τα καλύτερα φθινοπωρινά vibes

Χτες
Αυτά τα όμορφα μέρη πρέπει να τα επισκεφτείς οπωσδήποτε

Αυτά τα μέρη έχουν την πιο απόκοσμη ατμόσφαιρα του κόσμου

Χτες
Σίγουρα, δε θα ήθελες να βρεθείς εκεί.

Οικογένεια γυρίζει τον κόσμο μαζί με τα παιδιά γιατί θα χάσουν την όρασή τους σύντομα

Χτες
Μια απίστευτη και συγκινητική ιστορία που δείχνει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.