E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λονδίνο: Κτίριo «τιμήθηκε» με τον τίτλο του πιο άσχημου στον κόσμο

Ομόφωνα κιόλας!

Δημοσίευση 12/9/2015 | 00:00

Λονδίνο: Κτίριo «τιμήθηκε» με τον τίτλο του πιο άσχημου στον κόσμο

Ομόφωνα (!) απονεμήθηκε το Βραβείο Έκτρωμα 2015 στο κτίριο που βρίσκεται στο νούμερο 20 της οδού Fenchurch Street, στο οποίο οι Λονδρέζοι έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «Walkie Talkie».

Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από το περιοδικό Business Design και η επιτροπή ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι, χωρίς δεύτερη συζήτηση, παρά τις πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, απονέμεται φέτος στο δημιούργημα του Ουρουγουανού αρχιτέκτονα Rafael Viñoly Beceiro (Ραφαέλ Βινιόλι Μπεσέιρο).

Οι αντιδράσεις στην αρχιτεκτονική έμπνευση του εγκατεστημένου στη Νέα Υόρκη Ουρουγουανού ξεκίνησαν το 2006, όταν αποκαλύφθηκαν τα πρώτα σχέδια. Τόσο η τότε αρμόδια υπουργός Ruth Kelly, όσο και η Unesco αλλά και η English Heritage εξέφρασαν αντιρρήσεις, λόγω της επίπτωσης στη σιλουέτα κτιρίων του Λονδίνου: η θέα του ως φόντο στην Tower Bridge φέρνει συνειρμό σερβιέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, άρχισαν τα προβλήματα. Το 2013 κέρδισε επάξια το προσωνύμιο Walkie Scorchie, καθώς η γυάλινη κοίλη επιφάνειά του, που κοιτάει προς Νότο, συγκεντρώνει ενίοτε τις ακτίνες του ήλιου σε μία... ακτίνα θανάτου, με αποτέλεσμα να... επαναλαμβάνεται το επίτευγμα του Αρχιμήδη και να λιώνει εξαρτήματα παρκαρισμένων αυτοκινήτων εκεί κοντά.

Υπάρχει κι άλλο εφέ συνδεδεμένο με αυτό το κτίριο: λόγω της κοίλης νότιας επιφάνειάς του, δημιουργούνται ενίοτε ξαφνικά, έντονα, καθοδικά κύματα ανέμου που ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο, 35 ορόφους κάτω από την οροφή του, ανυποψίαστους περαστικούς.

Για τον τέως υπεύθυνο σχεδιασμού στο City, τον Peter Rees (Πίτερ Ρις), το κτίριο λειτουργεί ως «το ακρόπρωρο στο πλοίο μας», συμπληρωμένο με μια «πλατφόρμα θέασης από την οποία μπορείς να κοιτάξεις πίσω σου στη ζωντάνια του μηχανοστάσιου του City».

Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά στην αποδοκιμασία, μετά την παρουσίαση του κήπου των τριών τελευταίων ορόφων του Walkie Talkie. Αρχικά παρουσιάστηκε ως το ατού του κτιρίου, η απαραίτητη πινελιά πρασίνου, περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Θα ήταν ένας κάθετος κήπος, με φτέρες και δέντρα, ελεύθερα προσβάσιμος σε Λονδρέζους και επισκέπτες: με λίγα λόγια, δημόσιος χώρος. Απογοήτευση: το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή πανάκριβων ρεστοράν και μπαρ, με ολίγον δημόσιο χώρο ανάμεσα.

Για τον Feargus O'Sullivan του «The Atlantic», «κατά μία έννοια, αυτή είναι μια τέλεια αντανάκλαση της κατεύθυνσης στην οποία έχει αρχίσει να κινείται η πρωτεύουσα της Βρετανίας. Στο σύγχρονο Λονδίνο, ένας «δημόσιος κήπος» μπορεί σήμερα να σημαίνει ένα μικροσκοπικός ιδιωτικός χώρος υπό πολιορκία, στριμωγμένος ανάμεσα σε λουξ μπίζνες και στον οποίο η πρόσβαση ελέγχεται από μια φάλαγγα σεκιουριτάδων». Το οδοιπορικό στον Sky Garden του Oliver Wainwright για τον Guardian είναι απολαυστικό, με βρετανικό, δηκτικό τρόπο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η City of London Corporation ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει μια μεγάλης έκτασης αναθεώρηση του χώρου, ώστε να είναι πιο κοντά στην εκδοχή την οποία τελικά ενέκριναν. Ακόμη κι αν τίποτα δεν φαίνεται ικανό να περισώσει τη φήμη του 20 Fenchurch Street. Μάλλον θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές ως μια αρμαθιά παρατσούκλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αθηνά Ωνάση: Οι δύο ξαφνικές αλλαγές στη ζωή της που προκαλούν ερωτήματα

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Η 41χρονη κληρονόμος αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής Groupe Casino για «προσωπικούς λόγους» και αλλάζει όνομα το «Athina Onassis Horse Show»

Έριξαν 60.000 λίτρα χλωρίνης στον ωκεανό και ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα εκπλήσσουν

E-Daily 1.Hero 24.07.2026
Το πείραμα του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole στον Κόλπο του Μέιν έδειξε αύξηση της αλκαλικότητας του νερού, ανοίγοντας νέες προοπτικές στη μάχη κατά της οξίνισης των ωκεανών.

Η Γαλλία έκλεισε sex club στο Παρίσι ανοίγοντας μια συζήτηση για τα όρια της σeξουαλικής ελευθερίας

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το κλείσιμο της Factory, ενός κλαμπ gang bang στο 15ο διαμέρισμα, ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για τα όρια της σeξουαλικής ελευθερίας στη Γαλλία.

Γυάρος: Από τόπος εξορίας σε καταφύγιο άγριας ζωής

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Μια φωτογραφία ήταν αρκετή

Πώς αυτά τα γαιδουράκια έγιναν το νέο όπλο κατά των δασικών πυρκαγιών

E-Daily 1.Hero 24.07.2026
Η αρχαία μέθοδος που επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

Σε αυτά τα θερμά λουτρά μπαίνεις γuμνός ‑ αλλά έχουν κανόνες

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Η επίσκεψη συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανόνες

Ο Ελληνοαμερικανός που προκάλεσε τον Μουσολίνι σε μονομαχία μέχρι θανάτου – Η άγνωστη ιστορία ενός απίστευτου θάρρους

E-Daily 3.Left Προχτές
Το 1931, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του, ένας Έλληνας της Αμερικής έκανε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο.

Ο μεγαλύτερος μύθος για τα ψάρια, καταρρίπτεται

E-Daily 3.Left Προχτές
Mήπως τελικά όσα ξέραμε ήταν ένα ψέμα;