E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η εγκληματικότητα αυξάνεται το καλοκαίρι: O μήνας που σπάει ρεκόρ

Τα εγκλήματα αυξάνονται το καλοκαίρι

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/7/2022 | 00:25

Γιατί η εγκληματικότητα αυξάνεται το καλοκαίρι: O μήνας που σπάει ρεκόρ
Photo by Ari Spada on Unsplash

Το έγκλημα συμβαίνει όλο το χρόνο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει άλλη εποχή που να σχετίζεται με τη σταθερή αύξηση της εγκληματικότητας περισσότερο από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μια έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2014 βρήκε σημαντικές εποχιακές τάσεις για σχεδόν δύο δεκαετίες που οι ειδικοί λένε ότι οδηγούν σε περισσότερα άτομα να γίνονται θύματα βίαιων εγκλημάτων κατά τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με μια ιδιαίτερη... προτίμηση τον Ιούλιο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις, η βία από συντρόφους και άλλα βίαια εγκλήματα συνέβαιναν συνήθως σε υψηλότερες συχνότητες από ό,τι κατά τη διάρκεια άλλων εποχών.

"Πιστεύω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η βασική γραμμή. Η θερμοκρασία είναι ήδη υψηλότερη και γνωρίζουμε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συμβάλλουν στην εγκληματικότητα. Άρα είναι ήδη υψηλό. Και όσο αυξάνεται, ακόμα περισσότερο, πηγαίνετε για να δούμε μια αύξηση», δήλωσε στο FOX Weather ο δρ Josh Klapow, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Η έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωσε ότι τα εγκλήματα συνήθως αυξάνονταν μόνο κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η βία από συντρόφους το καλοκαίρι ήταν σχεδόν 12% υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα.

Υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών, αλλά μια ανασκόπηση δεδομένων από μεγάλες πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ υποστηρίζει αυτά τα ευρήματα. Τα ετήσια στοιχεία και από τους δύο δήμους έδειξαν περισσότερες επιθέσεις, ληστείες και συμπλοκές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Ο Klapow είπε πως όποτε αρχίζει η ζέστη, είναι μια περίοδος που μπορεί κάποιος να είναι επιρρεπής στη βία.

Ο ψυχολόγος είπε επίσης ότι ένα κύμα εγκληματικότητας θα υποχωρήσει όταν οι θερμοκρασίες πέσουν ξανά σε μέτρια επίπεδα ή η ζέστη γίνει απλώς πολύ αφόρητη για τους δράστες.

"Κάποια στιγμή όταν οι θερμοκρασίες είναι απλώς καταπιεστικά καυτές, στην πραγματικότητα μειώνεται αυτόματα η εγκληματικότητα", είπε ο Klapow.

Τι ωθεί τους ανθρώπους να διαπράξουν εγκλήματα

Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι σχετικά με το γιατί υπάρχει μια εμφανής άνοδος της εγκληματικότητας το καλοκαίρι.

"Νιώθουμε άβολα - νιώθουμε εξάντληση από τη ζέστη ή αφυδατωμένοι", είπε ο Klapow.

Σε προβληματικές περιπτώσεις, χωρίς μέρος για να δροσιστείτε, ο Klapow προειδοποιεί ότι οι συμπεριφορές χειροτερεύουν και κάτι τέτοιο συμβάλλει στις εχθροπραξίες - περισσότερη νευρικότητα, υψηλά... ντεσιμπέλ στις ομιλίες που καταλήγουν σε προστριβές κ.ο.κ.

Ο ζεστός καιρός μπορεί να οδηγήσει στα... πάντα, από εξάντληση έως θερμοπληξία. Εκτός από τη φύση πάντως, οι συνήθεις προσαρμογές στις κοινωνικές ρουτίνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με κλειστά σχολεία και περισσότερες ώρες ημέρας οδηγούν σε περισσότερες ευκαιρίες για πλήξη και λάθος επιλογές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ανατριχιαστικό μυστικό των παιδιών των Ίνκας που έμειναν παγωμένα για 500 χρόνια

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι μούμιες που μοιάζουν να κοιμούνται: Το εύρημα που συγκλόνισε τους επιστήμονες

Κάθε μέρα σχεδόν δύο παιδιά ‑ 881 άνθρωποι σε έναν χρόνο: Το trafficking στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Το έγκλημα που κρύβεται σε κοινή θέα

Παρίσι: Γιατί οι σοφίτες φτάνουν τους 40°C – Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της μποέμ ζωής γίνεται εφιάλτης

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι κάτοικοι στις σοφίτες «ψήνονται» κάτω από τις εμβληματικές στέγες

Γιατί κλείνει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» του Τραμπ;

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ένας high-security «εφιάλτης» μέσα στους βάλτους

Η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου στην ιστορία μόλις ξεκίνησε

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Μέχρι το 2048 θα αλλάξουν χέρια 124 τρισ. δολάρια

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left Χτες
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left Χτες
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.