LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Είναι το 2022 η χρονιά των μαζικών απολύσεων; Ποιες εταιρείες έκαναν την αρχή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/9/2022 | 15:51

Είναι το 2022 η χρονιά των μαζικών απολύσεων; Ποιες εταιρείες έκαναν την αρχή
Photo by energepic.com

Οι μαζικές απολύσεις είναι ένα δύσκολο αλλά σύνηθες φαινόμενο στον επιχειρηματικό κόσμο που αφήνει πολλούς υπαλλήλους να αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστούν και τι να κάνουν.

Ενώ η τρέχουσα αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι ισχυρή - με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και υψηλή ανάπτυξη θέσεων εργασίας - όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον καθώς πολλές επιχειρήσεις αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην μεταβαλλόμενη οικονομία. Μέχρι στιγμής, οι απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας δεν έχουν μεταδοθεί στην υπόλοιπη οικονομία. Η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,6%, πολύ χαμηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας και σε άλλες περιόδους επικείμενων οικονομικών συρρικνώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, πολλές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει μαζικές απολύσεις φέτος. Τι ακριβώς είναι λοιπόν μια μαζική απόλυση;

Μια «μαζική απόλυση» μπορεί να οριστεί όταν συμβαίνουν τα εξής:

Όταν τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι απολύονται εντός 30 ημερών ή λιγότερο με αποτέλεσμα οι απολυμένοι εργαζόμενοι να ισούνται με περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της εταιρείας.
500 εργαζόμενοι απολύονται εντός 30 ημερών ή λιγότερο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το εργατικό δυναμικό της εταιρείας.

Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό τόσο για τα άτομα που επηρεάζονται προσωπικά όσο και για την οικονομία συνολικά. Ποιες εταιρείες είχαν μαζικές απολύσεις φέτος;

Snapchat

Η Snap Inc. επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα απολύσει το 20% του εργατικού δυναμικού της, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου 1.300 άτομα. Η είδηση ​​των απολύσεων επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Snap στις 31 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι οι απολύσεις αποσκοπούσαν στη μείωση του κόστους.

Οι απολύσεις θα γίνονται κυρίως από την ομάδα περιεχομένου τους, τερματίζοντας την παραγωγή για τις περισσότερες από τις αρχικές εκπομπές τους στο Snapchat. 

SoundCloud

Μετά από μια γεμάτη περιπέτεια χρονιά συνεργασίας με εταιρείες όπως η Pandora και η Splice, στις αρχές Αυγούστου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του SoundCloud, ο Michael Weissman ανακοίνωσε ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα της κοινότητας ροής μουσικής θα μείωνε τον παγκόσμιο αριθμό εργαζομένων της κατά περίπου 20%.

Ως μέρος ενός «σημαντικού μετασχηματισμού εταιρείας» και ενός ταραχώδους οικονομικού τοπίου, οι απολύσεις στο SoundCloud πρόκειται να επηρεάσουν τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Netflix

Ο αριθμός των συνδρομητών συνεχίζει να συρρικνώνεται και ως αποτέλεσμα, το Netflix έχει απολύσει 150 εργαζομένους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού του.

Επικαλούμενοι την επιβράδυνση των εσόδων ως την αιτία για την αργή ανάπτυξη της εταιρείας, οι εκπρόσωποι του Netflix εξηγούν ότι αυτές οι απολύσεις έρχονται ως αποτέλεσμα επιχειρηματικής ανάγκης και όχι λόγω προσωπικών προβλημάτων απόδοσης αυτών που αφήνονται.

Carvana

Σε μία από τις μεγαλύτερες μαζικές απολύσεις φέτος, η Carvana ανέφερε την ύφεση στις πωλήσεις αυτοκινήτων ως τον κύριο παράγοντα για την απόλυση 2.500 εργαζομένων. Οι αναφορές αυτής της μαζικής απόλυσης αποκάλυψαν ότι αυτοί οι 2.500 υπάλληλοι της Carvana ενημερώθηκαν για τις απολύσεις μέσω του Zoom!

Coinbase

Η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 18% του εργατικού δυναμικού της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε μια πιθανή ύφεση, την ανάγκη διαχείρισης του κόστους και την «πολύ γρήγορη ανάπτυξη» κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής αγοράς ως λόγους για την απόλυση σχεδόν του 1/5 του εργατικού δυναμικού της Coinbase, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν αυτό είναι σημάδι για τη βιομηχανία crypto γενικά.

