E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι ήταν τελικά οι ακτιβιστές που επιτέθηκαν με μπογιές σε όλα αυτά τα έργα τέχνης φέτος;

Ανατινάζουν καταστήματα, επιτίθεται σε έργα τέχνης και άλλα πολλά

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 4/11/2022 | 00:32

Ποιοι ήταν τελικά οι ακτιβιστές που επιτέθηκαν με μπογιές σε όλα αυτά τα έργα τέχνης φέτος;
freepik

Είτε πρόκειται για τον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ή για ένα αριστούργημα του Μονέ, είναι σαφές ότι οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής έχουν στοχεύσει διάσημα έργα τέχνης.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα ανέβασαν τη θερμοκρασία από μόνοι τους φέτος, αποδοκιμάζοντας την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση στοχεύοντας τους μεγαλύτερους θησαυρούς των διεθνώς φημισμένων μουσείων τέχνης - και οδηγώντας πολλούς θεατές να αναρωτηθούν πώς οι ενέργειές τους συνδέονται πραγματικά με το ευρύτερο καλό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές από το Just Stop Oil κόλλησαν τον εαυτό τους στο εμβληματικό "Κορίτσι με το μαργαριτάρι" του Vermeer στην τελευταία από τις συνεχιζόμενες καλλιτεχνικές τους επιδείξεις, που προηγουμένως επικεντρώνονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Η ίδια ομάδα ανατίναξε ένα κατάστημα Rolex στο Λονδίνο με πορτοκαλί χρώμα λιγότερο από 24 ώρες αργότερα!

Σε απάντηση στο αυξανόμενο κύμα, ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κάλεσε τα μουσεία της χώρας την περασμένη εβδομάδα να «διπλασιάσουν την επαγρύπνηση τους».

Στη συνέχεια, οι φρουροί στο Musée d'Orsay στο Παρίσι εμπόδισαν μια διαδηλώτρια του Just Stop Oil να κολλήσει και να στριμώξει την αυτοπροσωπογραφία του Van Gogh στο Saint Remy αυτό το Σαββατοκύριακο, μόλις η διαδηλώτρια έβγαλε το πουλόβερ της για να αποκαλύψει το λευκό πουκάμισο της Just Stop Oil από κάτω.

Αλλά το Just Stop Oil δεν δρα μεμονωμένα. Οι κινήσεις τους έχουν συνδυαστεί με διαδηλώσεις από την Εξέγερση της Εξάλειψης, τη Γενιά Letzte της Γερμανίας και την Ιταλική Ultima Generazione. (Αν και τα ονόματα των δύο τελευταίων ομάδων σημαίνουν και τα δύο "Η Τελευταία Γενιά", προφανώς δεν έχουν καμία σχέση.)

"Είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Έχουμε ήδη περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από όσα αντέχουμε να κάψουμε. Ας συνεχίσουμε με τον πλήρη τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα: προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας, και επανεξετάζοντας πώς ταξιδεύουμε - διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω και ότι θα ακουστεί η φωνή όλων" λένε στο site τους.

"Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ευημερία και την υγεία του πλανήτη. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη συντονισμένη παγκόσμια δράση θα χάσει ένα σύντομο και ταχέως κλείσιμο παράθυρο για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον".

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους για προσλήψεις, κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και εκπαίδευση προέρχεται από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για το Κλίμα. Λαμβάνουν επίσης δωρεές από μέλη του κοινού που υποστηρίζουν την εκστρατεία και από ιδρύματα και ομάδες που τους απασχολεί η εξελισσόμενη κλιματική κρίση. Φήμες λένε πως έχουν λάβει οικονομική υποστήριξη από άτομα όπως η κληρονόμος του πετρελαίου Aileen Getty!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η λέξη γυναικοκτονία προκαλεί τόσες αντιδράσεις;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τι σημαίνει πραγματικά και γιατί είναι σημαντικό να τη διαχωρίσεις από τη δολοφονία

Έβαλαν όλους τους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο και συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τι συνέβη όταν οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν όλοι μαζί στα λεγόμενα open offices

Γιατί τα κουνούπια μοιάζουν να μην φοβούνται πια τα αντικουνουπικά;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Η αλήθεια πίσω από το καλοκαιρινό παράπονο

Ποια πόλη ανακηρύχθηκε πρώτη σε κοριούς; Ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται στη πρώτη τριάδα

E-Daily 1.Hero 18.06.2026
Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τους ευρωπαϊκούς προορισμούς με τα πολλά παράπονα

Πώς είναι η ζωή στις 5 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου το 2026

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης (Global Peace Index), η παγκόσμια σταθερότητα παρουσιάζει κάμψη για 12η συνεχή χρονιά

Η προφητεία του Στίβεν Χόκινγκ για το τέλος του κόσμου, φαίνεται να επαληθεύεται

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Στην ομιλία του στη σύνοδο WE της Tencent το 2017

Τι είναι ο... πυρετός της μπλε κουκίδας που τρομοκρατεί τη μουσική βιομηχανία

E-Daily 3.Left Χτες
Γιατί ακυρώνονται τόσες συναυλίες; Η κρυφή κρίση που χτυπά τη μουσική βιομηχανία

Πόσες ακόμη; Η Ελλάδα μετρά ήδη 7 γυναικοκτονίες μέσα στο 2026 και ο εφιάλτης συνεχίζεται

E-Daily 3.Left Χτες
Από τις 19 γυναικοκτονίες του 2025 στις 7 που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος. Κάπου ανάμεσα στους αριθμούς, υπάρχουν γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Πως προέκυψε ο όρος σκυλάδικα για τα νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα;

E-Daily 3.Left Χτες
Οι εκδοχές για το πως βγήκε ο όρος

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά