E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λονδίνο: Κτίριo «τιμήθηκε» με τον τίτλο του πιο άσχημου στον κόσμο

Ομόφωνα κιόλας!

Δημοσίευση 12/9/2015 | 00:00

Λονδίνο: Κτίριo «τιμήθηκε» με τον τίτλο του πιο άσχημου στον κόσμο

Ομόφωνα (!) απονεμήθηκε το Βραβείο Έκτρωμα 2015 στο κτίριο που βρίσκεται στο νούμερο 20 της οδού Fenchurch Street, στο οποίο οι Λονδρέζοι έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «Walkie Talkie».

Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από το περιοδικό Business Design και η επιτροπή ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι, χωρίς δεύτερη συζήτηση, παρά τις πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, απονέμεται φέτος στο δημιούργημα του Ουρουγουανού αρχιτέκτονα Rafael Viñoly Beceiro (Ραφαέλ Βινιόλι Μπεσέιρο).

Οι αντιδράσεις στην αρχιτεκτονική έμπνευση του εγκατεστημένου στη Νέα Υόρκη Ουρουγουανού ξεκίνησαν το 2006, όταν αποκαλύφθηκαν τα πρώτα σχέδια. Τόσο η τότε αρμόδια υπουργός Ruth Kelly, όσο και η Unesco αλλά και η English Heritage εξέφρασαν αντιρρήσεις, λόγω της επίπτωσης στη σιλουέτα κτιρίων του Λονδίνου: η θέα του ως φόντο στην Tower Bridge φέρνει συνειρμό σερβιέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, άρχισαν τα προβλήματα. Το 2013 κέρδισε επάξια το προσωνύμιο Walkie Scorchie, καθώς η γυάλινη κοίλη επιφάνειά του, που κοιτάει προς Νότο, συγκεντρώνει ενίοτε τις ακτίνες του ήλιου σε μία... ακτίνα θανάτου, με αποτέλεσμα να... επαναλαμβάνεται το επίτευγμα του Αρχιμήδη και να λιώνει εξαρτήματα παρκαρισμένων αυτοκινήτων εκεί κοντά.

Υπάρχει κι άλλο εφέ συνδεδεμένο με αυτό το κτίριο: λόγω της κοίλης νότιας επιφάνειάς του, δημιουργούνται ενίοτε ξαφνικά, έντονα, καθοδικά κύματα ανέμου που ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο, 35 ορόφους κάτω από την οροφή του, ανυποψίαστους περαστικούς.

Για τον τέως υπεύθυνο σχεδιασμού στο City, τον Peter Rees (Πίτερ Ρις), το κτίριο λειτουργεί ως «το ακρόπρωρο στο πλοίο μας», συμπληρωμένο με μια «πλατφόρμα θέασης από την οποία μπορείς να κοιτάξεις πίσω σου στη ζωντάνια του μηχανοστάσιου του City».

Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά στην αποδοκιμασία, μετά την παρουσίαση του κήπου των τριών τελευταίων ορόφων του Walkie Talkie. Αρχικά παρουσιάστηκε ως το ατού του κτιρίου, η απαραίτητη πινελιά πρασίνου, περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Θα ήταν ένας κάθετος κήπος, με φτέρες και δέντρα, ελεύθερα προσβάσιμος σε Λονδρέζους και επισκέπτες: με λίγα λόγια, δημόσιος χώρος. Απογοήτευση: το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή πανάκριβων ρεστοράν και μπαρ, με ολίγον δημόσιο χώρο ανάμεσα.

Για τον Feargus O'Sullivan του «The Atlantic», «κατά μία έννοια, αυτή είναι μια τέλεια αντανάκλαση της κατεύθυνσης στην οποία έχει αρχίσει να κινείται η πρωτεύουσα της Βρετανίας. Στο σύγχρονο Λονδίνο, ένας «δημόσιος κήπος» μπορεί σήμερα να σημαίνει ένα μικροσκοπικός ιδιωτικός χώρος υπό πολιορκία, στριμωγμένος ανάμεσα σε λουξ μπίζνες και στον οποίο η πρόσβαση ελέγχεται από μια φάλαγγα σεκιουριτάδων». Το οδοιπορικό στον Sky Garden του Oliver Wainwright για τον Guardian είναι απολαυστικό, με βρετανικό, δηκτικό τρόπο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η City of London Corporation ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει μια μεγάλης έκτασης αναθεώρηση του χώρου, ώστε να είναι πιο κοντά στην εκδοχή την οποία τελικά ενέκριναν. Ακόμη κι αν τίποτα δεν φαίνεται ικανό να περισώσει τη φήμη του 20 Fenchurch Street. Μάλλον θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές ως μια αρμαθιά παρατσούκλια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα έρευνα: Έχουμε τους πιο κακοπληρωμενους εκπαιδευτικους στην ευρωπη

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Πτυχιούχοι με τεράστια ευθύνη, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

Οι πιο γοητευτικοί άντρες για το 2026: Η λίστα που προκάλεσε αντιδράσεις και η θέση‑έκπληξη της Ελλάδας

E-Daily 1.Hero 11.06.2026
Μια νέα διεθνής κατάταξη για το 2026 επιχειρεί να ορίσει πού ζουν οι πιο όμορφοι άντρες του πλανήτη - και τα ευρήματά της έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονο διάλογο.

Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν κόσμο χωρίς ανδρική κυριαρχία – Έναν αιώνα πριν ο φεμινισμός γίνει μόδα

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Η Μπεγκούμ Ροκέγια τόλμησε να φανταστεί μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κυβερνούν και μορφώνονται, σε εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν καν δικαίωμα φωνής.

Μουντιάλ 2026: Οι μόλις 8 χώρες που έχουν κατακτήσει τα 22 προηγούμενα τρόπαια

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Η μεγαλύτερη έκπληξη, λοιπόν, του 23ου Μουντιάλ θα είναι να το κατακτήσει μια ομάδα που δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν

Η «εξέγερση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία ‑ Γιατί κατέβηκαν στους δρόμους;

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Τα φλαμίνγκο ως σύμβολο της αντίστασης

Το πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας μένει άδειο – Εκτός από έναν άστεγο που ζει στη βεράντα του

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου

Αυτά τα τρόφιμα κόβονται οριστικά: Η νέα εποχή των σχολικών κυλικείων

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Τι δεν θα βρίσκουμε πλέον στα κυλικεία

Μοναχές εγκατέλειψαν μοναστήρι της Βραζιλίας και παντρεύτηκαν

E-Daily 3.Left Χτες
«Η σεξουαλικότητα μας και η πίστη μας δεν διαχωρίζονται»

Το μυστήριο της Gen Z: Γιατί όλα τα πρόσωπα αρχίζουν να μοιάζουν ίδια;

E-Daily 3.Left Χτες
Από τα fillers και τα φίλτρα μέχρι το «baby Botox»: η Gen Z μεγαλώνει σε μια εποχή όπου η εικόνα κυριαρχεί όσο ποτέ άλλοτε και αυτό αλλάζει την αντίληψή μας για την ομορφιά.

Η δήμαρχος που πήρε άδεια μητρότητας και έγραψε ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Μια απόφαση που θεωρείται πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ιαπωνίας

Τι είναι το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς ο σεισμός προκάλεσε συναγερμό σε 5 χώρες