Άλλες αξιόλογες εταιρείες με απολύσεις το 2022:

Cameo: 25% του εργατικού δυναμικού απολύθηκε (Μάιος, 2022)
Robinhood: 9% του εργατικού δυναμικού απολύθηκε (Απρίλιος, 2022)
Virgin Hyperloop: Απολύθηκε το 50% του εργατικού δυναμικού (Φεβρουάριος 2022)
Peloton: Το 20% του εργατικού δυναμικού απολύθηκε (Φεβρουάριος 2022)
Snapchat: Το 20% του εργατικού δυναμικού απολύθηκε (Σεπτέμβριος 2022)
Απολύσεις Lyft: 2% του εργατικού δυναμικού απολύθηκε (Ιούλιος, 2022)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Όλα τα φίδια κολυμπούν

Σήμερα
Αν φοβάστε έτσι κι αλλιώς να κολυμπήσετε σε λίμνες και ποτάμια, μάλλον θα σας δώσουμε ακόμα έναν λόγο για να μην το κάνετε. Όλα τα φίδια μπορούν να κολυμπήσουν. Άρα είναι σαν να λέμε ότι όλα τα φίδια είναι νερόφιδα και όχι μόνο εκείνα που συνηθίζουν να ζουν κοντά στο νερό.

Ο άνθρωπος που πλουτίζει πουλώντας ανθρώπινα οστά

Σήμερα
Το πάθος του για τα οστά ξεκίνησε όταν ήταν μικρός και σήμερα κερδίζει τα προς το ζην πουλώντας οστά.

Toulouse Lautrec: Ποια ήταν η γυναίκα που ζωγράφιζε με μανία να χορεύει στο Moulin Rouge

Σήμερα
Ποια είναι η γυναίκα στους περισσότερους πίνακες του Toulouse Lautrec

Σκαρφαλώνοντας στα βουνά φορώντας μακριά φορέματα: Οι πρώτες γυναίκες ορειβάτισσες

Σήμερα
Τα Μέλη της Λέσχης Αναρρίχησης Γυναικών του Εδιμβούργου, περίπου το 1908 ανέβαιναν τις βουνοπλαγιές με μακριά φορέματα - άβολο

Σαν σήμερα: Η κατάργηση της ποτοαπαγόρευσης

Σήμερα
Πρόκειται για ένα μέτρο που έκανε μεγαλύτερο κακό παρά καλό και κράτησε επίσημα για 13 ολόκληρα χρόνια. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τον δικό της φόβο για την ηθική και πρακτική παρακμή μιας χώρας που έβγαινε από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, επέβαλλε την ποτοαπαγόρευση, η οποία απαγόρευσε την παραγωγή, την πώληση ή τη μεταφορά των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι στους επικίνδυνους πολιτικούς

Χτες
Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα αποτελεί ακόμα ένα πρότυπο μέχρι και σήμερα. Ο θεσμός του οστρακισμού μπορεί να είναι παράδοξος, αφού δεν τιμωρούνταν κάποιος για ένα έγκλημα, αλλά η ιδέα του γεννήθηκε για να διατηρηθεί η δημοκρατία και να μην δώσει ευκαιρία σε κάθε επίδοξο τύρρανο.

Η Δήμητρα πιστεύει πως στα παιδιά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Προχτές
Η Δήμητρα Χριστοφορίδου μιλά στο Pink.gr για αυτή τη μεγάλη της υπέροχη περιπέτεια που μετρά 10 χρόνια

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Προχτές
Με το πέρας των χρόνων, η ιστορία έχει αναδείξει μερικές πανέξυπνες, ισχυρές και γυναίκες γεμάτες έμπνευση, που υπήρξαν πρωτοπόρες για τα δικαιώματα των γυναικών και τη φυλετική ισότητα και καθόρισαν τον κόσμο της επιστήμης, των μαθηματικών, της αεροπορίας και της λογοτεχνίας.

Η γυναίκα που σκότωσε 600 συζύγους με ένα καλλυντικό

Προχτές
Η Τζούλια Τοφάνα, έχει μείνει στην ιστορία ως μια σατανική γυναίκα που είναι υπεύθυνη για το φόνο περισσοτέρων από 600 ανδρών. Η δράση της τοποθετείται τον 17ο αιώνα.

O δρόμος με τον μυστηριώδη τάφο στη μέση του

Προχτές
Ένα από τα τελευταία πράγματα που περιμένετε να δείτε στη μέση ενός αστικού πλακόστρωτου δρόμου είναι ένας τάφος, αλλά αυτό ακριβώς βλέπετε όταν οδηγείτε στην τουρκική πόλη Σίβας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.