LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο χειρούργος που ζήτησε πίσω το νεφρό από τη σύζυγό του μετά το διαζύγιο

Μια παράξενη υπόθεση που επαναλήφθηκε

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/8/2022 | 00:03

Ο χειρούργος που ζήτησε πίσω το νεφρό από τη σύζυγό του μετά το διαζύγιο
Photo by Anna Shvets

Ένα από τα πιο γενναιόδωρα δώρα που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι αυτό της ζωής μέσω της δωρεάς οργάνων. Πολλές δωρεές οργάνων γίνονται από ανθρώπους μετά τον θάνατό τους. Δωρεές όπως κείνες της καρδιάς ή των πνευμόνων, μπορούν να γίνουν μόνο από ανθρώπους που πεθαίνουν ή είναι εγκεφαλικά νεκροί.

Για κάποια όμως όργανα μπορεί να γίνει και δωρεά από άνθρωπο που θα συνεχίσει να ζει. Το νεφρό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και μπορεί να γίνει ενώ και οι δυο πλευρές ζουν. Σε μια τέτοια δωρεά, ένας δωρητής με δυο υγιή νεφρά, δίνει ένα από τα νεφρά του σε έναν ασθενή με μη λειτουργικά νεφρά.

Ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει με ένα νεφρό, αν και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ασθενειών ή τραυματισμών, με τους ανθρώπους αυτούς να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι να αποφεύγουν, όπως αθλήματα με άμεση επαφή.

Μια τέτοια δωρεά συνήθως είναι μια ανιδιοτελής και αξιέπαινη πράξη, αλλά δεν είναι όλοι οι δωρητές ευχαριστημένοι με την κατάστασή τους αφού δώσουν τα όργανά τους. Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες οι άνθρωποι που δίνουν όργανα στους συντρόφους τους να έχουν αμφιβολίες αργότερα, ειδικά όταν ο σύντροφός τους τούς απατά ή η σχέση διαλύεται. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Dr. Richard Batista, όπως ανέφερε το BBC το 2009.

O Batista ήταν χειρούργους σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Dawnell το 1990 και έκαναν οικογένεια μέχρι η υγεία της να επιδεινωθεί. Το 2001, προκειμένου να σώσει τη ζωή της, ο Dr. Batista αποφάσισε να της δωρίσει ένα από τα νεφρά του και όταν εκείνη έγινε καλά, όλα φαίνονταν πως πήγαν κατ’ ευχήν.

Αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, η σύζυγος του κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Ο χειρούργος ισχυρίστηκε πως είχαν προηγηθεί τουλάχιστον δυο χρόνια απιστίας από την πλευρά της, ενώ η Dawnell ισχυρίστηκε πως εκείνος έκανε την απιστία και πως ήταν βίαιος απέναντί της. Η δικαστική τους κόντρα έγινε χειρότερη όταν ο Dr. Batista αποφάσισε πως δεν του έφτανε μόνο το μοίρασμα της περιουσίας αλλά ήθελε είτε το νεφρό του πίσω, είτε 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Ο δικηγόρος του προσπάθησε να στοιχειοθετήσει την υπόθεση, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε πως δεν μπορούσε να ζητήσει χρήματα για το νεφρό του. Πολλοί ήταν εκείνοι που επαίνεσαν αυτή την απόφαση και επεσήμαναν πριν από τη δίκη ότι είναι παράνομο να αγοράζεις ή να πουλάς όργανα, και επομένως είναι παράλογο να χωρίζεις την αξία ενός οργάνου σε ένα διαζύγιο.

Για όσους ήταν έξω από την υπόθεση, το αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο. Αλλά ο Batista έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ήθελε πίσω το νεφρό του ύστερα από ένα κακό διαζύγιο. Το ίδιο συνέβη το 2014 στη Βρετανία, όταν η Samantha Lamb, ζήτησε και αυτή το νεφρό της πίσω λίγο πριν το διαζύγιο από τον σύζυγό της. Του το είχε δωρίσει πέντε χρόνια νωρίτερα, όταν η υγεία του βρισκόταν σε κρίσιμο στάδιο, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι άρχισε να την απατά, λίγο καιρό μετά την εγχείρηση.

Πρόσφατα η Colleen Le, δώρισε το ένα νεφρό της στον σύντροφό της κι εκείνος λίγο μετά άρχισε να την απατά και τη χώρισε. Εκείνη δεν το ζήτησε ποτέ πίσω, αλλά οι χρήστες που σχολίασαν την ιστορία της σε ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok της έλεγαν να το κάνει. Ένας μάλιστα έγραψε «Πάρε πίσω το νεφρό».

Πληροφορίες: grunge.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς