E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φουτουριστική φάρμα στην έρημο της Αυστραλίας

Λειτουργεί με θαλασσόνερο

Δημοσίευση 22/10/2016 | 03:57

Φουτουριστική φάρμα στην έρημο της Αυστραλίας

Χωρίς χώμα, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς νερό από γεώτρηση: είναι το πρώτο θερμοκήπιο που λειτουργεί μόνο με νερό από τον ωκεανό και ηλιακή ενέργεια, το οποίο μόλις εγκαινιάστηκε στην αφιλόξενη έρημο της Αυστραλίας.

Η γιγάντια, φουτουριστική εγκατάσταση της εταιρείας Sundrop, έκτασης 200 στρεμμάτων, κρατά ευτυχισμένες 180.000 ντοματιές και εκτιμάται ότι θα παράγει 17.000 τόνους ντομάτας το χρόνο, αναφέρει το περιοδικό «New Scientist».

Οι μεγάλες ποσότητες νερού που απαιτούνται για την άρδευση του θερμοκηπίου παράγονται επιτόπου από μονάδα αφαλάτωσης, η οποία ρουφά θαλασσινό νερό από τον Κόλπο Σπένσερ της Νότιας Αυστραλίας μέσω ενός αγωγού δύο χιλιομέτρων.

Οι καλοκαιρινοί καύσωνες καθιστούν την περιοχή ακατάλληλη για συμβατικά συστήματα καλλιέργειας, ωστόσο το φουτουριστικό θερμοκήπιο μπορεί να δροσίζει τις ντοματιές διαβρέχοντας με θαλασσινό νερό μια εσωτερική επένδυση από χαρτόνι.

Τα ίδια τα φυτά αναπτύσσονται μέσα σε ένα «οικολογικό» υπόστρωμα από αλεσμένα κελύφη κοκοφοίνικα, αντί για το συμβατικό υπόστρωμα από τύρφη που ενοχοποιείται για βλάβες στο περιβάλλον.

Για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης και για τη θέρμανση του θερμοκηπίου το χειμώνα, η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύστημα ηλιοθερμικής ενέργειας: συνολικά 23.000 καθρέπτες εστιάζουν το φως στην κορυφή ενός πύργου ύψους 115 μέτρων, ο οποίος θερμαίνεται, παράγει ατμό και κινεί γεννήτριες για την παραγωγή έως και 39 megawatt ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την περίπτωση έλλειψης ενέργειας τις ημέρες με συννεφιά, το θερμοκήπιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η Sundrop σχεδιάζει ωστόσο βελτιώσεις που θα καταστήσουν περιττή ακόμα και αυτή τη δικλείδα ασφαλείας.

Χάρη στη χρήση ηλιακής ενέργειας, τα λειτουργικά έξοδα της εγκατάστασης είναι μικρότερα από ό,τι σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο ίδιας έκτασης, λέει η εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι το υψηλό κόστος της υποδομής, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, θα αποσβεστεί σχετικά γρήγορα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια μελετών και πειραματισμών για τη δημιουργία της πρωτοποριακής φάρμας, και η Sundrop είναι πλέον αρκετά ικανοποιημένη ώστε να σχεδιάζει παρόμοια θερμοκήπια στην Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και σε μια ακόμα περιοχή της Αυστραλίας.

Θερμοκήπια που υδροδοτούνται από μονάδες αφαλάτωσης δοκιμάζονται εξάλλου και σε χώρες όπως το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζονται προέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις από το δίκτυο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left 17.05.2026
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του

Η εταιρεία που αγνόησε το μέλλον: Γέμισε ράφια, αλλά άδειασε από ιδέες

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η υποτίμηση του Netflix και το κόστος της αδράνειας που έφερε το τέλος της

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

10 παράλογοι νόμοι που υπάρχουν ακόμα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Κι όμως είναι ακόμα στα βιβλία

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο